Witam
serdecznie
Podzielę
się przepisem i sposobem wykonania ślicznego , smacznego baranka
wielkanocnego z ciasta drożdżowego . Jest bardzo prosty w
przygotowaniu a ozdobi każdy świąteczny stół . Ciasto nie jest
słodkie więc nadaje się do wędlin , sałatek lub żurku , nie
trzeba go kroić tylko po kawałku odrywać .
Będziemy
potrzebować :
500
g mąki pszennej ( poznańskiej )
210
ml letniego mleka
2
jajka
30
g drożdży świeżych
60
g masła roztopionego
1
łyżeczka cukru
1
łyżeczka soli
do
ozdoby :
6
oliwek czarnych
1
oliwka zielona nadziewana
około
25 oliwek zielonych
olej
do pomalowania baranka przed pieczeniem
Link do filmu z przygotowaniem : Baranka Wielkanocnego
Link do drugiego przepisu na baranka na słodko :Baranek Wielkanocny na słodko z Ciasta Drożdżowego
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania ciasta
drożdżowego
- Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentacje) dodaję około 50 ml letniego mleka i jedną łyżkę mąki wszystko razem mieszam
- Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
- Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
- Do tak przygotowanego rozczynu dodaję pozostałe składniki , mąkę , mleko , sól i wszystko dokładnie mieszam żeby składniki się połączyły
- Gdy składniki się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką aż się wchłonie w ciasto
- Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 3 do 4 minut , do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni – jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo się klei można podsypać blat większą ilością mąki
- Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby wyrosło ( podwoiło swoją objętość )
Ciasto wyrosło teraz będę formowała
baranka . Baranka układam wzdłuż na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia
- Ciasto wyjmuję na blat lekko podsypany mąką kilka razy przerabiam , odcinam od niego kawałek ciasta a resztę wkładam z powrotem do miski i nakrywam ściereczką żeby nie obsychało
- Ciasta nie dzielę na równe kawałki tylko urywam po kawałku i formuję wałki a potem zwijam je w ślimaczki
- Na główkę baranka biorę trochę większy kawałek ciasta i formuję placuszek w kształcie łezki , delikatnie go rozpłaszczam i rozciągam ( dokładnie to widać na filmiku , bo nie wiem jak to opisać :) .
- Tak uformowany łebek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Teraz uformuję rogi , urywam kawałek ciasta , rozwałkowuję dłońmi na wałek o długości około 20 centymetrów i zwijam go w ślimaczka i drugiego roga robię w taki sam sposób
- Tak uformowane rogi układam na blasze obok łebka , jeden róg tak jakby był pod spodem a drugi kładę od góry .
Łebek z rogami już jest, teraz uformuję pozostałą część baranka wielkanocnego
- Urywam kawałek ciasta formuję dłońmi wałeczek ,( turlając kawałek ciasta dłońmi o blat) i zwijam go w ślimaczka – wałeczki mają długość około 25 cm
- Każdy ślimaczek układam na blasze tak żeby końcówkę ślimaczka podłożyć pod poprzedniego ułożonego na blasze .
- Pod róg który jest ułożony od strony tułowia podkładam ślimaczki dzięki temu będzie ładnie się odznaczał .
- Ślimaczki układam jeden koło drugiego tak żeby kształtem przypominały baranka
- Nóżki baranka robię z wałeczków o długości około 10 cm , zwijam tylko raz i końcówkę podkładam pod baranka .
Dekorowanie baranka wielkanocnego
- Baranka dekoruję oliwkami wciskając je w ciasto
- Oczy robię z czarnych oliwek
- Pyszczek z oliwki nadziewanej ( można pyszczek zrobić z jednej lub kilku oliwek )
- kopytka czarne oliwki
- A w każdy ślimaczek tułowia wciskam zielone oliwki
Pieczenie baranka wielkanocnego
- Przed pieczeniem baranka maluję olejem
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie gór dół bez używania termoobiegu
- Baranka piekłam około 30 minut na jasno złoty kolor
Baranek wielkanocny jest już upieczony
można go położyć na świątecznym stole , życzę udanych
wypieków i smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepyszny baranek. Porywam kawałeczek do kawki. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCudny baranek!! ślicznie będzie wyglądał na świątecznym stole
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Cudownie wygląda :) Wspaniały !!!!
OdpowiedzUsuńZabieram się na robienie!
OdpowiedzUsuńmam pytanie.ile dni wcześniej można zrobic baranka by w święta był pyszny i nie suchy
OdpowiedzUsuńDzień wcześniej i zapakować szczelnie aby nie obsychał.
UsuńBaranek prześliczny... Dziękuję za piękny pomysł na wielkanocne ciasto!
OdpowiedzUsuńRobiłam już drożdżowe ślimaczki, ale nie przyszło mi do głowy, że można je tak fajnie ułożyć :)