Nowe Przepisy

wtorek, 17 grudnia 2013

Pierogi Drożdżowe Pieczone z Kaszą Gryczaną

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne pieczone pierogi z kaszą gryczaną , podobnie je się robi jak pieczone pierogi z kapustą które umieściłam kilka dni temu i są równie dobre :) Można je podawać na ciepło jak i na zimno idealnie pasują do gorącego czerwonego barszczu .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierożków

na ciasto :
500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
250 ml ciepłego mleka
1 jajko (całe )
1 żółtko
40 ml oleju ( 5-6 łyżek stołowych )
30 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

na farsz:
200 g kaszy gryczanej
400 g pieczarek
2 średnie cebule
1 por ( biała część)
2 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki sosu sojowego
sól , pieprz
olej do smażenia

do pomalowania ciasta przed pieczeniem :
1 białko
3 łyżki mleka
2 łyżki słonecznika do posypania

foremka do wycinania krążków ja użyłam foremki o średnicy 8,5 centymetra


Link do filmu z przygotowania: Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję farsz:

Kasze gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroję w drobną kostkę, umytego pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki – pora dodaję do cebuli.

Umyte i osączone pieczarki drobno kroję – pieczarki wsypuję do oddzielnego pojemnika.


Teraz cebulę z porem podsmażam na oleju, do podsmażonej cebulki z porem dodaję pokrojone pieczarki wszystko razem podduszam do momentu aż odparuje woda z pieczarek.

Do miski wsypuję ugotowaną kasze gryczaną dodaję podsmażoną cebulę, pora i pieczarki, dodaję sos sojowy doprawiam solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszam - farsz mam już gotowy.


Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na pierogi :

Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, dodaję trochę ciepłego mleka (około 50 ml) i kopiastą łyżkę mąki,  wszystko razem mieszam.
Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty

Następnie do gotowego rozczynu dodaję resztę składników, mąkę, pozostałe mleko, jajka, sól i wszystko razem mieszam.
Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i wszystko mieszam aż olej wchłonie się w ciasto.

Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty, do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni
Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość )


Ciasto i farsz jest gotowe teraz przygotuję pierożki :

Blat podsypuję mąką, wykładam ciasto, kilka razy przerabiam i dzielę na dwie części – łatwiej będzie wałkować.
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki


Każdy krążek delikatnie rozciągam palcami w dłoniach i nakładam około 1 łyżki stołowej farszu (ja ma dość duże pierogi dlatego tak dużo farszu).
Następnie składam na pół i sklejam brzegi żeby farsz się nie wysypywał – lepimy je tak samo jak zwykłe pierogi do gotowania.

Zlepione pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blachę z pierogami odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie pierogów:

Do białka dodaję mleko i je roztrzepuję.
Przed wstawieniem blachy z pierogami do piekarnika maluję je rozmąconym białkiem z mlekiem i górę posypuję słonecznikiem.

Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę – ogrzewanie mam włączone góra dół bez termoobiegu i piekę około 20 minut.

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną są gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

8 komentarzy :

  1. Robiłam podobne w głębokim socjalizmie, ale wtedy u nas nazywały się bulboniczki. Pyszne były. Teraz rodzina nie chce, bo kasza gryczana ich w zęby gryzie. Ale ja bym zjadła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulboniczki fajna nazwa :)

      a rodzinie proszę powiedzieć że kasza jest bardzo zdrowa i powinni ją jeść :)

      Usuń
    2. Mało,że zdrowa, to w dodatku pyszna !
      I znowu perfekcyjny przepis, niezawodny.
      Pozdrawiam przedświątecznie.

      Usuń
  2. No, no... Baaardzo apetyczne bulboniczki i zdrowe. Ja właśnie zawijam paszteciki z mięskiem na świąteczne śniadanko. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie czy mozna je zamrozić ???

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe :) ... Cieszę się, że Pani przepisy są takie dokładne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.