Witam Serdecznie
Przygotowałam kilka słoiczków
sałatki na zimę z buraczkami i cukinią, idealnie nadaje się jako
dodatek do obiadu. A że jest smaczna to pomyślałam że podzielę
się przepisem z państwem, polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania buraczków z cukinią na zimę będziemy potrzebować:
Do przygotowania buraczków z cukinią na zimę będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 4 słoików o pojemności 700 ml
1 kg buraków
1 kg cukinii
2 cebule (około 250 g)
2 ząbki czosnku
do każdego słoika po 1 łyżce oleju
oraz do każdego słoika po 3-4
ziarenka pierzu czarnego
na zalewę:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10% - około 180 ml
6 łyżek cukru (około 100 g)
1 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Słoiki i wieczka przed nakładaniem sałatki wyparzam i osuszam.
Przygotowanie składników na sałatkę :
Przygotowanie składników na sałatkę :
Buraki dokładnie myję, przekładam do
garnka, zalewam wodą tak żeby były przykryte i gotuję, od momentu
zagotowania gotuję około 30 minut.
Następnie odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia. Gdy buraki wystygną obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte buraki przekładam do większej miski w której przygotuję sałatkę.
Cukinię obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne to je usuwam.
Następnie cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na sito lub durszlak i przelewam wrzątkiem (około 1 litrem wrzątku). Cukinię odstawiam do odsączenia, następnie odciskam łyżką i dodaję do buraków.
Następnie odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia. Gdy buraki wystygną obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte buraki przekładam do większej miski w której przygotuję sałatkę.
Cukinię obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne to je usuwam.
Następnie cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na sito lub durszlak i przelewam wrzątkiem (około 1 litrem wrzątku). Cukinię odstawiam do odsączenia, następnie odciskam łyżką i dodaję do buraków.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki
lub w drobną kostkę i przekładam na sito lub durszlak. Czosnek
kroję w plasterki i dodaję do cebuli. Cebulę z czosnkiem przelewam
wrzątkiem (około 1 litrem) i odstawia do odsączenia, następnie
dodaję do buraków i cukinii.
Warzywa w misce dokładnie mieszam i
nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, sałatki w słoikach
nie ugniatam tylko potrząsam słoikiem aby się ułożyła.
Pozostawiam około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
Przygotowanie zalewy:
Przygotowanie zalewy:
Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję
sól, cukier. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, na początku
mieszam aby cukier się rozpuścił – zalewa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie sałatki z buraczków i cukinii:
Końcowe przygotowanie sałatki z buraczków i cukinii:
Do każdego słoika daję po 3-4
ziarenka pieprzu i zalewam gorącą zalewą. Po wlaniu zalewy
słoikiem potrząsam lub wkładam widelec aby wyszło powietrze i
jeżeli trzeba to dolewam zalewę.
Na górę wlewam po około 1 łyżce oleju. Brzeg słoika dokładnie wycieram tak żeby był suchy i mocno zakręcam wieczko.
Pasteryzacja :Na górę wlewam po około 1 łyżce oleju. Brzeg słoika dokładnie wycieram tak żeby był suchy i mocno zakręcam wieczko.
Dno garnka wykładam ściereczką,
wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką
aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie
konieczne).
Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 25 - 30 minut w zależności od wielkości słoika.
Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.
Buraczki z cukinia są już gotowe można odstawić do spiżarki , życzę smacznego
Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 25 - 30 minut w zależności od wielkości słoika.
Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.
Buraczki z cukinia są już gotowe można odstawić do spiżarki , życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
do przepisnika.. super.. mam mnostwo burakow i cukinii i przepis tez juz mam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się podoba , a sałatka jest smaczna :)
UsuńIle wyjdzie słoiczków ( jakie duże ) z 1 kg buraków ?
OdpowiedzUsuńz podanych proporcji wyjdzie sałatki na 4 słoiki o pojemności 700 ml
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
To jest niecaly litr wody i 3/4 octu,nie jest za ostra ta zalewa? ,przepis fajny ,tylko zeby nie bylo za ostre.
OdpowiedzUsuńW składzie jest napisane 1 litr wody + 3/4 szklanki octu (czyli około 190 ml) plus sól i cukier , według mnie nie jest za ostra i buraczki są smaczne. Jeżeli chcemy możemy użyć octu 6%, kwestia gustu.
UsuńBardzo smaczna sałatka.Na szybki obiad zimą masz jak znalazł !
OdpowiedzUsuńMiło mi że sałatka smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy dodanie oleju jest konieczne?Nie smakują mi takie przetwory z olejem.
OdpowiedzUsuńTo proszę pominąć olej, sałatka również będzie smaczna bez oleju
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Juz zrobilam ladnie sie prezentuje w sloiczkach a octu dalam 3/4 szklanki na 1 litr wody jest w sam raz polecam :)Irena
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepis się przydał, mam nadzieję że sałatka będzie smakować.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Na pewno zrobię tam sałatkę - spodobała mi się - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńCzy ocet tylko zwykły czy może być np jabłkowy?
Zawsze dodawałam ocet spirytusowy, więc trudno mi powiedzieć jak będzie smakować z octem jabłkowym. Przepraszam że nie jestem wstanie pomóc.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dziękuję :) zaryzykuję i dam znać jak smakuje.
OdpowiedzUsuńMam podobny przepis ale spróbuję zrobić ten przepis dziękuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że sałatka będzie smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy zamiast cukinii może być dynia ???
OdpowiedzUsuńZ dynią nie robiłam, więc trudno mi powiedzieć jak sałatka będzie smakowała. Na pewno się nie zepsuje, więc można spróbować.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pyszna sałatka,dzisiaj robiłam drugą turę
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że sałatka smakuje. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń