Nowe Przepisy

niedziela, 22 grudnia 2013

Kapusta z Grochem i Grzybami na Wigilię

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kapustę kiszoną z grochem i grzybami na wigilię, można ją przygotować kilka dni wcześniej.

Będziemy potrzebować :

1 kg kapusty kiszonej
300 g fasoli średniej
20 g suszonych grzybów
100 g cebuli
3 ząbki czosnku

przyprawy:
1 łyżeczka kminku
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczkę majeranek
szczypta cukru
2 listki laurowe
sól , pieprz


Przygotowanie :

Przygotowanie kapusty z grochem zaczynam od przygotowania grochu.
  1. Groch płuczę i wrzucam do garnka z wodą tak żeby był przykryty i odstawiam na kilka godzin
  2. następnie groch gotuję do miękkości.
  3. Najłatwiej sprawdzić czy groch jest ugotowany wyjmując jedno ziarnko i jak się go ostudzi dmuchając na niego to skórka powinna schodzić wtedy jest ugotowany.

  4. Ugotowany groch dzielę na dwie części, jedną część grochu rozgniatam widelcem na papkę,a drugiej części nie rozgniatam.
  5. Suszone grzyby namaczam w zimnej wodzie żeby zmiękły - na około 2 godziny, następnie kroję je w drobne paseczki

  6. Cebulę kroję kroję w drobną kostkę i podsmażam na szklisty kolor
  7. Czosnek drobno siekam.   

  1. Kapustę kiszoną gotuję w drugim garnku – jeżeli kapusta jest za kwaśna to przed gotowaniem płuczę ją na durszlaku przelewając zimną wodą

  2. Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta, stawiam na gazie i gotuję
  3. dodaję przyprawy i resztę składników: pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, sól, cukier, kminek, posiekane grzyby, czosnek

  4. Po około 15 minutach gotowania kapusty dodaję podsmażoną cebulę i dalej gotuję

  5. Pod koniec gotowania kapusty dodaję rozgnieciony i cały groch i dokładnie mieszam – jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam
  6. Gdy kapusta jest miękka zakręcam gaz , dodaję majeranek i dokładnie mieszam
Kapusta z grochem jest gotowa życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  

7 komentarzy :

  1. Babciu Ewo!
    Wszystko wskazuje na to, że myli pani groch z fasolą. W składnikach potrawy i na jej fotografii - fasola, a w opisie i w tytule - groch. Założę się, że pochodzi pani, lub od dłuższego czasu mieszka, na tzw. ziemi łódzkiej. Tutaj właśnie nie rozróżnia się tych dwóch roślin. Tutaj też suchy nie oznacza pozbawionego wilgoci (wody), tylko chudego, pozbawionego tłuszczu (sic!), et cetera, et cetera...
    No i czego ja biedny mam użyć? Grochu, czy fasoli???
    Pozdrawiam ;-)
    Mikołaj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam racja , mój błąd . Do przygotowania kapusty użyłam fasoli średniej a nie grochu . Uważam że kapusta z fasolką jest lepsza w smaku niż z użyciem prawdziwego grochu . Ale jak użyje się grochu to też kapusta będzie dobra w końcu groch i fasolka to ta sama grupa roślin bobowatych
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Ile dni wcześniej mogę przygotowac kapuste na wigilię???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwa - trzy dni i przechowywać w chłodnym miejscu żeby się nie zepsuła . Chyba że przygotowaną kapustę z grochem wystudzimy i zamrozimy to wtedy możemy przechowywać o wiele dłużej .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Kapusta z marchewka czy bez. Co radzicie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być z marchewką :) - ja użyłam kiszonej z marchewką

      Usuń
  4. kapuste z grochem pasteryzuje w sloikach

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.