Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na
proste placki z mąką kukurydzianą i orzechami włoskimi, mogą
być przygotowane również przez osoby które są uczulone na gluten.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 16
placków
300 g mąki kukurydzianej
70 g cukru brązowego
400 ml maślanki
4 jajka
100 g mielonych orzechów włosków
2 banany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Link do filmu z przepisem: Placki z mąką kukurydzianą
Przygotowanie :
- Do miski wlewam maślankę dodaję jajka i roztrzepuję rózgą tak żeby składniki się połączyły (można użyć miksera)
- Do roztrzepanej maślanki z jajkami dodaję pozostałe składniki: cukier, mąkę kukurydzianą, orzechy mielone, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszam tak żeby powstało jednolite ciasto – ciasto jest dość luźne.
- Ciasto odstawiam i kroję banany, obieram i kroję w drobną kostkę i dodaję do ciasta, wszystko razem mieszam.
-
Ciasto na placki bezglutenowe jest gotowe teraz będę smażyła placki:
- Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nakładam po małej chochelce ciasta i smażę placki wielkości placków ziemniaczanych, na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki są już gotowe można je
podawać z jogurtem naturalnym posypane cukrem brązowym. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
bardzo fajne placuszki :-)
OdpowiedzUsuńEwunia aleś pojechała...samo zdrowie. :) Bardzo lubię wszelakie takie placuszki. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńjak to mawiają pojechałam po bandzie :)
UsuńDokładnie tak...jak jechać to po bandzie i na jednym kole. :DD
UsuńBardzo lubimy wszelkie placuszki i choć nie jesteśmy na żadnej diecie, bardzo chętnie wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Nie lubię przywiązywać się do żadnej diety, bo może jeszcze nie muszę, ale kocham nowe połączenia i placki z orzechami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZaraz wysyłam przepis koleżance , której już brak pomysłu na bezglutenowe posiłki dla swojego niejadka. Dzięki i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńojeju ale bym zjadła takiego racucha!
OdpowiedzUsuńmusiały smakować cudownie!
Ile minut dokladnie smazymi z jednej strony
OdpowiedzUsuńDługość smażenia zależy na jakim ogniu smażymy , na dużym ogniu mogą się smażyć tylko 2 minuty a na mniejszym 5 minut . Najlepiej podczas smażenia podnosić delikatnie brzeg placuszka żeby sprawdzić jaki ma kolor od spodu i smażyć na taki lekko brązowawy złoty kolor .
Usuń