Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny dżem z dyni i
jabłek o smaku pomarańczowym. Dżem jest bardzo smaczny, więc
polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania dżemu z
dyni będziemy potrzebowali:
Z podanej porcji wyjdzie
około 1500 ml dżemu
1 kg dyni (po obraniu)
około 500 g jabłek
winnych po obraniu
½ szklanki cukru
(szklanka 250 ml) można dodać więcej lub mniej
sok wyciśnięty z jednej
pomarańczy
otarta skórka z jednej
pomarańczy
sok wyciśnięty z ½
cytryny (około 3 łyżek)
1/2 szklanki wody
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego
imbiru
Link do filmiku z
przepisem na: Dżem z dyni i jabłek
Przygotowanie:
Obraną ze skórki i
oczyszczoną z gniazd nasiennych dynię, kroję na mniejsze i
przekładam do garnka.
Z dokładnie umytej
pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok.
Jabłka obieram, usuwam
gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i polewam sokiem z
cytryny.
Smażenie dżemu:
Do dyni dodaję wodę,
garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu
około 10 minut, tak żeby dynia zmiękła. Od czasu do czasu
mieszam i jeżeli dynia przywiera do dna, to możemy dodać odrobinę
więcej wody.
Następnie do dyni dodaję
pozostałe składniki dżemu i całość smażę bez przykrycia około
15 minut, na małym ogniu. Dżem od czasu do czasu mieszam.
Po około 15 minutach,
zdejmuję garnek z gazu i rozdrabniam składniki dżemu blenderem.
Rozdrobniony dżem smażę
jeszcze około 10 minut. Długość smażenia dżemu zależy od tego
jak gęsty dżem chcemy uzyskać.
Gorący dżem przekładam
do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie
wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam do góry
dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do
wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy
pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować.
Tak przygotowany dżem
przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Dżem dyniowy jest
gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Suuuuuuper ;) i co wazne zrobione przez faceta ;) ja też potrafie :) darek
OdpowiedzUsuńCieszę się że dżemik się udał i smakuje :) a co do tego że zrobiony przez faceta to chciałam zauważyć że najlepszymi kucharzami na świecie są mężczyźni :)
Usuńjestem właśnie w trakcie robienia tego dżemu i wyszedł mi bardzo słodki, czy takowy ma być? jeśli nie, to czy da się coś zrobić z przesłodzonym dżemem ?
OdpowiedzUsuńjedynie co mi przychodzi do głowy to przygotowanie proporcjonalniej porcji dżemu bez cukru np. 1kg dyni 0,5 kg jabłek i reszta składników przez pół - bez cukru i przygotować tak jak dżem z cukrem a potem wszystko razem wymieszać i słoiki za pasteryzować
Usuńmiałam po prostu za słodkie jabłka do tego dżemu, dlatego tak wyszło a nie inaczej :) dziękuję za poradę, ale postanowiłam że co ma być to będzie, jak rzeczywiście okaże się za słodki to będziemy martwić się tym później :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze jedno pytanie, ile czasu mogą stać pasteryzowane słoiki?
pozdrawiam
długo mogą stać :) jeszcze jak w chłodnym miejscu jak piwnica lub spiżarka to rok co najmniej .
Usuńsuper:) słoiczki zrobione, opisane i czas aby zawędrowały do piwnicy, jak tylko będzie okazja do ich wykorzystania od razu podzielę się tym, czy smakowały domownikom :) pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńp.s- bardzo podoba mi się Pani Babciu ta strona, bo przepisy są proste i niewyszukane a zarazem inne , no i radość ich przyrządzania nie do opisania :)
Witam, a jeśli wieczko nie złapało to po jakim czasie muszę zjeść dżem?
OdpowiedzUsuńJeżeli słoik nie złapał to można jeszcze raz go za pasteryzować , tylko trzeba sprawdzić czy wieczko lub słoik nie jest uszkodzony ,
UsuńA jeżeli nie to można jak w przypadku otwarcia do jedzenia około 3 tygodni przy przechowywaniu w lodówce
Witam serdecznie. Czy imbir może byc świeży, starty czy lepiej aby był suchy, sproszkowany?
OdpowiedzUsuńnie miałam świeżego dlatego użyłam z torebki ale można użyć świeżego i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
UsuńPyszności :) Zrobiłam parę dni temu z podwójnych proporcji i już jeden słoiczek zjedzony.
OdpowiedzUsuńSuper że smakuje :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńDżem jest doskonały- dodałam skórkę i sok z 2 pomarańczy i smakuje jak dżem pomarańczowy:) ma boski smak, zapach i piękny kolor:) - pychota pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje a przepis na dżem z dyni i jabłek się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie
a ja zrobiłam dynię z pigwą startą na drobnych oczkach, cukier do smaku+kwasek cytrynowy.pycha
OdpowiedzUsuńJak to podać, na chleb?
OdpowiedzUsuńTak na pieczywie lub użyć do przygotowania drożdżówek , ciastek z dżemem .
UsuńPozdrawiam serdecznie
jestem w trakcie robienia dzemu. dodalam 800g cukru na 3kg dyni,1.,5kg kwasnych jablek itd..jak w przepisie..i wiecej bym nie slodzila jest tak na cyk :))dzieki za przepis. ide myc sloiczki
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, miło mi że przepis się przydał a dżem smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie skończyłam robić dżem. Dodałam 3/4 kg cukru, ale miałam słodsze jabłka, więc dżem wyszedł w sam raz. Przepis rewelacyjny! Niesamowite połączenie dyni, jabłek i pomarańczy. I ten aromat pomarańczy.... Super! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał, odnośnie cukru to kwestia gustu ja lubię dodać więcej :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
W tym roku też robiłyśmy dżem z dyni, ale bez jabłek. Na zimowe wieczory będzie jak znalazł. Oprócz podanych składników dodajemy aromat pomarańczowy - dżem smakuje niczym pomarańczowy, a poza tym to przecież olejek. Dynia jest bogata w witaminę A, która rozpuszcza się w tłuszczach, więc tak można lepiej korzystać z jej dobrodziejstw. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za podzielenie się własnym przepisem na dżem z dyni musi być równie smaczny jak mój :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wpadłem kiedyś na taki pomysł, bo nie chciało mi pasteryzować jak robiłem powidła śliwkowe. Po nałożeniu gorących powideł do słoika na tych miast wlałem łyżeczkę spirytusu, podpaliłem i w trakcie palenia zakręciłem wieczko. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis smakowały i dzisiaj zaczynam robić drugą porcje.Pozdrwiam
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się przydał i że dżem smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wspaniały przepis, dżem jest wyśmienity! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał a dżem smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Robię już kolejny przepis pani i wszystko jest wspaniałe dziękuję i proszę o więcej takich przepisów
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że przepisy się przydają. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń