Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na warzywny
pasztet z fasolą i kaszą . Jest bardzo dobry najlepiej go podawać
z dodatkiem surówki , ogórka lub pomidora albo można zjeść go
samego :)
Będziemy potrzebować :
400 g fasoli białej
100 g kaszy jęczmiennej
100 g kaszy gryczanej
1 szklanka płatków owsianych
200 g cebuli
4 jajka
1 duża pietruszka ( około 150 g )
1 duża marchew ( około 150 g )
5 cm kawałek pora ( biała część )
4 duże ząbki czosnku
1/2 małego selera
50 g drożdży świeżych
1 pęczek natki pietruszki
przyprawy:
1 łyżka majeranku
pieprz , sól , papryka słodka
papryka ostra , pieprz ziołowy
olej do smażenia
tłuszcz do wysmarowania foremek
bułka tarta do obsypania foremki
foremki do zapiekania pasztetu użyłam
3 foremek 24 cm x 11 cm x 6 cm
Maszynka do mielenia mięsa .
Przygotowanie :
Kilka godzin przed przygotowaniem
pasztetu fasolę dokładnie płuczę i zalewam zimną wodą żeby
zmiękła ( dzięki temu krócej się gotuje ) .
Przygotowanie składników pasztetu :
- Fasolę gotuję do miękkości – ugotowaną odcedzam i odstawiam do wystudzenia
- kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu – ugotowaną odstawiam do wystudzenia
- kaszę jęczmienną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia
- Marchew , pietruszkę , selera , oczyszczam myję i ścieram na tarce o grubych oczkach
- czosnek drobno kroję
- Cebulę kroję w drobną kostkę
- Pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki
- Opłukaną natkę pietruszki drobno siekam
Przygotowanie pasztetu :
- Na patelni podsmażam cebulę
- do podsmażonej dodaję marchew , pietruszkę , selera , pora , czosnek i duszę do miękkości warzyw
- Gdy warzywa są już miękkie dodaję rozkruszone drożdże i jeszcze przez chwilę podgrzewam patelnię żeby drożdże się rozpuściły
- W czasie gdy warzywa podsmażam w maszynce do mielenia mięsa mielę fasole z kaszą gryczaną i kaszą jęczmienną
- Teraz w dużej misce mieszam zmieloną masę , uduszone warzywa , dodaję jajka , natkę pietruszki , płatki owsiane
- doprawiam obficie przyprawami żeby pasztet miał wyrazisty smak
- i wszystko dokładnie mieszam ręką na jednolita masę
Pieczenie pasztetu :
- Foremki smaruję tłuszczem ( masłem ) i obsypuję bułką tartą dno i boki
- Pasztet wkładam do foremek delikatnie ugniatając
- Foremki z pasztetem z fasoli wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 1 godziny – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu
Pasztet jest już gotowy można go
podawać na ciepło jak i na zimno najlepiej smakuje podany z
surówką . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
świetna propozycja! chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Na pewno przetestuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię warzywne pasztety - są zdrowsze a równie smakowite jak te mięsne:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pasztety, a ten zapowiada się przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda ten pasztet, przyznam sie szczerze że to tej pory jadłam tylko takie mięsne ale ten wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pasztecik jak malowany albo...jak z obrazka. :) Robiłam z fasoli kotlety, robiłam słodkości...ale pasztet....jestem zaintrygowana. :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie na talerzu i może zastąpić śmiało mięcho.
OdpowiedzUsuńZjadłabym polane sosem np.chrzanowym
Ten pasztecik jest godny uwagi i spróbowania :) Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń