Nowe Przepisy

poniedziałek, 5 maja 2014

Tiramisu z Ananasem bez jajek

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne tiramisu bez jajek z ananasem. Jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno będzie smakować osobom lubiącym ananasy. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania tiramisu będziemy potrzebować:

1 puszka plastrów ananasa
około 300 g biszkoptów
250 g serka mascarpone
400 g jogurtu naturalny typu greckiego
100 g cukru pudru
około 2 łyżek wiórek kokosowych


Link do filmu z przygotowania : Tiramisu z ananasem bez jajek 


Przygotowanie:
  1. Ananasa dokładnie odsączam na durszlaku z syropu – syropu nie wylewam tylko użyję go to namaczania biszkoptów przed ułożeniem.
  2. Dwa krążki ananasa odkładam udekoruję nimi gotowe tiramisu, pozostałego ananasa rozdrabniam blenderem - jeżeli nie mamy blendera to należy go bardzo drobno pokroić.

Przygotowanie kremu:
  1. Do miski wlewam jogurt dodaję cukier puder i przez chwilę miksuję tak żeby cukier się połączył z jogurtem.
  2. Następnie dodaję serek mascarpone i miksuję na wolnych obrotach do momentu aż się połączy z jogurtem .
  3. Teraz dodaję rozdrobnionego ananasa i wszystko razem mieszam łyżką


Końcowe przygotowanie tiramisu:
  1. Na dno naczynia w którym układam tiramisu nakładam niewielką ilość kremu i go równo rozsmarowuję ( tiramisu układam na tacce ), na krem układam warstwę biszkoptów jeden koło drugiego - każdy biszkopt przed ułożeniem namaczam w syropie odsączonego z ananasów.
  1. na biszkopty nakładam warstwę kremu
  2. na krem znowu biszkopty i tak do wyczerpania składników
  3. Na górę nakładam obficie pozostały krem i posypuję wiórkami kokosowymi oraz dekoruję plastrami ananasa .
(w skrócie warstwy: niewielka ilość kremu / biszkopty / krem / biszkopty / krem / biszkopty / krem / biszkopty / krem / wiórka kokosowe i dekoracja – w sumie 4 warstwy)
  1. Tak przygotowane tiramisu wstawiam do lodówki na około 2 godziny do schłodzenia .
Tiramisu z ananasem bez jajek jest gotowe można podawać. Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa 

3 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.