Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kapustę
kiszoną z grochem i grzybami na wigilię, można ją przygotować
kilka dni wcześniej.
Będziemy potrzebować :
1 kg kapusty kiszonej
300 g fasoli średniej
20 g suszonych grzybów
100 g cebuli
3 ząbki czosnku
przyprawy:
1 łyżeczka kminku
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczkę majeranek
szczypta cukru
2 listki laurowe
sól , pieprz
Przygotowanie :
Przygotowanie kapusty z grochem
zaczynam od przygotowania grochu.
- Groch płuczę i wrzucam do garnka z wodą tak żeby był
przykryty i odstawiam na kilka godzin
- następnie groch gotuję do miękkości.
- Najłatwiej sprawdzić czy groch jest ugotowany wyjmując
jedno ziarnko i jak się go ostudzi dmuchając na niego to skórka
powinna schodzić wtedy jest ugotowany.
- Ugotowany groch dzielę na dwie części, jedną część grochu rozgniatam widelcem na papkę,a drugiej części nie rozgniatam.
- Suszone grzyby namaczam w zimnej wodzie żeby zmiękły - na około 2 godziny, następnie kroję je w drobne paseczki
-
- Cebulę kroję kroję w drobną kostkę i podsmażam na
szklisty kolor
- Czosnek drobno siekam.
- Kapustę kiszoną gotuję w drugim garnku – jeżeli
kapusta jest za kwaśna to przed gotowaniem płuczę ją na
durszlaku przelewając zimną wodą
- Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta, stawiam na
gazie i gotuję
- dodaję przyprawy i resztę składników: pieprz, ziele
angielskie, listek laurowy, sól, cukier, kminek, posiekane
grzyby, czosnek
- Po około 15 minutach gotowania kapusty dodaję podsmażoną
cebulę i dalej gotuję
- Pod koniec gotowania kapusty dodaję rozgnieciony i cały
groch i dokładnie mieszam – jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam
- Gdy kapusta jest miękka zakręcam gaz , dodaję majeranek i
dokładnie mieszam
Pozdrawiam Babcia Ewa
Babciu Ewo!
OdpowiedzUsuńWszystko wskazuje na to, że myli pani groch z fasolą. W składnikach potrawy i na jej fotografii - fasola, a w opisie i w tytule - groch. Założę się, że pochodzi pani, lub od dłuższego czasu mieszka, na tzw. ziemi łódzkiej. Tutaj właśnie nie rozróżnia się tych dwóch roślin. Tutaj też suchy nie oznacza pozbawionego wilgoci (wody), tylko chudego, pozbawionego tłuszczu (sic!), et cetera, et cetera...
No i czego ja biedny mam użyć? Grochu, czy fasoli???
Pozdrawiam ;-)
Mikołaj
Przepraszam racja , mój błąd . Do przygotowania kapusty użyłam fasoli średniej a nie grochu . Uważam że kapusta z fasolką jest lepsza w smaku niż z użyciem prawdziwego grochu . Ale jak użyje się grochu to też kapusta będzie dobra w końcu groch i fasolka to ta sama grupa roślin bobowatych
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ile dni wcześniej mogę przygotowac kapuste na wigilię???
OdpowiedzUsuńDwa - trzy dni i przechowywać w chłodnym miejscu żeby się nie zepsuła . Chyba że przygotowaną kapustę z grochem wystudzimy i zamrozimy to wtedy możemy przechowywać o wiele dłużej .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Kapusta z marchewka czy bez. Co radzicie ?
OdpowiedzUsuńMoże być z marchewką :) - ja użyłam kiszonej z marchewką
Usuńkapuste z grochem pasteryzuje w sloikach
OdpowiedzUsuń