Nowe Przepisy

sobota, 24 sierpnia 2013

Pikantny Sos Pomidorowy na Zimę

Pikantny Sos Pomidorowy na Zimę

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny (jak dla mnie ) sos pomidorowy na zimę z dodatkiem jabłek i papryki czerwonej . Taki sos można używać jako dodatek do wędlin zamiast ketchupu , do przygotowania sosów z mięsem do makaronu lub innych dań

Będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji wyjdzie około 3 litry sosu
2 kg pomidorów
1 kg jabłek winnych
1 kg czerwonej papryki
3 papryczki chili
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 ½ szklanki oleju lub oliwy
1 główka czosnku (około 15 ząbków)
Do smaku pieprz cayenne, pieprz czarny lub papryka ostra

Maszynka do mielenia mięsa, blender

Link do filmu z przygotowania : Pikantny sos pomidorowy 



Przygotowanie :
Słoiki i wieczka mam wyparzone i osuszone .
Najpierw przygotowuję składnik:
Pomidory zalewam wrząca wodą, można je zalać w misce, garnku lub zlewie i pozostawiam na około 2 minuty, odlewam wodę i obieram ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam wzdłuż na pół i wycinam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka. Pomidory rozdrabniam blenderem, jeżeli nie mamy blendera pomidory możemy drobno pokroić.


Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Papryczkę chili oczyszczam z gniazd nasiennych i dodaję do czerwonej papryki. Jabłka obieram ze skórki przekrawam na pół i wycinam gniazda nasienne
Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę jabłka, paprykę i papryczkę chili.
Obrany czosnek przeciskam przez praskę.


Składniki mam przygotowane teraz będę gotowała sos :
Do garnka z rozdrobnionymi pomidorami dodaję zmielone jabłka, paprykę oraz papryczkę chili, dodaję cukier, sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 45 minut, od czasu do czasu mieszając, garnka nie przykrywam.
Po 45 minutach gotowania dodaję olej oraz czosnek i gotuję jeszcze około 15 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli jeżeli trzeba to doprawiam pieprzem – sos jest gotowy.



Nakładanie do słoików:
Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam sos pomidorowy, pozostawiam około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i zakręcam mocno wieczko (wcześniej wyparzone).


Jeżeli sos nakładam bardzo gorący od razu po gotowaniu to słoików nie pasteryzuję jedynie słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce i pozostawiam do wystygnięcia. A jeżeli jakiś słoik cieknie lub gdy odskakuje wieczko to słoiki pasteryzuję lub gdy nie jesteśmy pewni czy słoik złapał to lepiej pasteryzować.


Pasteryzacja:
Dno garnka wyścielam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 15 minut.

Słoiczki z sosem pomidorowym są gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pikantny Sos Pomidorowy na Zimę




2 komentarze :

  1. Witam :) Jestem pewna, że ten sos jest pyszny. Zrobię go. Chciałabym się dowiedzieć, ile słoików wychodzi? Bo nie mam słoików, muszę kupić. Już mi ślinka leci :D Pozdrawiam!
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z takich proporcji wyszło mi 3 litry sosu ( zaraz napisze na górze bo jak zawsze zapomniałam )
      pozdrawiam :)

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.