Nowe Przepisy

środa, 14 sierpnia 2013

Placek Drożdżowy ze Śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam bardzo prosty placek drożdżowy z ułożonymi na górze śliwkami ,może nie jest tak słodki jak inne tego typu placki ale równie dobry i prosty w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis ponieważ ciasto jest naprawdę bardzo pyszne.

Do przygotowania ciasta ze śliwkami będziemy potrzebować :
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm

400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 ml letniego mleka
80 g cukru kryształ
3 żółtka
25 g drożdży świeżych
80 g masła – roztopionego i przestudzonego
2 łyżeczki cukru waniliowego
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

około 400 g śliwek

na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła - dobrze schłodzonego


Link do filmu z przygotowania: Placek drożdżowy ze śliwkami




Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania śliwek , śliwki myję pod bieżącą wodą osączam i dryluję . Dryluję za pomocą noża przekrawam każdą śliwkę wzdłuż  i wyjmuję pestkę.
Mleko lekko podgrzewam tak żeby było letnie, masło rozpuszczam i dostawiam do wystudzenia,
z wyszorowanej cytryny ścieram na tarce o drobnych oczkach skórkę.

Przygotowanie ciasta :
Najpierw przygotuję rozczyn :
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.


Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję : żółtka , mąkę , cukier , otartą skórkę z cytryny , pozostałe mleko , sól i wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie ). 
Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas wyrabiam w misce.
Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .


Końcowe przygotowanie placka ze śliwkami:
Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce . 
Aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dłoń smaruję olejem. Blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę.


Przygotowanie kruszonki :
Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło (dobrze schłodzone) , składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.


Pieczenie ciasta ze śliwkami :
Na wyrośnięte ciasto układam wydrylowane śliwki, delikatnie je wciskając, jedną śliwkę obok drugiej. Górę posypuję kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.


Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto odstawiam do wystudzenia.

Placek drożdżowy ze śliwkami jest gotowy , życzę smacznego można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


30 komentarzy :

  1. Na blachę o jakich wymiarach przygotowane są proporcje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam na blaszce 24 cm X 28 cm , nie pomyślałam żeby podać :)

      Usuń
    2. Dzięki :) Zastanawiam się czy jest sens próbować na większej - 25 cm x 36 cm? Jak myślisz? Nie będzie za cienkie? :)

      Usuń
    3. na taką blachę to ciasto wyjdzie bardzo cienkie , proponuję zrobić ciasto z półtorej porcji z podanych składników (ale tylko ciasto bo kruszonki będzie trochę cieniej ale wystarczy :) i kilka więcej śliwek )

      Usuń
    4. a kiedy doda mąkę?

      Usuń
  2. Ciasto wyśmienite! Ja dodałam jeszcze odrobinę proszku do pieczenia aby dłużej było miękkie. Rewelacja i dziekuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wykonałam ciasto identycznie jak w przepisie i wyszło PRZEPYSZNE! Muszę dodać, że pierwszy raz w życiu piekłam ciasto i bardzo się cieszę, że trafiłam właśnie na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że smakowało i przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Coś pysznego! To mok pierwszy placek drożdżowy i wyszedł rewelacyjnie! Świetny przepis. Jedyne co zmieniłam to dodałam trochę cukru trzcinowego i cynamonu (zapomniałam kupić cukier waniliowy) i nie dodałam cytryny, bo nie lubię ;) dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze że smakował i przepis się przydał :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Wspanialy przepis i doskonale instrukcje. Widac, ze Pani ma duze doswiadczenie. Zrobilam ten placek dla mojej rodziny i wszyscy byli zachwyceni. Sama tesknilam za takim sliwkowym ciastem z kruszonka. Dziekuje

    Barbara z Kalifornii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że placek smakował .
      Pozdrawiam serdecznie rodaków na obczyźnie :)

      Usuń
  6. Sezon trwa! Zrobiłam wg Pani przepisu ciacho.Śliwki opruszyłam cynamonem a do krudzonki dodałam migdałów.Wyszło cudowne!Z resztą jak każde ciasto wg Pani przepisu.Od kiedy na Panią "trafiłam" zawsze wszystko mi wychodzi.Dziekuje.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis na placek drożdżowy ze śliwkami się przydał i smakował , i że inne przepisy również się przydały i wyszły . Dziękuję za miłe słowa .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Placek wyśmienity! Piekę go po raz kolejny i zostanie już u mnie na stałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał a placek smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Rewelacja, właśnie zajadamy , nieco zmodyfikowałam przepis mieszając mąki( dałam pszenną pelnoziarnistą i orkiszową) i kładąc pokrojone plastry jabłek i gruszek,a na kruszonke jeszcze płatki migdałów. Ale podstawa,czyli ilośc składnikow i sposób wyrobienia zgodny z pani wykonaniem:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że przepis się przydał a ciasto smakowało :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Czy śliwy mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mogą być mrożone, życzę udanego wypieku i smacznego.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. A jeżeli są mrożone to muszę je rozmrozić i trzeba je jakoś specjalnie odsączyć ? Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed ułożeniem proponuję rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku który się zgromadzi po rozmrożeniu.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. Witam serdecznie ,właśnie placunio u mnie siedzi w piekarniku,mniam .Już kiedyś piekłam z tego przepisu,i powiem,tak jestem bardzo zadowolona.Bardzo łatwe do zrobienia.Nawet osoby ,które mają dwie lewe ręce do ciast,to im się uda na pewno.Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. mam pytanie.czy zamiast śliwek można użyć jabłek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć jabłek lub innych owoców.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥

      Usuń
  13. Rewelacyjny przepis ! Piekłam dwa dni temu, nic nie zostało więc dzisiaj piekę kolejny. Placek pyszny ;) dziękuję za kolejny super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że ciasto się udało i smakowało. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💖 💖 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.