Witam Serdecznie 
Podzielę się moim sposobem na
przygotowanie jabłek prażonych . Takie jabłka prażone używam do
szarlotki , deserów , rożków z jabłkami , ryżu itp.  są bardzo
smaczne i przygotowanie czegoś z własnych jabłek prażonych daje
większą satysfakcję niż kupienie gotowych w sklepie :) 
Przy okazji skórki z jabłek można
ususzyć i dodawać do herbaty  lub do przygotowania kompotu (suszu)
. 
Będziemy potrzebować :
1 kg jabłek winnych  (szara reneta ,
antonówka )
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny 
1 łyżka kwasku cytrynowego
50 ml wody 
i naczynie z wodą do którego będę
wkładała obrane jabłka żeby nie ściemniały 
Link do filmu z przygotowania : Jabłka Prażone do Szarlotki na Zimę
Przygotowanie :
Słoiki i wieczka na jabłka prażone
wyparzam i osuszam .
- do naczynia z wodą dodaję kwasek cytrynowy i mieszam do rozpuszczenia kwasku
 - Jabłka myję i obieram ze skórki
 - obrane jabłka przekrawam na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne
 - i wrzucam pokrojone jabłka do wody z rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym żeby za bardzo nie ściemniały
 - Po obraniu i wydrylowaniu wszystkich jabłek , odlewam wodę z naczynia
 - i kroję jabłka w drobną kostkę
 - Pokrojone jabłka wkładam do garnka dodaję sok z cytryny , cukier ( jeżeli chcemy żeby jabłka były słodsze można dodać więcej cukru a jeżeli jabłka mamy słodkie można dodać mniej cukru ) i 50 ml wody
 - garnek stawiam na gazie i prażę jabłka przez 20 minut
 - po 20 minutach część jabłek powinna być rozgotowana a część pozostaje w kawałkach .
 - Prażone jabłka przekładam do wcześniej wyparzonych słoików
 - Słoiki napełniam do pełna dokładnie wycieram brzegi
 słoika tak żeby był suchy i mocno zakręcam wieczkiem
 - Teraz słoiki będę pasteryzować
 - Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały
 bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik
 ściereczką żeby się nie stykały
 - Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek
 stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuję przez 30 minut
 ( długość pasteryzacji zależy od wielkości słoika 1 litrowe
 pasteryzuję 30 minut a mniejsze krócej ale nie krócej niż 15
 minut )
 - Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem ,
 nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
 
Jabłka prażone są już gotowe można
odstawić do spiżarki życzę smacznego 
Zapomniałam napisać o skórkach z
obranych jabłek . Skórek nie wyrzucam tylko suszę w piekarniku i
używam do herbaty lub dodaję je do przygotowania kompotu .
- na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładam skórki z jabłek
 - blachę wkładam do nagrzanego piekarnika do 100 stopni , co jakiś czas przemieszam skórki
 - suszę tak długo aż będą zupełnie suche
 - ususzone skórki z jabłek przekładam do puszki i szczelnie zamykam ( można włożyć do słoika i zakręcić )
 
Pozdrawiam Babcia Ewa 







 
Och, uwielbiam takie jabłka, do szarlotki są najlepsze!
OdpowiedzUsuńA można nie obierać i zmiksować jabłka, próbował ktoś?
OdpowiedzUsuńMarzena
a z innej odmiany jabłek też będzie dobre?
UsuńNigdy nie miksowałam a odnośnie jabłek to można użyć innej odmiany ale najlepiej żeby były winne
UsuńMój sposób, który stosuję od lat i w 100% skuteczny. Ze Złotej Renety (może być Szara Reneta., Antonówka) z mojego drzewka: po umyciu kroję jabłka, wykrajam szypułkę i bez obierania wrzucam do dużego gara. Ilość dowolna,wg potrzeb. Można przesypać cukrem wg smaku. Gar zakrywam pokrywką i wkładam do zimnego piekarnika. Gaz ustawiam tak aby była temperatura pomiędzy 100 a 150 stopni. Jabłka się prażą zależnie od temperatury od 1 do 2 godzin. Prążę jabłka na bieżące potrzeby' bo jabłka są całą zimę.
UsuńSmacznego
UsuńA czy można jabłka dobrawić przyprawami typu cynamon, goździki, imbir, kardamon i np. aromatem cytrynowym itp.? podczas prażenia?
OdpowiedzUsuńNo pewnie że można przyprawić według własnego gustu ja nie przyprawiam prażonych jabłek do słoików tylko dopiero gdy je używam.
UsuńI czy zamiast soku z cytryny można dać odrobinę kwasku cytrynowego? I czy podana ilość 1 kg jabłek jest przed obraniem i usunięciem szypułek czy już po?
OdpowiedzUsuńTak można użyć kwasku cytrynowego , wagę jabłek podałam przed obraniem ale jak będzie więcej to nie szkodzi :)
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńa moge bez kwasku cytrynowego tylko z samym sokiem cytrynowym? :)
OdpowiedzUsuńTak można nie używać kwasku cytrynowego, tylko wtedy dała bym sok z jednej całej cytryny
UsuńA ja obieram tylko 1/4 jabłek i kroję w większą kostkę, a pozostałe jabłka myję, kroję na ćwiartki i wrzucam do garnka, gdzie wlewam szklankę wody z sokiem z połowy cytryny. Rozgotowuję jabłka i przecieram przez sito, wtedy dodaję te pokrojone w kostkę i cukru do smaku. Część musu od razu pakuję do słoików bez cukru, będzie do mięsa.
OdpowiedzUsuńJeśli ma m używać chemię w postaci kwasku cytrynowego to wolę kupić ciasto w super markecie
OdpowiedzUsuńNo bo w tym placku z marketu na pewno nie będzie chemii :)
Usuń