Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na przepyszne
drożdżówki z makiem .
Będziemy potrzebować :
z podanych składników wyjdzie około
25 drożdżówek z makiem ( 2 blachy z piekarnika )
na ciasto :
500 g mąki pszennej (poznańskiej)
180 ml mleka (letniego )
60 g masła roztopionego i ostudzonego
2 żółtka
1 jajko całe
1/2 łyżeczki soli
35 g drożdży
60 g cukru
mąka do podsypywania
masa makowa :
300 g maku sparzonego ( 250 g suchego
przed sparzeniem )
150 g cukru lub miodu
50 g rodzynek
50 g masła roztopionego
2 białka
kilka kropli olejku migdałowego
otarta skórka z jednej średniej
cytryny
mleko do pomalowania drożdżówek
przed wstawieniem do piekarnika
na lukier :
około 1 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Link do filmu z przygotowania : Drożdżówki z Makiem
Przygotowanie :
Mak mam wcześniej sparzony , podam
tylko link do wpisu jak go przygotowuję
Przygotowanie ciasta :
- Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję łyżeczkę cukru , około 50 ml ciepłego mleka i łyżkę mąki , wszystko razem mieszam
- Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
- Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka
- do takiego rozczynu dodaję resztę składników : żółtka i jajko całe , mąkę , mleko , sól , cukier i wszystko razem mieszam
- gdy składniki się połączą dodaję roztopione i ostudzone masło i nadal dokładnie mieszam aż się tłuszcz wchłonie w ciasto
- ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłońmi przez około 3 - 4 minuty aż będzie odstawało ładnie od dłoni (jeżeli ciasto jest za luźnie można podsypać większą ilością mąki blat – stolnicę
- Następnie tak wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut tak żeby podwoiło swoją objętość
W czasie gdy ciasto rośnie przygotuję
masę makową do drożdżówek :
- do miski wsypuję sparzony mak dodaję do niego resztę składników : białko , otartą skórę z cytryny , cukier ( lub miód ) , roztopione i ostudzone masło , rodzynki i wszystko razem dokładnie mieszam
- pod koniec dodaję kilka kropli aromatu migdałowego i jeszcze raz wszystko mieszam , masa makowa do drożdżówek jest gotowa
Po 40 minutach :
- Ciasto wykładam na blat podsypany mąką przerabiam dłońmi kilka razy i dzielę go na dwie równe części , dzięki temu będzie łatwiej je wałkować ( jedną połówkę ciasta wkładam jeszcze na chwilę do miski i nakrywam żeby nie obsychało )
- ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 4 milimetrów – ciasto drożdżowe jest elastyczne i chwilę to potrwa zanim je rozwałkujemy należy go nie naciskać tylko z wyczuciem wałkować
- na tak rozwałkowane ciasto nakładam połowę masy makowej ( drugą część użyję do drugiej części ciasta ) i rozsmarowuję równomiernie nożem
- teraz ciasto zwijam jak roladę od dłuższego boku , po zwinięciu delikatnie spłaszczam
- zwinięte ciasto kroję nożem w kawałki około 4 -5 centymetrowe i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 centymetrowych
- każdą z drożdżówek z makiem naciskam wzdłuż na środku okrągłym trzonkiem łyżki drewnianej ( jeżeli nie mamy takiej łyżki można użyć czegoś innego ) dzięki temu po upieczeniu będą ładniej wyglądać
- blachę z drożdżówkami odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia
- po 15 minutach każdą drożdżówkę maluję mlekiem
- i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę
- drożdżówki z makiem pieką się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i od góry bez termoobiegu
- z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą
Drożdżówki z makiem są już gotowe
, można je jeszcze pomalować lukrem ale bez niego również są
pyszne :)
Przygotowanie lukru :
- do miseczki wlewam sok z cytryny i dodaję stopniowo cukier
- lukier mieszam ( pałką od makutry lub drewnianą łyżką ) i dodaję tyle cukru ile wchłonie sok z cytryny około 1 szklanki
- lukier nie powinien być za rzadki ani nie za gęsty
- takim lukrem maluję drożdżówki
Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Moje ulubione drożdżówki z makiem. Mmmm.... :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe , uwielbiam drożdżówki wszelakie, absolutnie, czas jesienny sprzyja drożdżówkom, tez dzisiaj wstawiam na bloga moje, może wieczorem uda mi sie wygospodarować czas, pozdrawiam
UsuńCudne są :) Ale już dawno drożdżówek nie jadłąm...
OdpowiedzUsuńPIEKŁAM WCZORAJ - SĄ PYSZNE I WCALE NIE TAKIE TRUDNE
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowały :)
UsuńKocham Panią za te przepisy!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńDziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńDziękuję za ten rewelacyjny przepis na drożdżówki z makiem ,często Korzystam z przepisu na ciasto drożdżowe , a że sama uwielbiam piec i gotować z wielką przyjemnością sięgam po Pani przepisy.Życzę wielu pomysłów na bardzo smaczne i ciekawe dania.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdrozdze suche czy swierze?
OdpowiedzUsuńDrożdże świeże
UsuńSą prze pyszne i wcale nie trudne do zrobienia..
OdpowiedzUsuń