Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotować prosty i
pyszny gulasz wieprzowy . Gulasz wieprzowy idealnie nadaje się do
podania z kaszą gryczaną , ziemniakami lub pieczywem i do tego
kiszony ogóreczek :)
Będziemy potrzebować :
1 kg mięsa wieprzowego (użyłam
szynki wieprzowej )
2 strąki papryki czerwonej
5 łyżek koncentratu pomidorowego
4 -5 ząbki czosnku
1 strąk papryczki chili
2 cebule
przyprawy :
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 – 3 listki laurowe
pieprz , papryka ostra , papryka słodka
,
chili mielone , sól
chili mielone , sól
do zagęszczenia gulaszu :
2 łyżki mąki pszennej
około 50 ml wody
olej do smażenia
plus woda do duszenia mięsa
Link do filmu z przygotowania Gulaszu wieprzowego
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania składników
na gulasz wieprzowy :
- Mięso dokładnie płuczę , osuszam i oczyszczam z białych błonek
- następnie kroję w nie za dużą kostkę
- Umytą paprykę przekrawam na pół wzdłuż i oczyszczam z gniazd nasiennych ,
- paprykę kroję w drobną kostkę ( najlepiej paprykę pokroić najpierw w paseczki a potem w kostkę )
- Cebulę kroję w drobną kostkę
- Czosnek kroję w bardzo drobną kostkę
- Papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z nasionek i drobno siekam
Składniki mam już przygotowane teraz
będę je obsmażała , smażyła i przygotowywała gulasz :)
Jeszcze taka mała uwaga : jeżeli nie
mamy dużej patelni lub dwóch małych gdzie na jednej obsmażamy
mięso a na drugiej cebulę i paprykę . To przygotowujemy gulasz
partiami , najpierw mięso obsmażamy i przekładamy do garnka lub
rondla i tak samo z pozostałymi składnikami i wszystko razem na
koniec dusimy w rondlu lub garnku .
- Na patelni obsmażam mięso , tak długo go obsmażam aż odparuje całkiem woda z patelni ( a może być jej całkiem sporo , muszę przyznać że kupujemy mięso a dostajemy w gratisie wodę :)
- Na drugiej patelni z niewielką ilością oleju podsmażam na złoty kolor cebulę , czosnek i papryczkę chili
- Gdy mięso mam już ładnie obsmażone i bez wody na patelni ( nie patrzyłam na zegarek ale obsmażałam około 30 minut )
- dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem i papryczką
- w tym momencie dolewam wodę tak żeby mięso było przykryte ale nie pływało w wodzie
- i doprawiam przyprawami – zielem angielskim , listki laurowe , paprykę , pieprz , chili mielone – wszystko razem dokładnie mieszam
- patelnię nakrywam pokrywką i wszystko razem duszę do miękkości mięsa
Mięso duszę do miękkości mięsa w
moim przypadku około 40 minut
- Na drugiej patelni z rozgrzanym olejem podsmażam paprykę około 5 minut
- podsmażoną paprykę dodaję do mięsa ( paprykę dodaję do mięsa dopiero jak jest już miękkie )
- dodaję koncentrat pomidorowy
- jeżeli podczas duszenia mięsa wyparuje woda to ją dolewam ( zawsze dolewam )
- Gulasz doprawiam solą i jeżeli trzeba również pozostałymi przyprawami do smaku
Zagęszczanie gulaszu
- Do miseczki wlewam niewielką ilość wody dosypuję mąkę i wszystko razem dokładnie mieszam
- tak wymieszaną mąkę z wodą wlewam do gulaszu i dokładnie mieszam (dzięki dodaniu mąki sos się zagęści i nie będzie taki wodnisty )
- Gulasz wieprzowy jeszcze przez chwilę dusze około 5 minut i zakręcam gaz
Gulasz wieprzowy jest gotowy można go
podawać z ziemniaczkami , kaszą gryczaną lub pieczywem . Życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
To jest sycące danie, super :)
OdpowiedzUsuńTaki gulasz to skarb, dzięki niemu kaszę dzieciakom przemycam :) inaczej nie tkną :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, prosty przepis. Zrobiłem wersję minimalistyczną - czosnek i papryka w proszku, mimo to wyszedł świetny. Polecam:)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam na obiad, przepyszny, zapraszam do mnie zobaczyć efekt, pozdrawiam i dziękuję za wspaniały przepis:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
miło mi że smakowało , jutro odwiedzę Pani bloga :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
Świetny przepis, gulasz zrobiłam wczoraj -wyszedł pyszny - taki trochę w węgierskim stylu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakował i przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dużo papryki w tym gulaszu pewnie wyszedł bardzo na ostro, a ja lubię ostre dania
OdpowiedzUsuńGulasz nie jest bardzo ostry , pikantny tak ale nie ostry :) użyłam tylko jeden strączek papryczki chili .
UsuńPyszny :) Zrobiłam i polecam. Zagości w moje kuchni na dłużej :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że gulasz smakuje :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis. Zrobiłem dzisiaj i wyszedł pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę , ciesze się że smakował .
UsuńPozdrawiam serdecznie
No to robię :D :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że smakował :)
UsuńRobiłam z Panią pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe, teraz pierwszy gulasz. Wszystko się udało i jest pyszne. Bardzo dziękuję za przepisy. Będę próbować kolejnych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Miód na me serce że przepisy się przydają i smakują .
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Właśnie robię ten gulasz, już pachnie w całym domu:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że smakował
UsuńTypowy gulasz, robię i lubię podonby. Fajnie, że nie jestem jedyny.
OdpowiedzUsuńTo jest nas już dwoje :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
To jest nas już troje !!! ja robię tak samo, ale zamiast mąki stosuję do zagęszczenia : albo 2 małe drobno pokrojone ziemniaki, albo 1 małą łyżeczkę lnu odłuszczonego /jestem cukrzykiem/. Po za tym wszystko lubię ....
OdpowiedzUsuńNigdy nie pomyślałam żeby zagęszczać lnem , dobry pomysł bo len jest bardzo zdrowy :)
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia
Pierwszy raz w życiu robiłam gulasz i to właśnie z pani przepisu! Przepyszny.pozdrawiam☺
OdpowiedzUsuńCieszę się że gulasz smakował a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie robię Pani gulasz. Pachnie wszędzie! Będzie z ziemniakami i buraczkami :D Pycha!
OdpowiedzUsuńw-spodnicy.blogspot.com
Mam nadzieję że smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy jak bede obsmazac mieso przez 30 minut to nie bedzie twarde? Slyszalam, ze przed duszeniem nalezy smazyc przez 4 min na mocno rozgrzanym tluszczu tak zeby zamknelo pory i nie puscilo wody..
OdpowiedzUsuńGdybym robiła sztukę mięsa (większy kawałek) to aby było soczyste w środku należało by obsmażyć na dużym ogniu przez chwilę . Ale że tu robię gulasz, mięso mam pokrojone na małe kawałki i jest dużo sosu to smażę przez około 30 minut, dzięki temu mięso jest kruche. Pewnie jest dużo przepisów na gulasz ja robię własnie w taki sposób.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam!Dokładnie tak się postępuje z mięsem przeznaczonym na gulasz-obsmaża go się tylko do momentu zamknięcia porów,mięso musi mieć przestrzeń żeby nie wydzielił się sos-który z całym smakiem wyparuje i gulasz już potem nie jest smaczny,pani Ewa własnie popełnia ten błąd...
UsuńMnie mój gulasz bardzo smakuje :)
UsuńSuper przepis ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobilam, pyszne. Na pewno bede jeszcze robic! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że gulasz smakował :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ja dodaję jeszcze kostkę gulaszową węgierską i kilka ziaren jałowca. Gulasz wychodzi boski.
OdpowiedzUsuńMam małe doświadczenie w kuchni dlatego posłużyłem się Pani przepisem gulasz wyszedł rewelacyjnie jest wyśmienity ! Pozwoliłem sobie zachować przepis na przyszłość.Nic nie zmieniałem jedynie dodałem czosnek niedźwiedzi .Przepis godny polecenia ! Bardzo dziękuję i pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńDziękuję i jest mi bardzo miło że gulasz smakował a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Gulasz ... mmm :) pyszności ..... o Pani też dodaje czosnek ? :) ostatnio byłam na obiedzie u znajomych. podali gulasz... był chyba bez czosnku... zupełnie inny smak :( w gulaszu musi być czosnek ♥ pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSą różne przepisy na gulasz , jedne osoby lubią czosnek inne nie przepadają, ilu kucharzy tyle przepisów.
UsuńJa lubię z czosnkiem
Pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Pyszny i prosty gulasz:) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, miło mi że przepis się przydał a gulasz smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie
super przepis wyszedł znakomity
OdpowiedzUsuńMiło mi że gulasz smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia
Dziś też robię.Wprawdzie nie jem mięsa ale mój facet chwali przepis. Dziękuje!
OdpowiedzUsuńMiło mi że że gulasz posmakował męskiej części domu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Gulasz jest wyśmienity zarówno z ziemniakami jak i kaszą gryczana. Dziś robie kolejny raz domownicy się zajadają
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że gulasz posmakował
UsuńPozdrawiam serdecznie
Gulasz rzeczywiscie wysmienity,udał mi się.Dziekuje za przepis z ktorego skrzętnie skorzystałem.
OdpowiedzUsuńMiło mi że gulasz smakował a przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie
Nigdy nie lubilam gulaszu, ale ten jest super. Ale nieco zmienilam przepis. Nie dodaje koncentratu, ale dorzucam pieczarki (najlepiej takie malutkie ktorych nie trzeba kroic).
OdpowiedzUsuńMiło mi ze gulasz smakował, a w gotowaniu to jest najlepsze że można zmieniać przepisy według swojego uznania, najważniejsze aby smakowało
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ja też gotuję z Pani przepisem pierwszy gulasz w życiu! Jutro przychodzi rodzinka na obiad (m.in. moje obie kochane babcie) i mam nadzieję, że będzie super! Dzięki za przepis i wszystkie instrukcje:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNo to mam nadzieję że gulasz się udał i wszystkim smakował
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pracuję w Finlandii i niestety muszę sobie sam gotować, skorzystałem z przepisu i jestem bardzo dumny z siebie, że tak świetnie gotuję, dzięki za supr przepis (koledze też smakował)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i ciesze się że gulasz smakował Panu oraz koledze. Ślę serdeczne pozdrowienia z Polski ♥
UsuńDziękuję za ten przepis babciu :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńDziekuje za wspanialy przepis :) wlasnie robilam gulasz z pani przepisu i jest nieziemski 😍 pozdrawiam serdecznie 😄
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że gulasz smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Super gulasz
OdpowiedzUsuńCieszę się, że gulasz smakował. Pozdrawiam serdecznie ♥
Usuń