Nowe Przepisy

niedziela, 13 kwietnia 2014

Baranek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego

Baranek Wielkanocny z Ciasta Drożdżowego

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem i sposobem wykonania ślicznego , smacznego baranka wielkanocnego z ciasta drożdżowego . Jest bardzo prosty w przygotowaniu a ozdobi każdy świąteczny stół . Ciasto nie jest słodkie więc nadaje się do wędlin , sałatek lub żurku , nie trzeba go kroić tylko po kawałku odrywać .

Będziemy potrzebować :

500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
210 ml letniego mleka
2 jajka
30 g drożdży świeżych
60 g masła roztopionego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
do ozdoby :
6 oliwek czarnych
1 oliwka zielona nadziewana
około 25 oliwek zielonych

olej do pomalowania baranka przed pieczeniem

Link do filmu z przygotowaniem : Baranka Wielkanocnego


Link do drugiego przepisu na baranka na słodko :Baranek Wielkanocny na słodko z Ciasta Drożdżowego


Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego
  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentacje) dodaję około 50 ml letniego mleka i jedną łyżkę mąki wszystko razem mieszam
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
  3. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
  4. Do tak przygotowanego rozczynu dodaję pozostałe składniki , mąkę , mleko , sól i wszystko dokładnie mieszam żeby składniki się połączyły
  5. Gdy składniki się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką aż się wchłonie w ciasto
  6. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 3 do 4 minut , do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni – jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo się klei można podsypać blat większą ilością mąki
  7. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby wyrosło ( podwoiło swoją objętość )
Ciasto wyrosło teraz będę formowała baranka . Baranka układam wzdłuż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  1. Ciasto wyjmuję na blat lekko podsypany mąką kilka razy przerabiam , odcinam od niego kawałek ciasta a resztę wkładam z powrotem do miski i nakrywam ściereczką żeby nie obsychało
  2. Ciasta nie dzielę na równe kawałki tylko urywam po kawałku i formuję wałki a potem zwijam je w ślimaczki
  3. Na główkę baranka biorę trochę większy kawałek ciasta i formuję placuszek w kształcie łezki , delikatnie go rozpłaszczam i rozciągam ( dokładnie to widać na filmiku , bo nie wiem jak to opisać :) .
  4. Tak uformowany łebek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Teraz uformuję rogi , urywam kawałek ciasta , rozwałkowuję dłońmi na wałek o długości około 20 centymetrów i zwijam go w ślimaczka i drugiego roga robię w taki sam sposób
  6. Tak uformowane rogi układam na blasze obok łebka , jeden róg tak jakby był pod spodem a drugi kładę od góry .



Łebek z rogami już jest, teraz uformuję pozostałą część baranka wielkanocnego 
  1. Urywam kawałek ciasta formuję dłońmi wałeczek ,( turlając kawałek ciasta dłońmi o blat) i zwijam go w ślimaczka – wałeczki mają długość około 25 cm
  2. Każdy ślimaczek układam na blasze tak żeby końcówkę ślimaczka podłożyć pod poprzedniego ułożonego na blasze .
  3. Pod róg który jest ułożony od strony tułowia podkładam ślimaczki dzięki temu będzie ładnie się odznaczał .
  4. Ślimaczki układam jeden koło drugiego tak żeby kształtem przypominały baranka
  5. Nóżki baranka robię z wałeczków o długości około 10 cm , zwijam tylko raz i końcówkę podkładam pod baranka .
Dekorowanie baranka wielkanocnego
  1. Baranka dekoruję oliwkami wciskając je w ciasto
  2. Oczy robię z czarnych oliwek
  3. Pyszczek z oliwki nadziewanej ( można pyszczek zrobić z jednej lub kilku oliwek )
  4. kopytka czarne oliwki
  5. A w każdy ślimaczek tułowia wciskam zielone oliwki
Pieczenie baranka wielkanocnego
  1. Przed pieczeniem baranka maluję olejem
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie gór dół bez używania termoobiegu
  3. Baranka piekłam około 30 minut na jasno złoty kolor
Baranek wielkanocny jest już upieczony można go położyć na świątecznym stole , życzę udanych wypieków i smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa










7 komentarzy :

  1. Przepyszny baranek. Porywam kawałeczek do kawki. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny baranek!! ślicznie będzie wyglądał na świątecznym stole
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda :) Wspaniały !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram się na robienie!

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie.ile dni wcześniej można zrobic baranka by w święta był pyszny i nie suchy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień wcześniej i zapakować szczelnie aby nie obsychał.

      Usuń
  6. Baranek prześliczny... Dziękuję za piękny pomysł na wielkanocne ciasto!
    Robiłam już drożdżowe ślimaczki, ale nie przyszło mi do głowy, że można je tak fajnie ułożyć :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.