Nowe Przepisy

poniedziałek, 17 lutego 2014

Barszcz Ukraiński


Witam Serdecznie
Zrobiłam prosty barszcz ukraiński bez wywaru mięsnego tylko na warzywach , jest to prosta zupa i bardzo syta . Może komuś przyda się przepis i zrobi podobny :)


Będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji wychodzi około 3 L zupy

250 g fasoli jaśka
2 litry wody
400 g buraków
400 g ziemniaków
około 200 g kapusty świeżej
1 marchew
1 pietruszka
1 mała cebula
kawałek selera
kawałek pora
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml koncentratu buraczanego
200 ml śmietany 18 %
2 płaskie łyżki mąki pszennej

przyprawy:
2 łyżki soku z cytryny – lub szczypta kwasku cytrynowego
grzybki suszone
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
papryka słodka , papryka ostra
sól , pieprz


Zielenina ( koperek , natka pietruszki ) do posypania barszczu na talerzu


Przygotowanie :

Najpierw moczę fasolę żeby zmiękła
  1. Fasole dokładnie płuczę , zalewam zimną wodą i odstawiam do namoczenia na kilka godzin
  2. Po kilku godzinach garnek z fasolą stawiam na gazie i gotuję do miękkości

W czasie gotowania fasoli przygotowuję pozostałe składniki na barszcz ukraiński

  1. Ziemniaki obieram , płuczę i kroję w kostkę
  2. Buraki obieram , płucze i kroję w nie za grube słupki
  3. Marchewkę , pietruszkę , selera , czosnek , cebulę drobno kroję
  4. Kapustę drobno szatkuję

Tak przygotowane składniki wsypuję do garnka zalewam 2 litrami wody , dodaję sok z cytryny , grzybki suszone , listki laurowe , ziele angielskie , paprykę słodką , ostrą , pieprz i gotuję do miękkości warzyw

  1. Do garnka z zupą ( gdy warzywa są miękkie ) dodaję ugotowaną fasolę razem z wodą w której się gotowała
  2. dodaję koncentrat pomidorowy , koncentrat barszczu i nadal wszystko razem gotuję przez chwilę

W tym czasie przygotuję śmietanę z mąką żeby zabielić zupę
  1. Mąkę wsypuję do miseczki i dodaję trochę wody ( około 3-4 łyżek ) i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek
  2. następnie dodaję śmietanę i wszystko razem mieszam
  3. Tak przygotowaną śmietanę z mąką dodaję do zupy i dokładnie mieszam
  4. Całość gotuję jeszcze około 5 minut , doprawiam solą i pieprzem

Barszcz ukraiński jest gotowy można podawać , na talerzu można posypać zupę posiekaną zieleniną . Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  



12 komentarzy :

  1. bardzo lubię taki barszcz ukraiński, ale już dawno nie jadłam, trzeba będzie się skusić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie wszyscy kochają ukraiński barszcz :) zawsze gotuję wielki gar na dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo bogaty barszcz z fasolką. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznaję się, że latem częściej robię barszcz ukraiński, ale jeżeli już go ugotuję, to jem bez opamiętania, bo bardzo lubię.
    Obserwowałam kiedyś Ukrainkę i widziałam z jakim pietyzmem gotowała ten jej narodowy przysmak, to był koncert!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo proszę o przepis na pyszny barszcz czerwony:)
    Dziękuję...

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie dziś ugotowałam barszcz ukraiński według przepisu Babci Ewy - pyszny więcej takich przepisów sprawdzonych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że barszcz smakował a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. UWIELBIAM TEN BARSZCZ,GOTUJE PANI ŚWIETNIE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że barszcz smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Czy buraki mozna zetrzeć?

    OdpowiedzUsuń
  9. 😋 bardzo cenię Pani kuchnię

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.