Nowe Przepisy

niedziela, 23 marca 2014

Tiramisu bez jajek z Nutellą


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na przepyszne tiramisu bez jajek z nutellą . Jest bardzo proste w przygotowaniu :)


Będziemy potrzebować :

300 g biszkoptów
250 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone ( 1 opakowanie )
200 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru pudru
nutella – kilka łyżek ( domowa lub sklepowa )

Link di filmu z przygotowania : Tiramisu bez jajek



Przygotowanie :
  1. Najpierw przygotuję napar z kawy : 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy zalewam 200 ml wrzącej wody i odstawiam do wystygnięcia
  2. Słoik z nutellą wstawiam na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 80 stopni żeby stała się w miarę płynna dzięki temu łatwiej będzie ją nakładać ( nutellę można również podgrzać w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej )

Teraz przygotuję krem :
  1. Do miski wlewam śmietanę i dodaję cukier puder , całość ubijam
  2. do ubitej śmietany dodaję serek mascarpone i na najwolniejszych obrotach wszystko mieszam na jednolity krem ( można zamiast mikserem wymieszać rózgą )
  3. krem mam gotowy

Układanie tiramisu
  1. Na dno naczynia w którym układam tiramisu nakładam niewielką ilość kremu i go równo rozsmarowuję ( tiramisu układam na tacce )
  2. na krem układam warstwę biszkoptów jeden koło drugiego : każdy biszkopt przed ułożeniem namaczam w naparze z kawy
  3. na biszkopty rozsmarowuję równo warstwę kremu a na krem nakładam nutellę ( nutellę nakładam łyżeczką tak jakbym po nim pisała :)
  4. na nutellę znowu biszkopty i tak do wyczerpania składników
  5. Na górę nakładam obficie pozostały krem i dekoruję nutellą
  6. w skrócie warstwy : niewielka ilość kremu / biszkopty / krem / nutella / biszkopty / krem / nutella / biszkopty / krem / nutella / biszkopty / krem / nutella – w sumie 4 warstwy
  7. Tak przygotowane tiramisu bez jajek wstawiam do lodówki na około 2 godziny do schłodzenia .

Tiramisu bez jajek z nutellą jest gotowe można podawać . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa








7 komentarzy :

  1. świetny przepis, tak jeszcze nie próbowałem robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Super przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW! Czysty obłęd!!! Mniaaaammmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię mascarpone ale na tylko kocham kawosza że staram się go zastąpić czym innym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale Babciu mnie kusisz. Tak się stęskniłam za domowymi wypiekami, a Ty tutaj serwujesz takie pyszności. Bardzo interesujący przepis.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis!! omijam w przepisach surowe jajka, dlatego nie robię tiramisu- ten przepis jednak wypróbuję:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawy pomysł, uwielbiam tiramisu, więc na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.