Nowe Przepisy

piątek, 27 września 2013

Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę


Witam Serdecznie
Zrobiłam jak dla mnie pyszną sałatkę z białej kapusty z warzywami na zimę idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu :) Może komuś się przyda przepis i zrobi podobną sałatkę .

Będziemy potrzebować :

z tych proporcji wychodzi około 5,5 litra sałatki
1 kg kapusty białej
1 kg papryki czerwonej
1 kg pomidorów
500 g marchewki
1 kg cebuli

na zalewę
4 listki laurowe
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarno
10 ziarenek ziela angielskiego
250 ml cukru ( 1 szklanka)
200 ml octu 10%
250 ml oleju
2 łyżki soli
Link do filmu z przygotowania : Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę


Przygotowanie :
Słoiki i wieczka wyparzam.

Najpierw przygotuję warzywa na sałatkę :
  1. Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję - można poszatkować nożem lub szatkownicą. Poszatkowaną kapustę oprószam solą.
  2. Cebulę obieram i kroję w cienkie  półplasterki (piórka).
  3. Pokrojoną cebulę przekładam na durszlak i przelewam wrzącą wodą (żeby pozbyć się zapachu ) i pozostawiam do odsączenia.
  4. Paprykę dokładnie myję , przekrawam na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych. Następnie kroję w cienkie paseczki
  5. Pomidory obieram ze skórki ( proponuję przelać wrzącą wodą wtedy skórka łatwiej schodzi )
  6. obrane pomidory przekrawam na pół wycinam białe zgrubienie od łodyżki i kroję w grubą kostkę.
  7. Obraną i umytą marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Warzywa na sałatkę z białej kapusty mam gotowe :
  1. Teraz w dużym garnku przygotuję zalewę (pojemnoś garnka około 5 litrów ). Do garnka wlewam olej, ocet,  dodaję cukier , przyprawy,  i garnek  stawiam na gazie  , należy dokładnie rozmieszać cukier ponieważ może przywrzeć do dna podczas gotowania
  2. Do gotującej się zalewy dodaję cebulę , kapustę , paprykę i marchew i mieszając wszystko gotuję przez około 20 minut
  3. na początku jest tego dużo ale po chwili warzywa zmiękną i zmniejszą swoją objętość i zrobi się więcej zalewy .
  4. Po 20 minutach dodaję pomidory i gotuję jeszcze prze 5 minut.
Sałatka z białej kapusty jest gotowa teraz przełożę ją do słoików .
  1. Do wyparzonych słoików nakładam sałatkę za pomocą chochelki tak żeby ją nakładać razem z zalewą , nakładam do pełna. Pozostawiając około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka.
  2. Zalewy powinno być tyle w słoiku żeby warzywa były przykryte
  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki i zakręcam mocno wieczko.
Słoiki z sałatką będę pasteryzować .
  1. Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik ściereczką żeby się nie stykał.
  2. Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuję około 30 minut
  3. Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
Sałatka z białej kapusty jest gotowa słoiki można odstawić do spiżarki życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa





22 komentarze :

  1. Super na zimę jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam jest bardzo dobra

    OdpowiedzUsuń
  3. Też za chwilę biorę się do roboty :)
    Pozdrawiam Sandra ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobilam baaaaardzo dobra . Napewno bedzie co roku robiona na zime.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że sałatka smakuje i przepis się przydał :)

      Usuń
  5. Ja robię bardzo podobną sałatkę tylko zamiast pomidorów daję przecier pomidorowy i mam trochę inne proporcje zalewy tj: 0,5 szkl. octu, 2 szkl. oleju, 3 łyżki soli, 6 łyżek cukru i 300g przecieru zagotowuje i dodaje warzywa, chwile podgotowuje i do słoików, oraz pasteryzuje 5 min od momentu zagotowania. Również polecam, bardzo smaczna. M.

    OdpowiedzUsuń
  6. a nie jest za kwaśna proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest kwaśna , jest łagodna w smaku i bardzo smaczna

      Usuń
  7. Czy po dodaniu pomidorów czekamy aż ponownie się wszystko zagotuje i trzymamy na gazie jeszcze 5 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodaniu pomidorów nie czekałam na ponowne zagotowanie tylko mierzyłam czas od momentu dodania. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Rewelacja! W zeszłym roku robiłam z podanej ilości składników a w tym podwoję a nawet potroję. Przepyszna! Pozdrawiam, Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że sałatka smakowała i po wróciła Pani do mnie na bloga w tym roku :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. ja mieszkam wiecej jak 40 lat za granica Polski i chcialabym zebym mogla wy drukowac przepisy z polskiej kuchni .. jezeli jest to mozliwe bardzo prosze aby to bylo mozliwe Z gory DZIEKUJE

      Usuń
    3. Musze poszukać w internecie jak włączyć taką opcje na blogu, jak mi się uda to dodam taką ikonkę.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Witam! ja zrobiłam bez pomidora ale za to dodałam zielony ogórek, cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek. Wszystkie składniki wymieszane razem włożone do słoików, delikatnie ugniecione, zalane zalewą (dałam mniej octu) na wierzch łyżkę oleju słonecznikowego.Słoiki pasteryzowałam około 30 minut. Sałatka już próbowana. Bardzo smaczna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za rok spróbuję zrobić taką sałatkę według Pani przepisu
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Robiłam tę sałatkę w ubiegłym roku i jest doskonała. Nawet zalewę po zjedzeniu warzyw wypijam ze słoika :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że sałatka jak i zalewa smakowała, bardzo się cieszę :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  11. Witam,

    Babciu,można dodać do tej sałatki ogórki? będzie pasowało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można dodać ogórki będą pasować, dodałabym około 1 kg
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  12. Witam serdecznie czy nada się do tego przepisu ocet 5% . Winno - spirytusowy. I czy wtedy proporcje będą takie same ? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak powinien się nadać, a o ile więcej go dać - około 100 ml więcej.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.