Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam bardzo prosty placek
drożdżowy z ułożonymi na górze śliwkami ,może nie jest tak
słodki jak inne tego typu placki ale równie dobry i prosty w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis ponieważ ciasto jest naprawdę bardzo pyszne.
Do przygotowania ciasta ze śliwkami będziemy potrzebować :
Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24
cm
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
200 ml letniego mleka
80 g cukru kryształ
3 żółtka
25 g drożdży świeżych
80 g masła – roztopionego i
przestudzonego
2 łyżeczki cukru waniliowego
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
około 400 g śliwek
na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła - dobrze schłodzonego
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania śliwek ,
śliwki myję pod bieżącą wodą osączam i dryluję . Dryluję za
pomocą noża przekrawam każdą śliwkę wzdłuż i wyjmuję pestkę.
Mleko lekko podgrzewam tak żeby było
letnie, masło rozpuszczam i dostawiam do
wystudzenia,
z wyszorowanej cytryny ścieram na
tarce o drobnych oczkach skórkę.
Przygotowanie ciasta :
Najpierw przygotuję
rozczyn :
Do miski rozkruszam
drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację )
około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam,
miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około
15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać
się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach :
Do gotowego rozczynu dodaję : żółtka , mąkę
, cukier , otartą skórkę z cytryny , pozostałe mleko , sól i
wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą
dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż
powstanie jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota ja
robiłam ręcznie ).
Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość
luźne tylko cały czas wyrabiam w misce.
Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką
i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut ,
tak żeby podwoiło swoją objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy
wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć
grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
Końcowe przygotowanie placka ze śliwkami:
Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować
tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce .
Aby ciasto
nie kleiło się do dłoni, dłoń smaruję olejem. Blaszkę
nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia
, w tym czasie przygotuję kruszonkę.
Przygotowanie kruszonki :
Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło (dobrze
schłodzone) , składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi
tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Na wyrośnięte ciasto układam wydrylowane śliwki, delikatnie je wciskając, jedną śliwkę obok drugiej. Górę
posypuję kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około
55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może
się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest
upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest
suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto
odstawiam do wystudzenia.
Placek drożdżowy ze śliwkami jest gotowy , życzę smacznego można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Na blachę o jakich wymiarach przygotowane są proporcje? :)
OdpowiedzUsuńrobiłam na blaszce 24 cm X 28 cm , nie pomyślałam żeby podać :)
UsuńDzięki :) Zastanawiam się czy jest sens próbować na większej - 25 cm x 36 cm? Jak myślisz? Nie będzie za cienkie? :)
Usuńna taką blachę to ciasto wyjdzie bardzo cienkie , proponuję zrobić ciasto z półtorej porcji z podanych składników (ale tylko ciasto bo kruszonki będzie trochę cieniej ale wystarczy :) i kilka więcej śliwek )
UsuńDziękuję! :)
Usuńa kiedy doda mąkę?
UsuńPunkt numer 5 :)
UsuńCiasto wyśmienite! Ja dodałam jeszcze odrobinę proszku do pieczenia aby dłużej było miękkie. Rewelacja i dziekuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wykonałam ciasto identycznie jak w przepisie i wyszło PRZEPYSZNE! Muszę dodać, że pierwszy raz w życiu piekłam ciasto i bardzo się cieszę, że trafiłam właśnie na ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper że smakowało i przepis się przydał :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Coś pysznego! To mok pierwszy placek drożdżowy i wyszedł rewelacyjnie! Świetny przepis. Jedyne co zmieniłam to dodałam trochę cukru trzcinowego i cynamonu (zapomniałam kupić cukier waniliowy) i nie dodałam cytryny, bo nie lubię ;) dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze że smakował i przepis się przydał :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wspanialy przepis i doskonale instrukcje. Widac, ze Pani ma duze doswiadczenie. Zrobilam ten placek dla mojej rodziny i wszyscy byli zachwyceni. Sama tesknilam za takim sliwkowym ciastem z kruszonka. Dziekuje
OdpowiedzUsuńBarbara z Kalifornii
Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że placek smakował .
UsuńPozdrawiam serdecznie rodaków na obczyźnie :)
Sezon trwa! Zrobiłam wg Pani przepisu ciacho.Śliwki opruszyłam cynamonem a do krudzonki dodałam migdałów.Wyszło cudowne!Z resztą jak każde ciasto wg Pani przepisu.Od kiedy na Panią "trafiłam" zawsze wszystko mi wychodzi.Dziekuje.:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis na placek drożdżowy ze śliwkami się przydał i smakował , i że inne przepisy również się przydały i wyszły . Dziękuję za miłe słowa .
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Placek wyśmienity! Piekę go po raz kolejny i zostanie już u mnie na stałe.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepis się przydał a placek smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Rewelacja, właśnie zajadamy , nieco zmodyfikowałam przepis mieszając mąki( dałam pszenną pelnoziarnistą i orkiszową) i kładąc pokrojone plastry jabłek i gruszek,a na kruszonke jeszcze płatki migdałów. Ale podstawa,czyli ilośc składnikow i sposób wyrobienia zgodny z pani wykonaniem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Super że przepis się przydał a ciasto smakowało :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy śliwy mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńTak mogą być mrożone, życzę udanego wypieku i smacznego.
UsuńPozdrawiam serdecznie
A jeżeli są mrożone to muszę je rozmrozić i trzeba je jakoś specjalnie odsączyć ? Dziękuje
OdpowiedzUsuńPrzed ułożeniem proponuję rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku który się zgromadzi po rozmrożeniu.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie ,właśnie placunio u mnie siedzi w piekarniku,mniam .Już kiedyś piekłam z tego przepisu,i powiem,tak jestem bardzo zadowolona.Bardzo łatwe do zrobienia.Nawet osoby ,które mają dwie lewe ręce do ciast,to im się uda na pewno.Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńmam pytanie.czy zamiast śliwek można użyć jabłek
OdpowiedzUsuńTak, można użyć jabłek lub innych owoców.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥
Rewelacyjny przepis ! Piekłam dwa dni temu, nic nie zostało więc dzisiaj piekę kolejny. Placek pyszny ;) dziękuję za kolejny super przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że ciasto się udało i smakowało. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💖 💖 💖
Usuń