Witam Serdecznie
Zrobiłam wieniec
drożdżowy z nadzieniem z szynki i żółtego sera , wyszedł
bardzo dobry więc podzielę się przepisem , może komuś się
przyda :) taki wieniec idealnie nadaje się do czystego barszczu
czerwonego i je go się jak kanapki :)
Będziemy potrzebować
:
500 g mąki pszennej (
poznańskiej )
250 ml letniej wody
50 g oleju (około 10
łyżek stołowych)
1 jajko
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki
soli
na farsz :
170 g szynki ( ja mam w
plasterkach)
170 g sera żółtego
mleko do pomalowania
ciasta przed pieczeniem
i do posypania sezam
foremka z tuleją
średnica 24 centymetry
i tłuszcz do
wysmarowania
Link do filmu z przygotowaniem : Wieniec Drożdżowy z Szynką
Przygotowanie :
Zaczynam d
przygotowania rozczynu i ciasta :
- Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję łyżeczkę cukru , około 50 ml letniej wody i łyżkę mąki , wszystko razem mieszam
- Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
- Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
- do rozczynu dodaję resztę składników : pozostałą wodę , sól , mąkę ,jajko i wszystko razem mieszam
- gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal dokładnie mieszam aż się tłuszcz wchłonie w ciasto
- ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłońmi przez około 4 minuty aż będzie odstawało ładnie od dłoni (jeżeli ciasto jest za luźnie można podsypać większą ilością mąki blat – stolnicę)
- Następnie tak wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut tak żeby podwoiło swoją objętość
W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotuję farsz
:
- ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach
- plasterki szynki kroję w kostkę i farsz jest gotowy :)
Po 40 minutach
- Pięknie wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką , przerabiam dłońmi kilka razy
- i rozwałkowuję je na prostokąt o wymiarach około 50 na 35 centymetrów i grubości około 4 milimetrów
- wałkowanie ciasta drożdżowego chwilę trwa bo jest sprężyste więc trzeba się uzbroić w cierpliwość i za mocno nie naciskać wałkiem :)
- na tak rozwałkowane ciasto posypuję równomiernie pokrojoną szynką i starty żółty sere
- teraz będę je zwijała jak roladę wzdłuż dłuższego boku , tak żeby brzeg ciasta był pod spodem
- foremkę smaruję dokładnie tłuszczem i przekładam ciasto do foremki ( jeżeli mamy rozpinaną tortownicę jak ja to odpinam brzeg wtedy łatwiej przenieść )
- ciasto układam dokładnie wokół tulejki , jeden koniec ciasta łączę z drugim tak jak bym chciała je spiąć wtedy po upieczeniu ładnie wygląda
- foremkę z wieńcem drożdżowym odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Po około 15 minutach
- górę wieńca maluję mlekiem i obficie obsypuję sezamem
- foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 60 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez termoobiegu
- jeżeli nie jesteśmy pewni czy wieniec jest upieczony to można wbić w niego wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone
Wieniec drożdżowy
jest gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wygląda wspaniale, do tego coś inowacyjnego :).
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, szczególnie na drugie śniadanie - można sobie zawinąć kawałek w papier śniadaniowy i zabrać ze sobą. Pycha :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, podoba mi się.
OdpowiedzUsuń