Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na gruszki w
syropie ,są bardzo proste do przygotowania a można je później
użyć do przygotowania różnego rodzaju deserów oraz ciast .
Zrobię dwa rodzaje gruszek w syropie , mniejsze gruszki przygotuję
całe a większe jako połówki .
Będziemy potrzebować :
1,5 kg twardych i zdrowych gruszek (
najlepiej nie za dużych )
700 g cukru
1,5 litra wody do syropu
naczynie z wodą
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Link do filmu z przygotowaniem gruszek w syropie :
Przygotowanie :
Słoiki i wieczka mam wyparzone i
osuszone .
Wodę w naczyniu zakwaszam kwaskiem
cytrynowym ( można sokiem z cytryny ja używam kwasku ) woda powinna
być kwaśna , będę do niej wkładała obrane gruszki dzięki
kwaśnej wodzie nie ściemnieją .
- Przed obieraniem gruszek nastawiam syrop
- do garnka wlewam wodę dodaję cukier , mieszam i stawiam garnek na gaz
- od momentu zagotowania gotuję syrop przez 15 minut ,( nie zakręcam gazu bo po 15 minutach gotowania się syropu będę do niego wkładała obrane gruszki )
- Mniejsze gruszki obieram tak aby pozostał ogonek ( nie odcinam go , dzięki temu podczas przygotowania deserów ładniej się prezentują na talerzu )
- obraną gruszkę dryluję za pomocą nożyka do obierania , wbijam go od przeciwnej strony od ogonka i obracam nim aż wybiorę gniazdo nasienne z pestkami
- tak przygotowaną gruszkę wrzucam do naczynia z kwaśną wodą
- Natomiast większe gruszki obieram i przekrawam wzdłuż na pół i dopiero wtedy dryluję
- Dzięki temu mam dwa rodzaje gruszek w syropie całe i połówki :)
Gruszki mam przygotowane teraz będę
je obgotowywała w syropie
- Jak wcześniej wspomniałam syrop po zagotowaniu gotuję przez 15 minut i dopiero wtedy wkładam gruszki
- Gruszki do gotującego się syropu wkładam partiami bo wszystkie naraz mi się nie zmieszczą do garnka( ale jeżeli mamy wystarczająco duży można obgotować je naraz :)
- Po włożeniu trzymam je w gotującym się syropie przez około 5 minut ( długość gotowania zależy od odmiany gruszek ja miałam je dość twarde , należy zwrócić uwagę żeby się nie rozgotowały )
- Następnie je wyjmuję odstawiam żeby lekko przestygły i układam do wcześniej wyparzonych słoików
- Układam delikatnie nie zgniatając :)
- Tak przygotowane słoiki zalewam gorącym syropem tak żeby przykryć gruszki
- Następnie dokładnie wycieram brzeg słoika ściereczką lub papierowym ręcznikiem i mocno zakręcam wieczko
Teraz będę pasteryzowała słoiki z
gruszkami w syropie
- dno garnka wykładam ściereczką , żeby słoiki bezpośrednio nie dotykały dna garnka
- między sobą oddzielam je ściereczkami aby się nie stykały
- słoiki i zalewam ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez 20 minut
- następnie wyjmuję słoiczki z gruszkami w syropie , ustawiam je do góry dnem i przykrywam ściereczką aż wystygną .
Gruszki w syropie są gotowe słoiczki
można odstawić do spiżarki , najlepiej je używać po miesiącu od
zrobienia , na pewno są dobre przez kolejne 10 miesięcy :)
Pozdrawiam Babcia Ewa
Właśnie skończyłam robić gruszki wg Pani przepisu, mam nadzieję że wyjdzie dobrze .Bardzo lubię Pani przepisy, bo są jasno wyjaśnione, krok po kroku, a ja -początkująca gotująca czegoś takiego potrzebuję :)
OdpowiedzUsuńIle słoików litrowych wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń2 litrowe i jeden 700 ml
UsuńMam 10 kg gruszek więc biorę się do pracy:)
OdpowiedzUsuńżyczę przyjemnej pracy z gruszeczkami :)
UsuńWłaśnie zrobiliśmy drugą partię gruszek wg Pani przepisu. Dziękujemy za inspirację :) Tak prezentują się w naszym wykonaniu:
OdpowiedzUsuńhttp://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/08/gruszki-w-syropie.html
Widziałam , widziałam przepiękne i cudne zdjęcia i bardzo fajny blog.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękujemy! Komplement od tak doświadczonej Pani to zaszczyt! :) Będziemy częściej zaglądać i podglądać :) Pozdrawiamy!
UsuńW części słoików wierzchnia warstwa gruszek nieładnie zrobiła się ciemna,brunatna choć w smaku całkiem pyszna.Co jest powodem?????????
OdpowiedzUsuńJedynie co przychodzi mi do głowy to może taka odmiana gruszek i po pewnym czasie ciemnieją w tej zalewie
Usuńmam pytanie - po co gotować wodę z cukrem przez 15 minut? Nie lepiej byłoby nalać trochę mniej wody. Bo gotowanie - jeżeli dobrze rozumiem - ma powodować zagęszczenie syropu.
OdpowiedzUsuńtu nie chodzi o zageszczenie syropu, tu chodzi o zuzycie gazu :-) do gotowania
UsuńMiesiąc muszą "leżakować" ? ojej.... obawiam się że mogę tak długo nie wytrzymać ;)
OdpowiedzUsuńMożna je wcześniej otworzyć:) też będą dobre
UsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie skończyłam, czy muszę je zagotować czy wystarczy że zalane gotujacym cukrem pozostawię odwrocone do góry dnem do wystygniecia
OdpowiedzUsuńDoba po pytaniu więc trochę późno na odpowiedź ale jeżeli jesteśmy pewni że słoiki złapały to nie trzeba pasteryzować.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy obieranie gruszek jest konieczne?
OdpowiedzUsuńJa wiem czy konieczne, ja obieram, może są inne przepisy w których nie trzeba obierać gruszek. Ja zawsze obieram, ze skórką nigdy nie robiłam.
UsuńZrobiłam wczoraj gruszki, z tym że już nie miałam siły ich wieczorem zagotowywać. Jednak po zalaniu gorącym syropem i odwróceniu słoików do góry dnem, słoiki "zamknęły się". Czy wobec tego konieczna jest dodatkowa pasteryzacja?
OdpowiedzUsuńJeżeli słoiki złapały, to powinno być dobrze i nie trzeba pasteryzować.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
czy moga byc tware klapsy
OdpowiedzUsuńTez zrobilam,wyszly piekne w sloikach co niektore z ogonkami,fajne gruszki do deserow,lodow itp...dziekuje bardzo za przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Iwona
Ps.tez nie pasteryzowalam,a sloiki mialam wielkosci 0,33l
I gruszki zmieściły się do takich słoiczków?
Usuń