Nowe Przepisy

sobota, 8 marca 2014

Placki z Mąki kukurydzianej z Orzechami – Racuchy Bezglutenowe


Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na proste placki z mąką kukurydzianą i orzechami włoskimi , mogą być przygotowane również przez osoby które są uczulone na gluten .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 16 placków

300 g mąki kukurydzianej
70 g cukru brązowego
400 ml maślanki
4 jajka
100 g mielonych orzechów włosków
2 banany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Placków 
https://www.youtube.com/watch?v=xhaonbYZNa4


Przygotowanie :

  1. Do miski wlewam maślankę dodaję jajka i roztrzepuję rózgą tak żeby składniki się połączyły ( można użyć miksera )
  2. do roztrzepanej maślanki z jajkami dodaję pozostałe składniki placków: cukier , mąkę kukurydzianą , orzechy mielone , szczyptę soli , proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszam tak żeby powstało jednolite ciasto – ciasto jest dość luźne .
  3. Ciasto odstawiam ,teraz pokroję banany .
  4. Banany obieram i kroję w drobną kostkę i dodaję do ciasta
  5. wszystko razem mieszam
Ciasto na placki bezglutenowe jest gotowe teraz będę je smażyła

  1. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nakładam po małej chochelce ciasta i smażę placki wielkości placków ziemniaczanych , na złoty kolor z obydwu stron
Placki są już gotowe można je podawać z jogurtem naturalnym posypane cukrem brązowym Życzę smacznego .


Pozdrawiam Babcia Ewa  




10 komentarzy :

  1. Ewunia aleś pojechała...samo zdrowie. :) Bardzo lubię wszelakie takie placuszki. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to mawiają pojechałam po bandzie :)

      Usuń
    2. Dokładnie tak...jak jechać to po bandzie i na jednym kole. :DD

      Usuń
  2. Bardzo lubimy wszelkie placuszki i choć nie jesteśmy na żadnej diecie, bardzo chętnie wypróbuję ten przepis:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię przywiązywać się do żadnej diety, bo może jeszcze nie muszę, ale kocham nowe połączenia i placki z orzechami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaraz wysyłam przepis koleżance , której już brak pomysłu na bezglutenowe posiłki dla swojego niejadka. Dzięki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ojeju ale bym zjadła takiego racucha!
    musiały smakować cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile minut dokladnie smazymi z jednej strony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długość smażenia zależy na jakim ogniu smażymy , na dużym ogniu mogą się smażyć tylko 2 minuty a na mniejszym 5 minut . Najlepiej podczas smażenia podnosić delikatnie brzeg placuszka żeby sprawdzić jaki ma kolor od spodu i smażyć na taki lekko brązowawy złoty kolor .

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.