Witam Serdecznie
Przygotowałam jeszcze jeden chlebek z
cukinii , tak jak i poprzednie jest bardzo smaczny i można go jeść
bez żadnych dodatków :)
Będziemy potrzebować :
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
(poznańskiej )
1 szklanka błyskawicznych płatków
owsianych
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maślanki
175 g masła lub margaryny
4 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki orzechów włoskich przed
mieleniem
2 szklanki startej cukinii
Link do filmu z przygotowaniem : Chleb z Cukinii z Płatkami Owsianymi
Przygotowanie :
Ciasto można przygotować za pomocą
robota do wyrabiania ciasta , miksera lub miski i rózgi . Ja tym
razem użyłam robota .
- Cukinię dokładnie myję i ścieram na tarce o grubych oczkach
- orzechy włoskie mielę ( jeżeli nie mamy młynka do mielenia orzechów można je drobno pokroić )
Składniki mam już przygotowane
zabieram się za przygotowanie ciasta .
- do miski dodaję jajka (białko i żółtko ) i cukier włączam robota na średnich obrotach i czekam aż składniki się połączą
- następnie dodaję masło lub margarynę po chwili dodaję maślankę
- gdy składniki się połączą dodaję :
- sól , sodę , proszek do pieczenia , cynamon , mąkę , olejek waniliowy , gałkę muszkatołową
- wszystko dokładnie mieszam na jednolitą masę
- teraz dodaję na przemian stopniowo cukinię i orzechy
- wyrabiam ciasto jeszcze przez chwile aż masa będzie jednolita
Ciasto na chleb z cukinii jest gotowe teraz przełożę do foremek i będę piekła chleb
- ciasto przekładam do dwóch foremek wyłożonych papierem do
pieczenia ( można użyć jednej większej wtedy będziemy mieli
jeden większy )
- chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na
środkową półkę ( piekarnik mam włączony na grzanie od góry i
dołu – bez termoobiegu )
- i piekę około 85 minut - Bardzo ważne długość pieczenia
może się różnić( nie wiem od czego to zależy możliwe że od
soczystości cukinii ) i się wahać od 60 minut do 85 minut należy
zacząć sprawdzać czy chleb jest upieczony po 60 minutach
- Najlepiej to tego wykorzystać wykałaczkę lub patyczek od szaszłyka wbijam go w chlebek i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że chleb jet upieczony
Pozdrawiam Babcia Ewa
z chęcią zjadłabym takiego chlebka! ;-)
OdpowiedzUsuń