Witam Serdecznie
Zrobiłam jak dla mnie pyszną sałatkę
z białej kapusty z warzywami na zimę idealnie nadaje się jako
dodatek do obiadu :) Może komuś się przyda przepis i zrobi podobną
sałatkę .
Będziemy potrzebować :
z tych proporcji wychodzi około 5,5
litra sałatki
1 kg kapusty białej
1 kg papryki czerwonej
1 kg pomidorów
500 g marchewki
1 kg cebuli
na zalewę
4 listki laurowe
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarno
10 ziarenek ziela angielskiego
250 ml cukru ( 1 szklanka)
200 ml octu 10%
250 ml oleju
2 łyżki soli
Link do filmu z przygotowania : Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę
Przygotowanie :
Słoiki i wieczka wyparzam.
Najpierw przygotuję warzywa na sałatkę :
- Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję - można poszatkować nożem lub szatkownicą. Poszatkowaną kapustę oprószam solą.
- Cebulę obieram i kroję w cienkie półplasterki (piórka).
- Pokrojoną cebulę przekładam na durszlak i przelewam wrzącą wodą (żeby pozbyć się zapachu ) i pozostawiam do odsączenia.
- Paprykę dokładnie myję , przekrawam na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych. Następnie kroję w cienkie paseczki
-
Pomidory obieram ze skórki ( proponuję przelać wrzącą wodą wtedy skórka łatwiej schodzi )
- obrane pomidory przekrawam na pół wycinam białe zgrubienie od łodyżki i kroję w grubą kostkę.
- Obraną i umytą marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Warzywa na sałatkę z białej kapusty
mam gotowe :
- Teraz w dużym garnku przygotuję zalewę (pojemnoś garnka około 5 litrów ). Do garnka wlewam olej, ocet, dodaję cukier , przyprawy, i garnek stawiam na gazie , należy dokładnie rozmieszać cukier ponieważ może przywrzeć do dna podczas gotowania
- Do gotującej się zalewy dodaję cebulę , kapustę , paprykę i marchew i mieszając wszystko gotuję przez około 20 minut
- na początku jest tego dużo ale po chwili warzywa zmiękną i zmniejszą swoją objętość i zrobi się więcej zalewy .
- Po 20 minutach dodaję pomidory i gotuję jeszcze prze 5 minut.
Sałatka z białej kapusty jest gotowa
teraz przełożę ją do słoików .
- Do wyparzonych słoików nakładam sałatkę za pomocą chochelki tak żeby ją nakładać razem z zalewą , nakładam do pełna. Pozostawiając około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka.
- Zalewy powinno być tyle w słoiku żeby warzywa były przykryte
- Brzeg słoika dokładnie wycieram za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki i zakręcam mocno wieczko.
Słoiki z sałatką będę pasteryzować
.
- Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały
bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik
ściereczką żeby się nie stykał.
- Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek
stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuję około 30
minut
- Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem ,
nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
Pozdrawiam Babcia Ewa
Super na zimę jak znalazł.
OdpowiedzUsuńZrobilam jest bardzo dobra
OdpowiedzUsuńTeż za chwilę biorę się do roboty :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Sandra ;)
zrobilam baaaaardzo dobra . Napewno bedzie co roku robiona na zime.
OdpowiedzUsuńCieszę się że sałatka smakuje i przepis się przydał :)
UsuńJa robię bardzo podobną sałatkę tylko zamiast pomidorów daję przecier pomidorowy i mam trochę inne proporcje zalewy tj: 0,5 szkl. octu, 2 szkl. oleju, 3 łyżki soli, 6 łyżek cukru i 300g przecieru zagotowuje i dodaje warzywa, chwile podgotowuje i do słoików, oraz pasteryzuje 5 min od momentu zagotowania. Również polecam, bardzo smaczna. M.
OdpowiedzUsuńa nie jest za kwaśna proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńNie jest kwaśna , jest łagodna w smaku i bardzo smaczna
UsuńCzy po dodaniu pomidorów czekamy aż ponownie się wszystko zagotuje i trzymamy na gazie jeszcze 5 minut?
OdpowiedzUsuńPo dodaniu pomidorów nie czekałam na ponowne zagotowanie tylko mierzyłam czas od momentu dodania. Pozdrawiam serdecznie
UsuńRewelacja! W zeszłym roku robiłam z podanej ilości składników a w tym podwoję a nawet potroję. Przepyszna! Pozdrawiam, Anna
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że sałatka smakowała i po wróciła Pani do mnie na bloga w tym roku :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
ja mieszkam wiecej jak 40 lat za granica Polski i chcialabym zebym mogla wy drukowac przepisy z polskiej kuchni .. jezeli jest to mozliwe bardzo prosze aby to bylo mozliwe Z gory DZIEKUJE
UsuńMusze poszukać w internecie jak włączyć taką opcje na blogu, jak mi się uda to dodam taką ikonkę.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam! ja zrobiłam bez pomidora ale za to dodałam zielony ogórek, cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek. Wszystkie składniki wymieszane razem włożone do słoików, delikatnie ugniecione, zalane zalewą (dałam mniej octu) na wierzch łyżkę oleju słonecznikowego.Słoiki pasteryzowałam około 30 minut. Sałatka już próbowana. Bardzo smaczna. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZa rok spróbuję zrobić taką sałatkę według Pani przepisu
UsuńPozdrawiam serdecznie
Robiłam tę sałatkę w ubiegłym roku i jest doskonała. Nawet zalewę po zjedzeniu warzyw wypijam ze słoika :).
OdpowiedzUsuńSuper że sałatka jak i zalewa smakowała, bardzo się cieszę :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam,
OdpowiedzUsuńBabciu,można dodać do tej sałatki ogórki? będzie pasowało?
Tak można dodać ogórki będą pasować, dodałabym około 1 kg
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam serdecznie czy nada się do tego przepisu ocet 5% . Winno - spirytusowy. I czy wtedy proporcje będą takie same ? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTak powinien się nadać, a o ile więcej go dać - około 100 ml więcej.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Ja zrobiłam bez pomidorów, po pierwszej porcji i próbowaniu zmniejszyłam dawkę cukru i dałam więcej octu ale to kwestia smaku
OdpowiedzUsuńsałatka naprawdę pyszna....
Miło mi, że przepis się przydał a sałatka po małych modyfikacjach smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Sałatka pyszna, dziękuję.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńZamiast pomidora mozna dac ogorek