Witam
Serdecznie
Podzielę
się przepisem na zapiekankę z rybą , brokułem i ziemniakami .
Jest bardzo smaczna i syta a do tego zdrowa :)
700
g filetu z ryby ( użyłam dorsza )
800
g ziemniaków
1
brokuł
4
pomidory
150
g sera żółtego
2
łyżki soku z cytryny
3
łyżki oleju lub oliwy
pieprz
, sól ,
przyprawa
do ryb
na
sos beszamel :
600
ml mleka
40
g masła
40
g mąki
gałka
muszkatołowa
sól
Przygotowanie
:
Najpierw
marynuję filet z ryby :
- do miski wlewam olej , sok z cytryny dodaję przyprawę do ryb i szczyptę soli , wszystko razem dokładnie mieszam
- teraz umytą i osuszoną rybę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do miski z marynatą
- mieszam dłonią kawałki ryby w marynacie tak żeby każdy kawałek był namoczony
- i odstawiam miskę z zamarynowaną rybą do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników zapiekanki
Przygotowanie
pozostałych składników :
- Obrane ziemniaki gotuję przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie tak żeby były podgotowane ale nie ugotowane , następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia
- Brokuł dzielę na mniejsze kawałki i blanszuję – wrzucam go do gotującej się wody lekko osolonej i osłodzonej i gotuję przez 3 minuty następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia
Brokuł
z ziemniakami mam odstawione do wystudzenia teraz przygotuję sos
beszamel :
- do garnka daję masło i je rozpuszczam
- do rozpuszczonego masła dodaję mąkę i robię białą zasmażkę - zasmażam cały czas mieszając tak żeby masło wchłonęło się w mąkę .
- Do zasmażki dolewam mleko i całość zagotowuję - mieszając co chwilę żeby nie powstały grudki
- jak się zagotuje to trzymam sos jeszcze około 1 minuty na gazie następnie zakręcam i doprawiam gałką muszkatołową i solą wszystko mieszam
- sos beszamel jest gotowy
Sos
jest gotowy , warzywa wystygły teraz je pokroję
- Ziemniaki kroję w talarki o grubości około 3-4 milimetry
- Brokuł kroję na mniejsze kawałki
- Pomidory razem ze skórką kroję na ósemki
- Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach
Układanie
zapiekanki :
- Na dno naczynia do zapiekania daję trochę sosu beszamel
- na sos układam połowę ziemniaków
- na ziemniaki połowę brokułu , następnie na brokuł połowę pomidorów
- na pomidory połowę filetu z ryby
- Całość polewam sosem beszamel i posypuję 1/3 żółtego sera
- Pozostałe składniki układam znowu warstwowo w tej samej kolejności – ziemniaki , brokuł , pomidory , rybę i posypuję pieprzem
- Całość polewam pozostałym sosem beszamel i żółtym serem
Zapiekanie
zapiekanki
- Naczynie z zapiekanką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 45 minut
- piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
Zapiekanka
z rybą i warzywami jest gotowa Życzę smacznego
Pozdrawiam
Babcia Ewa
wspaniała taka zapiekanka, pycha
OdpowiedzUsuńJa wiem Ewuś że to zdrowe danie..ale przekonaj do tego mojego męża. On mówi...jakby zielone było dobre to by je zające zjadły. :))
OdpowiedzUsuńA potrawa naprawdę apetyczna :)
Powiedz mężowi że zajączki jedzą zielone a on się nie zna co dobre :))
Usuńmusi być pyszna! szkoda tylko, że u mnie jedzą tylko panierowaną rybę i nie mogę ich przekonać do podanej w innej formie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Zapiekaneczka z rybą i z moim ulubionym brokułem. Uwielbiam
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobione - wyszło pycha, dzięki!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
UsuńPozdrawiam serdecznie