Nowe Przepisy

sobota, 8 marca 2014

Placki z Mąki kukurydzianej z Orzechami – Racuchy Bezglutenowe

Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na proste placki z mąką kukurydzianą i orzechami włoskimi, mogą być przygotowane również przez osoby które są uczulone na gluten.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 16 placków

300 g mąki kukurydzianej
70 g cukru brązowego
400 ml maślanki
4 jajka
100 g mielonych orzechów włosków
2 banany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia


Link do filmu z przepisem: Placki z mąką kukurydzianą 


Przygotowanie :
  1. Do miski wlewam maślankę dodaję jajka i roztrzepuję rózgą tak żeby składniki się połączyły (można użyć miksera)
  2. Do roztrzepanej maślanki z jajkami dodaję pozostałe składniki: cukier, mąkę kukurydzianą, orzechy mielone, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszam tak żeby powstało jednolite ciasto – ciasto jest dość luźne.
  3. Ciasto odstawiam i kroję banany, obieram i kroję w drobną kostkę i dodaję do ciasta, wszystko razem mieszam.


Ciasto na placki bezglutenowe jest gotowe teraz będę smażyła placki:
  1. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nakładam po małej chochelce ciasta i smażę placki wielkości placków ziemniaczanych, na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki są już gotowe można je podawać z jogurtem naturalnym posypane cukrem brązowym. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  





10 komentarzy :

  1. Ewunia aleś pojechała...samo zdrowie. :) Bardzo lubię wszelakie takie placuszki. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to mawiają pojechałam po bandzie :)

      Usuń
    2. Dokładnie tak...jak jechać to po bandzie i na jednym kole. :DD

      Usuń
  2. Bardzo lubimy wszelkie placuszki i choć nie jesteśmy na żadnej diecie, bardzo chętnie wypróbuję ten przepis:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię przywiązywać się do żadnej diety, bo może jeszcze nie muszę, ale kocham nowe połączenia i placki z orzechami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaraz wysyłam przepis koleżance , której już brak pomysłu na bezglutenowe posiłki dla swojego niejadka. Dzięki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ojeju ale bym zjadła takiego racucha!
    musiały smakować cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile minut dokladnie smazymi z jednej strony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długość smażenia zależy na jakim ogniu smażymy , na dużym ogniu mogą się smażyć tylko 2 minuty a na mniejszym 5 minut . Najlepiej podczas smażenia podnosić delikatnie brzeg placuszka żeby sprawdzić jaki ma kolor od spodu i smażyć na taki lekko brązowawy złoty kolor .

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.