Witam Serdecznie
Propozycja na proste śniadanie racuchy
z bananami , są bardzo smaczne i szybkie do wykonania .
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 18
racuchów
400 g bananów obranych
400 g mąki pszennej ( poznańskiej )
350 ml maślanki
4 jajka
50 g cukru brązowego lub białego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
cukier puder do posypania gotowych
racuszków
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania : Racuchy z bananami
https://www.youtube.com/watch?v=_pWcLJ7xe2M
https://www.youtube.com/watch?v=_pWcLJ7xe2M
Przygotowanie :
Najpierw przygotowuję ciasto
- Do miski wlewam jajka dodaję maślankę , sól , proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszam rózgą ( roztrzepuję )
- Jak składniki się połączą dodaję mąkę i cukier i dalej mieszam aż powstanie jednolita masa bez grudek
- Ciasto przypomina konsystencją gęstą śmietanę
Ciasto mam gotowe teraz pokroję banany
i będę smażyła racuchy
- Banany obieram i kroję w nie za dużą kostkę
- pokrojone dodaję do ciasta i wszystko razem dokładnie mieszam – ciasto mam gotowe
- Na patelni z rozgrzanym tłuszczem nakładam po małej chochelce ciasta i smażę racuchy na złoty kolor z obydwu stron
Racuchy z bananami są gotowe na
talerzu można oprószyć je cukrem pudrem Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzo lubię racuszki- wszystkie,a można je zrobić na bardzo wiele sposobów:)
OdpowiedzUsuńPisałam przed chwilą Bożence, że zjem jej fotografie, a Ty tu wstawiasz takie pyszności. Jestem bez obiadu, bo za godzinę idę na 18- tkę do bratanicy i żołądek musi się przygotować. Tak mi się ślina wydziela jak patrzę na te placuszki, że zaraz dostanę skrętu. Jaki człowiek jest dziwny- jestem głodna a oglądam takie dania, no po prostu głupota.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Świetna propozycja, zawsze jabłko dodajemy, a przecież banan na ciepło smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe racuszki. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
pyszne racuszki :-)
OdpowiedzUsuńpysznosci <3
OdpowiedzUsuńdzisiaj robię!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńczy zamiast maślanki, mogę dodać jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńTak można tylko trzeba użyć więcej jogurtu lub mniej mąki ale to trzeba na oko żeby ciasto nie było za sztywne .
Usuń