Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
domowe pączki z marmoladą, wiem że łatwiej jest kupić pączki w
cukierni ale jeżeli ktoś ma czas i ochotę spróbować przygotować
pączki w domu, to polecam wypróbować mój przepis. Pączki są
bardzo smaczne i puszyste.
Do przygotowania pączków będziemy
potrzebowali:
z podanych proporcji
wyjdzie około 16 pączków
600 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
80 g roztopionego i
przestudzonego masła
4 żółtka (jajka L)
80 g cukru
40 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
waniliowego
szczypta soli
1 1/2 łyżki spirytusu
(można pominąć)
marmolada
tłuszcz do smażenia
(olej lub smalec)
Link do filmu z
przygotowaniem: Domowe pączki
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję
około 1 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml letniego
mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około
15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach – przygotowanie ciasta
(ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe
składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy składniki
wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i
jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w
ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto
było gładkie, lśniące i nie kleiło się do dłoni.
Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei
się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal
wyrabiam.
Wyrobione ciasto przekładam do miski
lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe
miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją
objętość.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Po około 40 minutach:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat,
przerabiam kilka razy i formuję wałek. Następnie ciasto dzielę na
16 w miarę równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formuję
pączki, turlając kawałek ciasta na blacie lub w dłoniach
(dokładnie pokazałam to na filmie).
Uformowane pączki układam na papierze
do pieczenia i delikatnie spłaszczam dłonią.
Następnie pączki nakrywam ściereczką
i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pączki będę nadziewała marmoladą
dopiero usmażone ale jeżeli chcemy to możemy nałożyć marmoladę
podczas formowania pączków.
Po 30 minutach smażenie pączków:
Tłuszcz rozgrzewam do temperatury
około 175 stopni (może to być olej, smalec lub olej ze smalcem w
proporcjach 1:1), tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie
pływały.
Jeżeli nie mamy termometru aby
sprawdzić temperaturę oleju, to możemy wrzucić kawałek ciasta i
jeżeli się smaży, to znaczy że tłuszcz ma odpowiednią
temperaturę i możemy zacząć smażyć pączki.
Pączki wkładam górą do dołu i
smażę na najmniejszym ogniu przez około 2-2,5 minuty z każdej
strony. Ważne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki z
wierzchu będą wyglądać na usmażone a w środku mogą być
surowe. Jeżeli olej jest za gorący i pączki za szybko brązowieją
to należy wyłączyć na chwile gaz (na około minutę) i ponownie
włączyć na najmniejszy płomień.
Usmażone paczki układam na ręczniku
papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Nadziewanie pączków:
Marmoladę przekładam do miseczki i
dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. Jeżeli marmolada jest
bardzo gęsta to możemy do niej dodać kilka kropli przegotowanej
wody i dokładnie wymieszać.
Marmoladę wkładam do rękawa
cukierniczego (jeżeli nie mamy rękawa to możemy go zrobić sami,
pokazałam to na filmie) i nadziewam jeszcze ciepłe pączki.
Gotowe pączki możemy oprószyć
cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.
Pączki są gotowe, można się
częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
spr0buje przepis bardzo szczegolowy dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i życzę smacznego.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Niezły przepis
UsuńZrobiłam. Nie doczytałam oczywiście do końca i nie zostawiłam na jeszcze 30 min. Wyszły pofaldowane i nie wyglądają jak paczki ale to moja wina. Więc czytajcie do końca;D w smaku super
OdpowiedzUsuńWażne że smakują, następnym razem będzie lepiej.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
jestem w trakcie ciasto rosnie moje pierwsze paczki zobaczymy
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że pączki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Przepysznie wyglądają! Jeszcze nigdy sama nie piekłam pączków :)
OdpowiedzUsuńSuper pączki, wyszły rewelacyjne zarówno z wyglądu jak i smaku (zdecydowanie lepsze niż ze sklepu)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał i że pączki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Witam . Ja chciałbym zapytac 600gram mąki to ile szklanek o poj.250ml?pozdrawiam .Pączusie wyglądaja przepysznie.
OdpowiedzUsuńOkoło 3,5 szklanki 250 ml (1 szklanka = 170 gramów), jeżeli byłoby za luźne, to można podsypać mąką.
UsuńŻyczę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam serdecznie ♥
Około 3,5 szklanki 250 ml (1 szklanka = 170 gramów), jeżeli byłoby za luźne, to można podsypać mąką.
OdpowiedzUsuńŻyczę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam serdecznie ♥
Pączki rewelacyjne, puszyste i mięciutkie. Wszystkim bardzo smakowały. W tłusty czwartek zrobię ponownie. Bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pączki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Co oznacza: "górą do dołu"?! Tak formuję pączki, że powstają równe "kulki", nie ma śladu połączenia....
OdpowiedzUsuńTo super
UsuńChodzi o to,żeby spód pączka (ta strona,na której kulka leżała) też miał szansę wyrosnąć, kiedy "góra" będzie się już smażyła...
UsuńWłaśnie usmażyłam według Pani przepisu , wspaniałe. Zjedliśmy jeszcze ciepłe. W tym momencie syn zjada ostatniego i woła cudowne, rewelacyjne.Doskonały przepis. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał i pączki smakowały, szczególnie się cieszę, że smakowały synkowi♥
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Czy z tego przepisu mogę również upiec drożdżowe bo paczki smakują obłędnie :) jeśli tak to czy z całej porcji czy z połowy i jak piec?
OdpowiedzUsuńDobry wieczór .Skorzystałam z Pani przepisu na puszyste pączki. Wyszło coś świetnego! Bardzo dziękuję,bo na stałe mieszkam w Grecji a tu pączków nie ma. Polecę Pani przepis wszystkim. Bożena
OdpowiedzUsuńDobry wieczór .Skorzystałam z Pani przepisu na puszyste pączki. Wyszło coś świetnego! Bardzo dziękuję,bo na stałe mieszkam w Grecji a tu pączków nie ma. Polecę Pani przepis wszystkim. Bożena
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał i że pączki smakowały. Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia 💖
UsuńSuper pączki ! Bardzo szczegółowo wszystko wyjaśnione. Polecam przepis ;) Wolę jednak metodę z wycinaniem pączków szklanką, formowanie kulek jakoś mi nie idzie - nie wychodzą mi takie jednolite ... może kwestia wprawy ;)
OdpowiedzUsuńPączki zrobione według przepisu są pyszne.
OdpowiedzUsuńKolejny raz będę robiła pączki z Pani przepisu. Najlepszy! A próbowałam wielu :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że powraca Pani do tego przepisu. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💖
UsuńWitam pania bardzo serdecznie
OdpowiedzUsuńPieklam dzisiaj z pani przepisu paczki po prostu Rewelacja!!!
Pozdrawiam i Zycze duzo zdrówka
Dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że pączki smakowały. Pozdrawiam serdecznie 💖😘
UsuńPaczki rewelacja
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Magdalena
Witam pania serdecznie
OdpowiedzUsuńPieklam dzisiaj z pani przepisu paczki po prostu Rewelacja!!!!!!
Pozdrawiam i Zycze duzo zdrówka
Magdalena
Pani Ewo, już chyba dwudziesty raz robię pączki z Pani przepisu. Zawsze pyszne, lepsze niż z cukiernii. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest mi bardzo miło, że pączki smakują. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💖😘
UsuńNa prawdę super przepis! Rozeszły się w oka mgnieniu. Idealne proporcje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, żę pączki smakowały. Pozdrawiam serdecznie 😘💖
Usuń