Nowe Przepisy

czwartek, 7 listopada 2013

Marcepanek – Ciasto z Mojej Młodości

Marcepanek
Witam Serdecznie
Wiem że takie ciasto nie powinno się nazywać marcepankiem ale za młodu tak je nazywałam i mi pozostało, więc proszę na mnie nie krzyczeć że to ciasto z marcepanem nie ma nic wspólnego.
Ciasto jest bardzo smaczne, chociaż wymaga odrobinę czasu na przygotowanie.

Do przygotowania Marcepanka będziemy potrzebować:
do przygotowania ciasta użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 22 cm

na ciasto :
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
120 g cukru pudru
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
4 żółtka
250 g masła lub margaryny – dobrze schłodzone
2 łyżeczki proszku do pieczenia  

na masę makową:
350 g sparzonego i zmielonego maku
link do przygotowania maku 

100 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 białka
60 g masła roztopionego i przestudzonego
40 g rodzynek
kilka kropli olejku migdałowego

możemy również użyć gotowej masy makowej

na ciasto jabłkowe:
około 600 g jabłek winnych
2 – 3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
połowa ciasta z lodówki

na krem budyniowy:
na budyń:
250 ml mleka
110 g cukru kryształ
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
oraz:
125 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka spirytusu lub mocnej wódki


do kremu można użyć budyniu z torebki  


Link do filmu z przygotowania : Marcepanek


Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania ciasta z którego upiekę placki z makiem i jabłkami a potem je połączę kremem budyniowym.

Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Składniki łącze ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy je posiekać nożem lub połączyć robotem (mikserem).

Gdy składniki się połączą na środku robię wgłębienie i dodaję żółtka oraz śmietanę i zagniatam ciasto. Ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu aż powstanie jednolita gładka masa.



Następnie ciasto dzielę na cztery w miarę równe części, można do tego użyć wagi lub zrobić to na oko. Podzielone ciasto wkładam do woreczków i wkładam do lodówki do schłodzenia na około 60 minut (można na dłużej).



W tym czasie gdy schładza się ciasto przygotuje masę makową:
Mak przed przygotowaniem masy, przygotowuję według tego przepisu: Przygotowanie maku

Sparzony i zmielony mak przekłam do miski, dodaję wszystkie składniki na masę i miksuję przez kilka minut, tak aby składniki ładnie się połączyły – masa makowa jest gotowa.



Pieczenie pierwszego placka z makiem:
Foremkę dokładnie smaruję łuszczem.
Z lodówki wyjmuję dwa kawałki ciasta, rozwałkowuję pierwszy kawałek na wielkość dna foremki. Aby łatwiej było mi je rozwałkować, blat podsypuję niewielką ilością mąki, wałek smaruję mąką i wałkuję. Rozwałkowane ciasto przenoszę do foremki i wyklejam dokładnie dno.



Na ciasto nakładam całą masę makową i równo rozsmarowuję.
Teraz wałkuje drugi kawałek ciasta i nakrywam nim masę makową, tak żeby cała była przykryta.



Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę, grzanie mam ustawione na góra/dół bez używania termoobiegu. Ciasto piekę około 45-50 minut, długość pieczenia zależy od piekarnika.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.



Pieczenie drugie placka z jabłkami:
Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę.
Z lodówki wyjmuję pozostałe dwa kawałki ciasta i tak samo jak z ciastem makowym rozwałkowuję na wielkość foremki i wyklejam dno.
Na ciasto nakładam równo jabłka, posypuję cukrem i cynamonem i nakrywam drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta.



Ciasto jabłkowe piekę tak samo jak makowe i po upieczeniu wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.


Teraz przygotuję krem budyniowy:
Najpierw gotuję budyń, do rondelka wlewam część mleka, do pozostałego mleka dodaję cukier, żółtka, mąki, cukier waniliowy i dokładnie mieszam.
Mleko w rondelku zagotowuję i dodaję do niego wymieszane składniki. Budyń gotuję na małym ogniu cały czas mieszając aby się nie przypalił, gdy się zagotuje i zgęstnieje zdejmuję z gazu.


Ugotowany budyń przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą aby nie powstała skórka i odstawiam do wystudzenia.

Gdy budyń jest już zimny to do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej i miksuję przez kilka minut, żeby stało się puszyste.
Następnie do masła dodaję stopniowo zimny budyń i cały czas miksuję, gdy wchłonie się jedna porcja budyniu dodaję następną. Na koniec dodaję spirytus i jeszcze przez chwilę miksuję – krem jest gotowy.


Końcowe przygotowanie Marcepanka:
Na zimny placek makowy nakładam krem i równo rozsmarowuję, na krem kładę zimny placek jabłkowy i delikatnie dociskam. Tak przygotowane ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki aby krem stężał, dzięki temu ciasto będzie łatwiej pokroić.



Przed podaniem górę posypuję cukrem pudrem.

Marcepanek jest gotowy, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa     

20 komentarzy :

  1. nawet jeśli nie ma tam marcepanu, to bardzo mi się podoba taka nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze - nigdy marcepanu nie jadłam, a zatem muszę spróbować, skoro tak chwalisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to ciasto też znam pod nazwą "marcepanek". Przepis dostałam od mojej koleżanki z pracy -naście lat temu :) Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie to ciasto wydaje się być smakowite - i doskonała czytelna instrukcja wykonania

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja pierwszy raz tę nazwę słyszę, dla mnie , to wspaniały mazurek, podobny robię z innymi nadzieniami, takie ciasta stwarzają duże pole dla inwencji twórczej. bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, dużo pracy przy nim, ale z pewnością te ciacho jest tego warte ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Swoją drogą ciekawe, skąd ta nazwa... Może kiedyś, dawno, dawno temu, w jego składzie był marcepan...? :) Wygląda pysznie, z marcepanem czy bez :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda obłędnie a do tego z masą makową. Poproszę kawałeczek... Zrobię sobie takie na święta. Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Pracochłonny, ale warty zachodu :). Przypominają mi się święta, jak widzę tego placuszka... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ile warstw! wymaga trochę pracy, ale brzmi tak pysznie, że chyba warto ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babciu podaj link do przygotowania tego ciasta bo nie mogę znaleźć chciałam zrobić próbę przed świętami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę nagrać :) niedługo powinien się pojawić
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
    2. Czekam niecierpliwie na film Kochana BAbciu Ewo uwielbiam twój blog

      Usuń
  12. Czy jest film do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę nagrywała lada dzień i dodam do tego przepisu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  13. Rowniez czekam na film do tego ciasta pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie czy można pominąć ten dodatek spirytusu do kremu? Czy to będzie miało duży wpływ na smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mocnym alkoholem krem jest smaczniejszy ale jeżeli nie chcemy go dodawać to krem również się uda.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.