Nowe Przepisy

piątek, 21 lutego 2014

Racuchy z Bananami – Placki z Bananami


Witam Serdecznie
Propozycja na proste śniadanie racuchy z bananami , są bardzo smaczne i szybkie do wykonania .


Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 18 racuchów

400 g bananów obranych
400 g mąki pszennej ( poznańskiej )
350 ml maślanki
4 jajka
50 g cukru brązowego lub białego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

cukier puder do posypania gotowych racuszków

olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania : Racuchy z bananami 
https://www.youtube.com/watch?v=_pWcLJ7xe2M
 

Przygotowanie :

Najpierw przygotowuję ciasto
  1. Do miski wlewam jajka dodaję maślankę , sól , proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszam rózgą ( roztrzepuję )
  2. Jak składniki się połączą dodaję mąkę i cukier i dalej mieszam aż powstanie jednolita masa bez grudek
  3. Ciasto przypomina konsystencją gęstą śmietanę

Ciasto mam gotowe teraz pokroję banany i będę smażyła racuchy
  1. Banany obieram i kroję w nie za dużą kostkę
  2. pokrojone dodaję do ciasta i wszystko razem dokładnie mieszam – ciasto mam gotowe
  3. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem nakładam po małej chochelce ciasta i smażę racuchy na złoty kolor z obydwu stron

Racuchy z bananami są gotowe na talerzu można oprószyć je cukrem pudrem Życzę smacznego.


Pozdrawiam Babcia Ewa



10 komentarzy :

  1. Bardzo lubię racuszki- wszystkie,a można je zrobić na bardzo wiele sposobów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pisałam przed chwilą Bożence, że zjem jej fotografie, a Ty tu wstawiasz takie pyszności. Jestem bez obiadu, bo za godzinę idę na 18- tkę do bratanicy i żołądek musi się przygotować. Tak mi się ślina wydziela jak patrzę na te placuszki, że zaraz dostanę skrętu. Jaki człowiek jest dziwny- jestem głodna a oglądam takie dania, no po prostu głupota.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja, zawsze jabłko dodajemy, a przecież banan na ciepło smakuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe racuszki. Zjadłabym :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast maślanki, mogę dodać jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można tylko trzeba użyć więcej jogurtu lub mniej mąki ale to trzeba na oko żeby ciasto nie było za sztywne .

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.