Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny (jak
dla mnie ) sos pomidorowy na zimę z dodatkiem jabłek i papryki
czerwonej . Taki sos można używać jako dodatek do wędlin
zamiast ketchupu , do przygotowania sosów z mięsem do makaronu
lub innych dań
Będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji wyjdzie około 3 litry sosu
2 kg pomidorów
1 kg jabłek winnych
1 kg czerwonej papryki
3 papryczki chili
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 ½ szklanki oleju lub oliwy
1 główka czosnku (około 15 ząbków)
Do smaku pieprz cayenne, pieprz czarny lub papryka ostra
Maszynka do mielenia mięsa, blender
Przygotowanie :
Słoiki i wieczka mam wyparzone i
osuszone .
Do garnka z rozdrobnionymi pomidorami dodaję zmielone jabłka, paprykę oraz papryczkę chili, dodaję cukier, sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 45 minut, od czasu do czasu mieszając, garnka nie przykrywam.
Po 45 minutach gotowania dodaję olej oraz czosnek i gotuję jeszcze około 15 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli jeżeli trzeba to doprawiam pieprzem – sos jest gotowy.
Nakładanie do słoików:
Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam sos pomidorowy, pozostawiam około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i zakręcam mocno wieczko (wcześniej wyparzone).
Jeżeli sos nakładam bardzo gorący od razu po
gotowaniu to słoików nie pasteryzuję jedynie słoiki ustawiam do
góry dnem na ściereczce i pozostawiam do wystygnięcia. A jeżeli
jakiś słoik cieknie lub gdy odskakuje wieczko to słoiki
pasteryzuję lub gdy nie jesteśmy pewni czy słoik złapał to
lepiej pasteryzować.
Najpierw przygotowuję
składnik:
Pomidory zalewam wrząca
wodą, można je zalać w misce, garnku lub zlewie i pozostawiam na
około 2 minuty, odlewam wodę i obieram ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam
wzdłuż na pół i wycinam zgrubienie od łodyżki, kroję na
mniejsze kawałki i wrzucam do garnka. Pomidory rozdrabniam
blenderem, jeżeli nie mamy blendera pomidory możemy drobno pokroić.
Umytą paprykę przekrawam
wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze
kawałki. Papryczkę chili oczyszczam z gniazd nasiennych i dodaję
do czerwonej papryki. Jabłka obieram ze skórki przekrawam na pół
i wycinam gniazda nasienne
Teraz w maszynce do
mielenia mięsa mielę jabłka, paprykę i papryczkę chili.
Składniki mam przygotowane teraz będę gotowała
sos :Do garnka z rozdrobnionymi pomidorami dodaję zmielone jabłka, paprykę oraz papryczkę chili, dodaję cukier, sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 45 minut, od czasu do czasu mieszając, garnka nie przykrywam.
Po 45 minutach gotowania dodaję olej oraz czosnek i gotuję jeszcze około 15 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli jeżeli trzeba to doprawiam pieprzem – sos jest gotowy.
Nakładanie do słoików:
Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam sos pomidorowy, pozostawiam około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i zakręcam mocno wieczko (wcześniej wyparzone).
Pasteryzacja:
Dno garnka wyścielam ściereczką, wstawiam słoiki
i oddzielam je między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały
(oddzielanie słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki
zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie
i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 15
minut.
Słoiczki z sosem pomidorowym są
gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam :) Jestem pewna, że ten sos jest pyszny. Zrobię go. Chciałabym się dowiedzieć, ile słoików wychodzi? Bo nie mam słoików, muszę kupić. Już mi ślinka leci :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMarta
z takich proporcji wyszło mi 3 litry sosu ( zaraz napisze na górze bo jak zawsze zapomniałam )
Usuńpozdrawiam :)
Zrobiłam ten sos, jest świetny.Trochę dłużej odparowałam pomidory przed połączeniem z resztą składników. Sos zrobił się odpowiednio gęsty.Bardzo nam smakuje.Pozdrawiam Maria :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał a sos smakuje. Życzę smacznych dań z tym sosem.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
bardzo smaczny sos,lubię Pani przepisy i korzystam z nich
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Hania
Cieszę się, że sos smakuje i bardzo dziękuję za miłe słowa
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥