Nowe Przepisy

piątek, 28 lutego 2014

Ciastka z marmoladą bez jajek i proszku do pieczenia

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na proste ciastka z marmoladą. Ciasto jest bez jajek i proszku do pieczenia więc trochę inne niż zazwyczaj.

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 60 ciastek

325 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
170 g białego sera (użyłam pół tłustego)
2 łyżki cukru pudru
230 g masła lub margaryny
200 g marmolady twardej

radełko

Przygotowanie:

Ciasto na ciastka przygotowałam w robocie ale można je przygotować ręcznie lub mikserem.
  1. Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto: mąkę, ser biały, cukier puder, masło lub margarynę.
  2. Składniki wyrabiam na wolnych obrotach – wyrabiam tak długo aż powstanie gładka jednolita masa.
  1. Wyrobione ciasto przekładam do miseczki nakrywam folią spożywczą i wstawia do lodówki na 30 minut.
W czasie gdy ciasto się schładza pokroję marmoladę:
  1. Marmoladę kroję w paski o długości około 4 cm i szerokości około 0,5 cm.

Końcowe przygotowanie ciastek z marmoladą
  1. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, staram się wałkować na prostokąt wtedy łatwiej będzie wycinać ciastka.
  2. Z rozwałkowanego ciasta wycinam za pomocą radełka kwadraciki o wielkości około 4 centymetrów.

  3. Na wycięty kawałek ciasta kładę po przekątnej pasek marmolady i sklejam rożki tak żeby marmolada była w środku i wystawał po obu stronach.
  1. Rożki ściskam dość mocno żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły.
  2. Gotowe ciastko układam na blasze wyłożonej papierem – między ciastkami nie trzeba zostawiać dużo miejsca ponieważ nie wyrosną.

Pieczenie ciastek z marmoladą:
  1. Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut aż się ładnie zrumienią, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.
Ciastka z marmoladą są gotowe. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


12 komentarzy :

  1. Ewo, takie ciastka robię,ale w formie rogalików ,
    to jest wspaniale i łatwe ciasto, fajnie,ze przypomniałaś przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę proszę jakie pyszności Ewcia czaruje. Załapałam się na kilka sztuk?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale Babciu mamy telepatię. Ja dzisiaj też piekłam takie ciastka - identyczne w kształcie tylko z innego przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. masz racje bardzo fajny przepis, kiedys robilam takie ciasteczka, pysznosci

    Witaj:) Bardzo fajnie prowadzisz bloga. Ładne Zdjęcia.

    U mnie moja pasja rękodzieło - ozdoby wielkanocne, poduszki, decoupage, butelki, stroiki, moje obrazy .... zapraszam !
    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    Ja próbuje rozprzestrzenić swojego bloga po sieci, jeżeli byłabyś tak miła to proszę o wstawienie mojego linku do siebie, może zechcesz dodać się do grona obserwatorów, pozostać na dłużej, ocenić poprzez komentarz, lub poprostu zajrzeć :) Dziękuję !

    postaram się odwdzięczyć :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności. Bardzo lubię właśnie takie ciastka. Czasami jak nie mam weny do pieczenia to kupuję. Miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę miłego i wiosennego weekendu :)

      Usuń
  7. Witam, za ciekawy blog wystawiłam Nominację do Liebster Blog Award. Po więcej szczegółów zapraszam do mnie. Pozdrawiam, Renata.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, bo moje ulubione-robię bardzo podobne:)
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciasteczka z marmoladą, odkąd kupiłam w Lidlu maszynkę do ciastek, to robię takei wyciskane, pomysł z zawijaniem w rogaliki super, na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.