Nowe Przepisy

piątek, 16 sierpnia 2013

Buraczki z Cukinią na Zimę


Witam Serdecznie
Przygotowałam kilka słoiczków sałatki na zimę z buraczkami i cukinią, idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu. A że jest smaczna to pomyślałam że podzielę się przepisem z państwem, polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania buraczków z cukinią na zimę będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie sałatki na 4 słoiki o pojemności 700 ml

1 kg buraków
1 kg cukinii
2 cebule (około 250 g)
2 ząbki czosnku
do każdego słoika po 1 łyżce oleju
oraz do każdego słoika po 3-4 ziarenka pierzu czarnego

na zalewę:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10% - około 180 ml
6 łyżek cukru (około 100 g)
1 1/2 łyżeczki soli   

Link do filmu z przygotowania : Buraczki z cukinią na zimę





Przygotowanie :
Słoiki i wieczka przed nakładaniem sałatki wyparzam i osuszam.


Przygotowanie składników na sałatkę :
Buraki dokładnie myję, przekładam do garnka, zalewam wodą tak żeby były przykryte i gotuję, od momentu zagotowania gotuję około 30 minut, odcedzam przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia. Gdy buraki wystygną obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte buraki przekładam do większej miski w której przygotuję sałatkę.


Cukinię obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne to je usuwam. Następnie cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na sito lub durszlak i przelewam wrzątkiem (około 1 litrem wrzątku). Cukinię odstawiam do odsączenia, następnie odciskam łyżką i dodaję do buraków.


Cebulę kroję w cienkie półplasterki lub w drobną kostkę i przekładam na sito lub durszlak. Czosnek kroję w plasterki i dodaję do cebuli. Cebulę z czosnkiem przelewam wrzątkiem (około 1 litrem) i odstawia do odsączenia, następnie dodaję do buraków i cukinii.  


Warzywa w misce dokładnie mieszam i nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, sałatki w słoikach nie ugniatam tylko potrząsam słoikiem aby się ułożyła. Pozostawiam około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Przygotowanie zalewy:
Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, na początku mieszam aby cukier się rozpuścił – zalewa jest gotowa.

Końcowe przygotowanie sałatki z buraczków i cukinii :
Do każdego słoika daję po 3-4 ziarenka pieprzu i zalewam gorącą zalewą. Po wlaniu zalewy słoikiem potrząsam lub wkładam widelec aby wyszło powietrze i jeżeli trzeba to dolewam zalewę.

Na górę wlewam po około 1 łyżce oleju. Brzeg słoika dokładnie wycieram tak żeby był suchy i mocno zakręcam wieczko.

Pasteryzacja :
Dno garnka wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 25 - 30 minut w zależności od wielkości słoika
Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.
Buraczki z cukinia są już gotowe można odstawić do spiżarki , życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa








16 komentarzy :

  1. do przepisnika.. super.. mam mnostwo burakow i cukinii i przepis tez juz mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się podoba , a sałatka jest smaczna :)

      Usuń
  2. Ile wyjdzie słoiczków ( jakie duże ) z 1 kg buraków ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z podanych proporcji wyjdzie sałatki na 4 słoiki o pojemności 700 ml
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. To jest niecaly litr wody i 3/4 octu,nie jest za ostra ta zalewa? ,przepis fajny ,tylko zeby nie bylo za ostre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składzie jest napisane 1 litr wody + 3/4 szklanki octu (czyli około 190 ml) plus sól i cukier , według mnie nie jest za ostra i buraczki są smaczne. Jeżeli chcemy możemy użyć octu 6%, kwestia gustu.

      Usuń
  4. Bardzo smaczna sałatka.Na szybki obiad zimą masz jak znalazł !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że sałatka smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Czy dodanie oleju jest konieczne?Nie smakują mi takie przetwory z olejem.

    OdpowiedzUsuń
  6. To proszę pominąć olej, sałatka również będzie smaczna bez oleju
    Pozdrawiam serdecznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Juz zrobilam ladnie sie prezentuje w sloiczkach a octu dalam 3/4 szklanki na 1 litr wody jest w sam raz polecam :)Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał, mam nadzieję że sałatka będzie smakować.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Na pewno zrobię tam sałatkę - spodobała mi się - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry

    Czy ocet tylko zwykły czy może być np jabłkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze dodawałam ocet spirytusowy, więc trudno mi powiedzieć jak będzie smakować z octem jabłkowym. Przepraszam że nie jestem wstanie pomóc.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  10. Dziękuję :) zaryzykuję i dam znać jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.