Nowe Przepisy

środa, 30 października 2013

Wieniec Drożdżowy z Szynką


Witam Serdecznie
Zrobiłam wieniec drożdżowy z nadzieniem z szynki i żółtego sera , wyszedł bardzo dobry więc podzielę się przepisem , może komuś się przyda :) taki wieniec idealnie nadaje się do czystego barszczu czerwonego i je go się jak kanapki :)



Będziemy potrzebować :

500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
250 ml letniej wody
50 g oleju (około 10 łyżek stołowych)
1 jajko
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli

na farsz :

170 g szynki ( ja mam w plasterkach)
170 g sera żółtego

mleko do pomalowania ciasta przed pieczeniem
i do posypania sezam

foremka z tuleją średnica 24 centymetry
i tłuszcz do wysmarowania

Link do filmu z przygotowaniem : Wieniec Drożdżowy z Szynką 

Przygotowanie :


Zaczynam d przygotowania rozczynu i ciasta :

  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję łyżeczkę cukru , około 50 ml letniej wody i łyżkę mąki , wszystko razem mieszam
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
  3. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
  4. do rozczynu dodaję resztę składników : pozostałą wodę , sól , mąkę ,jajko i wszystko razem mieszam
  5. gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal dokładnie mieszam aż się tłuszcz wchłonie w ciasto
  6. ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłońmi przez około 4 minuty aż będzie odstawało ładnie od dłoni (jeżeli ciasto jest za luźnie można podsypać większą ilością mąki blat – stolnicę)
  7. Następnie tak wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut tak żeby podwoiło swoją objętość

W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotuję farsz :
  1. ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach
  2. plasterki szynki kroję w kostkę i farsz jest gotowy :)

Po 40 minutach

  1. Pięknie wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką , przerabiam dłońmi kilka razy
  2. i rozwałkowuję je na prostokąt o wymiarach około 50 na 35 centymetrów i grubości około 4 milimetrów
  3. wałkowanie ciasta drożdżowego chwilę trwa bo jest sprężyste więc trzeba się uzbroić w cierpliwość i za mocno nie naciskać wałkiem :)
  4. na tak rozwałkowane ciasto posypuję równomiernie pokrojoną szynką i starty żółty sere
  5. teraz będę je zwijała jak roladę wzdłuż dłuższego boku , tak żeby brzeg ciasta był pod spodem
  6. foremkę smaruję dokładnie tłuszczem i przekładam ciasto do foremki ( jeżeli mamy rozpinaną tortownicę jak ja to odpinam brzeg wtedy łatwiej przenieść )
  7. ciasto układam dokładnie wokół tulejki , jeden koniec ciasta łączę z drugim tak jak bym chciała je spiąć wtedy po upieczeniu ładnie wygląda
  8. foremkę z wieńcem drożdżowym odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Po około 15 minutach

  1. górę wieńca maluję mlekiem i obficie obsypuję sezamem
  2. foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 60 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez termoobiegu
  3. jeżeli nie jesteśmy pewni czy wieniec jest upieczony to można wbić w niego wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone

Wieniec drożdżowy jest gotowy życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa








3 komentarze :

  1. Wygląda wspaniale, do tego coś inowacyjnego :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, szczególnie na drugie śniadanie - można sobie zawinąć kawałek w papier śniadaniowy i zabrać ze sobą. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.