Nowe Przepisy

czwartek, 12 września 2013

Gruszki w Syropie na Zimę


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na gruszki w syropie ,są bardzo proste do przygotowania a można je później użyć do przygotowania różnego rodzaju deserów oraz ciast . Zrobię dwa rodzaje gruszek w syropie , mniejsze gruszki przygotuję całe a większe jako połówki .


Będziemy potrzebować :

1,5 kg twardych i zdrowych gruszek ( najlepiej nie za dużych )
700 g cukru
1,5 litra wody do syropu

naczynie z wodą
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Link do filmu z przygotowaniem gruszek w syropie :
Przygotowanie :

Słoiki i wieczka mam wyparzone i osuszone .

Wodę w naczyniu zakwaszam kwaskiem cytrynowym ( można sokiem z cytryny ja używam kwasku ) woda powinna być kwaśna , będę do niej wkładała obrane gruszki dzięki kwaśnej wodzie nie ściemnieją .
  1. Przed obieraniem gruszek nastawiam syrop
  2. do garnka wlewam wodę dodaję cukier , mieszam i stawiam garnek na gaz
  3. od momentu zagotowania gotuję syrop przez 15 minut ,( nie zakręcam gazu bo po 15 minutach gotowania się syropu będę do niego wkładała obrane gruszki )

  4. Mniejsze gruszki obieram tak aby pozostał ogonek ( nie odcinam go , dzięki temu podczas przygotowania deserów ładniej się prezentują na talerzu )
  5. obraną gruszkę dryluję za pomocą nożyka do obierania , wbijam go od przeciwnej strony od ogonka i obracam nim aż wybiorę gniazdo nasienne z pestkami
  6. tak przygotowaną gruszkę wrzucam do naczynia z kwaśną wodą
  7. Natomiast większe gruszki obieram i przekrawam wzdłuż na pół i dopiero wtedy dryluję
  8. Dzięki temu mam dwa rodzaje gruszek w syropie całe i połówki :)
Gruszki mam przygotowane teraz będę je obgotowywała w syropie
  1. Jak wcześniej wspomniałam syrop po zagotowaniu gotuję przez 15 minut i dopiero wtedy wkładam gruszki
  2. Gruszki do gotującego się syropu wkładam partiami bo wszystkie naraz mi się nie zmieszczą do garnka( ale jeżeli mamy wystarczająco duży można obgotować je naraz :)
  3. Po włożeniu trzymam je w gotującym się syropie przez około 5 minut ( długość gotowania zależy od odmiany gruszek ja miałam je dość twarde , należy zwrócić uwagę żeby się nie rozgotowały )
  4. Następnie je wyjmuję odstawiam żeby lekko przestygły i układam do wcześniej wyparzonych słoików
  5. Układam delikatnie nie zgniatając :)
  6. Tak przygotowane słoiki zalewam gorącym syropem tak żeby przykryć gruszki
  7. Następnie dokładnie wycieram brzeg słoika ściereczką lub papierowym ręcznikiem i mocno zakręcam wieczko
Teraz będę pasteryzowała słoiki z gruszkami w syropie
  1. dno garnka wykładam ściereczką , żeby słoiki bezpośrednio nie dotykały dna garnka
  2. między sobą oddzielam je ściereczkami aby się nie stykały
  3. słoiki i zalewam ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez 20 minut
  4. następnie wyjmuję słoiczki z gruszkami w syropie , ustawiam je do góry dnem i przykrywam ściereczką aż wystygną .
Gruszki w syropie są gotowe słoiczki można odstawić do spiżarki , najlepiej je używać po miesiącu od zrobienia , na pewno są dobre przez kolejne 10 miesięcy :)

Pozdrawiam Babcia Ewa










16 komentarzy :

  1. Właśnie skończyłam robić gruszki wg Pani przepisu, mam nadzieję że wyjdzie dobrze .Bardzo lubię Pani przepisy, bo są jasno wyjaśnione, krok po kroku, a ja -początkująca gotująca czegoś takiego potrzebuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile słoików litrowych wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam 10 kg gruszek więc biorę się do pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiliśmy drugą partię gruszek wg Pani przepisu. Dziękujemy za inspirację :) Tak prezentują się w naszym wykonaniu:

    http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/08/gruszki-w-syropie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam , widziałam przepiękne i cudne zdjęcia i bardzo fajny blog.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziękujemy! Komplement od tak doświadczonej Pani to zaszczyt! :) Będziemy częściej zaglądać i podglądać :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  5. W części słoików wierzchnia warstwa gruszek nieładnie zrobiła się ciemna,brunatna choć w smaku całkiem pyszna.Co jest powodem?????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynie co przychodzi mi do głowy to może taka odmiana gruszek i po pewnym czasie ciemnieją w tej zalewie

      Usuń
  6. mam pytanie - po co gotować wodę z cukrem przez 15 minut? Nie lepiej byłoby nalać trochę mniej wody. Bo gotowanie - jeżeli dobrze rozumiem - ma powodować zagęszczenie syropu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu nie chodzi o zageszczenie syropu, tu chodzi o zuzycie gazu :-) do gotowania

      Usuń
  7. Miesiąc muszą "leżakować" ? ojej.... obawiam się że mogę tak długo nie wytrzymać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je wcześniej otworzyć:) też będą dobre
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Właśnie skończyłam, czy muszę je zagotować czy wystarczy że zalane gotujacym cukrem pozostawię odwrocone do góry dnem do wystygniecia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doba po pytaniu więc trochę późno na odpowiedź ale jeżeli jesteśmy pewni że słoiki złapały to nie trzeba pasteryzować.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.