Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne
pieczone pierogi z kaszą gryczaną , podobnie je się robi jak
pieczone pierogi z kapustą które umieściłam kilka dni temu i są
równie dobre :) Można je podawać na ciepło jak i na zimno
idealnie pasują do gorącego czerwonego barszczu .
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 40
pierożków
na ciasto :
500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
250 ml ciepłego mleka
1 jajko (całe )
1 żółtko
40 ml oleju ( 5-6 łyżek stołowych )
30 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
na farsz:
200 g kaszy gryczanej
400 g pieczarek
2 średnie cebule
1 por ( biała część)
2 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki sosu sojowego
sól , pieprz
olej do smażenia
do pomalowania ciasta przed pieczeniem
:
1 białko
3 łyżki mleka
2 łyżki słonecznika do posypania
foremka do wycinania krążków ja
użyłam foremki o średnicy 8,5 centymetra
Link do filmu z przygotowania: Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję farsz:
Kasze gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroję w drobną kostkę, umytego pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki – pora dodaję do cebuli.
Umyte i osączone pieczarki drobno kroję – pieczarki wsypuję do oddzielnego pojemnika.
Teraz cebulę z porem podsmażam
na oleju, do podsmażonej cebulki z porem
dodaję pokrojone pieczarki wszystko razem podduszam do momentu aż
odparuje woda z pieczarek.
Do miski wsypuję ugotowaną kasze gryczaną dodaję podsmażoną cebulę, pora i pieczarki, dodaję sos sojowy doprawiam solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszam - farsz mam już gotowy.
Kasze gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroję w drobną kostkę, umytego pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki – pora dodaję do cebuli.
Umyte i osączone pieczarki drobno kroję – pieczarki wsypuję do oddzielnego pojemnika.
Do miski wsypuję ugotowaną kasze gryczaną dodaję podsmażoną cebulę, pora i pieczarki, dodaję sos sojowy doprawiam solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszam - farsz mam już gotowy.
Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na
pierogi :
Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, dodaję trochę ciepłego mleka (około 50 ml) i kopiastą łyżkę mąki, wszystko razem mieszam.
Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty
Następnie do gotowego rozczynu dodaję resztę składników, mąkę, pozostałe mleko, jajka, sól i wszystko razem mieszam.
Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i wszystko mieszam aż olej wchłonie się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty, do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni
Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość )
Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, dodaję trochę ciepłego mleka (około 50 ml) i kopiastą łyżkę mąki, wszystko razem mieszam.
Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty
Następnie do gotowego rozczynu dodaję resztę składników, mąkę, pozostałe mleko, jajka, sól i wszystko razem mieszam.
Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i wszystko mieszam aż olej wchłonie się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty, do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni
Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość )
Ciasto i farsz jest gotowe teraz
przygotuję pierożki :
Blat podsypuję mąką, wykładam ciasto, kilka razy przerabiam i dzielę na dwie części – łatwiej będzie wałkować.
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki
Każdy krążek delikatnie
rozciągam palcami w dłoniach i nakładam około 1 łyżki
stołowej farszu (ja ma dość duże pierogi dlatego tak dużo
farszu).
Następnie składam na pół i sklejam brzegi żeby farsz się nie wysypywał – lepimy je tak samo jak zwykłe pierogi do gotowania.
Zlepione pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blachę z pierogami odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Blat podsypuję mąką, wykładam ciasto, kilka razy przerabiam i dzielę na dwie części – łatwiej będzie wałkować.
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki
Następnie składam na pół i sklejam brzegi żeby farsz się nie wysypywał – lepimy je tak samo jak zwykłe pierogi do gotowania.
Zlepione pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blachę z pierogami odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie pierogów:
Do białka dodaję mleko i je roztrzepuję.
Przed wstawieniem blachy z pierogami do piekarnika maluję je rozmąconym białkiem z mlekiem i górę posypuję słonecznikiem.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę – ogrzewanie mam włączone góra dół bez termoobiegu i piekę około 20 minut.
Do białka dodaję mleko i je roztrzepuję.
Przed wstawieniem blachy z pierogami do piekarnika maluję je rozmąconym białkiem z mlekiem i górę posypuję słonecznikiem.
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę – ogrzewanie mam włączone góra dół bez termoobiegu i piekę około 20 minut.
Pieczone pierogi z kaszą gryczaną są
gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Robiłam podobne w głębokim socjalizmie, ale wtedy u nas nazywały się bulboniczki. Pyszne były. Teraz rodzina nie chce, bo kasza gryczana ich w zęby gryzie. Ale ja bym zjadła...
OdpowiedzUsuńBulboniczki fajna nazwa :)
Usuńa rodzinie proszę powiedzieć że kasza jest bardzo zdrowa i powinni ją jeść :)
Mało,że zdrowa, to w dodatku pyszna !
UsuńI znowu perfekcyjny przepis, niezawodny.
Pozdrawiam przedświątecznie.
No, no... Baaardzo apetyczne bulboniczki i zdrowe. Ja właśnie zawijam paszteciki z mięskiem na świąteczne śniadanko. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy mozna je zamrozić ???
OdpowiedzUsuńTak można, włożyć je do woreczka i zamrozić
UsuńWspaniałe :) ... Cieszę się, że Pani przepisy są takie dokładne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa.
UsuńPozdrawiam serdecznie