Nowe Przepisy

środa, 11 września 2013

Chleb z Cukinii z Orzechami Włoskimi


Witam Serdecznie
Wczoraj upiekłam przepyszny chleb z cukinii który smakiem przypomina bardziej piernik niż chleb . Można go jeść sam bez dodatków tylko mleczko do kubka lub kawa i to wystarczy :) a aromat z pieczonego chlebka unosi się w całym domu :)


Będziemy potrzebować :

400 g mąki pszennej (poznańskiej )
1 1/2 szklanki cukru brązowego
2 szklanki startej cukinii
1 szklanka orzechów włoskich ( przed mieleniem )
3 jajka
1 szklanka oleju
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki olejku waniliowego


Przygotowanie :

Do przygotowania ciasta można użyć robota , miksera lub miski i rózgi . Ja tym razem użyję do przygotowania robota

  1. Cukinie dokładnie myję , odcinam końcówki i ścieram na tarce o grubych oczkach
  2. cukinia powinna być średniej wielkości wtedy po utarciu będzie dwie szklanki :)

  1. Orzechy włoskie mielę w młynku do orzechów
  2. jeżeli nie mamy młynka to można bardzo drobno posiekać

Składniki mam już przygotowane zabieram się za przygotowanie ciasta .

  1. do miski dodaję jajka (białko i żółtko ) i cukier włączam robota na średnich obrotach i czekam aż składniki ładnie się połączą
  2. następnie dodaję olej gdy powstanie jednolita masa
  3. dodaję suche składniki , sól , sodę , proszek do pieczenia , cynamon , mąkę , olejek waniliowy
  4. wszystko dokładnie mieszam na jednolitą masę
  5. teraz dodaję cukinię i orzechy stopniowo na przemian
  6. i wyrabiam ciasto jeszcze przez chwile aż masa będzie jednolita

Ciasto na chleb z cukinii jest gotowe teraz przełożę do foremek i będę piekła chleb

  1. ciasto przekładam do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia ( można użyć jednej większej wtedy będziemy mieli jeden większy )
  2. chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę ( piekarnik mam włączony na grzanie od góry i dołu – bez termoobiegu )
  3. i piekę około 80 minut - Bardzo ważne długość pieczenia może się różnić( nie wiem od czego to zależy możliwe że od soczystości cukinii ) i się wahać od 50 minut do 80 minut należy zacząć sprawdzać czy chleb jest upieczony po 50 minutach
  4. Najlepiej to tego wykorzystać wykałaczkę lub patyczek od szaszłyka wbijam go w chlebek i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że chleb jet upieczony

Chleb z cukinii jest upieczony życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa







1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.