Nowe Przepisy

sobota, 3 lutego 2018

Pączki na tłusty czwartek puszyste i delikatne

Domowe pączki
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na domowe pączki z marmoladą, wiem że łatwiej jest kupić pączki w cukierni ale jeżeli ktoś ma czas i ochotę spróbować przygotować pączki w domu, to polecam wypróbować mój przepis. Pączki są bardzo smaczne i puszyste.

Do przygotowania pączków będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie około 16 pączków

600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
80 g roztopionego i przestudzonego masła
4 żółtka (jajka L)
80 g cukru
40 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 1/2 łyżki spirytusu (można pominąć)

marmolada

tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)

Link do filmu z przygotowaniem: Domowe pączki


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto.

Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto było gładkie, lśniące i nie kleiło się do dłoni.
Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.

Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.


Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Po około 40 minutach:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję wałek. Następnie ciasto dzielę na 16 w miarę równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formuję pączki, turlając kawałek ciasta na blacie lub w dłoniach (dokładnie pokazałam to na filmie).


Uformowane pączki układam na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczam dłonią.
Następnie pączki nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.


Pączki będę nadziewała marmoladą dopiero usmażone ale jeżeli chcemy to możemy nałożyć marmoladę podczas formowania pączków.

Po 30 minutach smażenie pączków:
Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 175 stopni (może to być olej, smalec lub olej ze smalcem w proporcjach 1:1), tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie pływały.


Jeżeli nie mamy termometru aby sprawdzić temperaturę oleju, to możemy wrzucić kawałek ciasta i jeżeli się smaży, to znaczy że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy zacząć smażyć pączki.


Pączki wkładam górą do dołu i smażę na najmniejszym ogniu przez około 2-2,5 minuty z każdej strony. Ważne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki z wierzchu będą wyglądać na usmażone a w środku mogą być surowe. Jeżeli olej jest za gorący i pączki za szybko brązowieją to należy wyłączyć na chwile gaz (na około minutę) i ponownie włączyć na najmniejszy płomień.

Usmażone paczki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Nadziewanie pączków:
Marmoladę przekładam do miseczki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. Jeżeli marmolada jest bardzo gęsta to możemy do niej dodać kilka kropli przegotowanej wody i dokładnie wymieszać.


Marmoladę wkładam do rękawa cukierniczego (jeżeli nie mamy rękawa to możemy go zrobić sami, pokazałam to na filmie) i nadziewam jeszcze ciepłe pączki.
Gotowe pączki możemy oprószyć cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Pączki są gotowe, można się częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

36 komentarzy :

  1. spr0buje przepis bardzo szczegolowy dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Nie doczytałam oczywiście do końca i nie zostawiłam na jeszcze 30 min. Wyszły pofaldowane i nie wyglądają jak paczki ale to moja wina. Więc czytajcie do końca;D w smaku super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne że smakują, następnym razem będzie lepiej.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. jestem w trakcie ciasto rosnie moje pierwsze paczki zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że pączki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Przepysznie wyglądają! Jeszcze nigdy sama nie piekłam pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pączki, wyszły rewelacyjne zarówno z wyglądu jak i smaku (zdecydowanie lepsze niż ze sklepu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i że pączki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  6. Witam . Ja chciałbym zapytac 600gram mąki to ile szklanek o poj.250ml?pozdrawiam .Pączusie wyglądaja przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 3,5 szklanki 250 ml (1 szklanka = 170 gramów), jeżeli byłoby za luźne, to można podsypać mąką.
      Życzę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Około 3,5 szklanki 250 ml (1 szklanka = 170 gramów), jeżeli byłoby za luźne, to można podsypać mąką.
    Życzę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam serdecznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Pączki rewelacyjne, puszyste i mięciutkie. Wszystkim bardzo smakowały. W tłusty czwartek zrobię ponownie. Bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pączki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  9. Co oznacza: "górą do dołu"?! Tak formuję pączki, że powstają równe "kulki", nie ma śladu połączenia....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to,żeby spód pączka (ta strona,na której kulka leżała) też miał szansę wyrosnąć, kiedy "góra" będzie się już smażyła...

      Usuń
  10. Właśnie usmażyłam według Pani przepisu , wspaniałe. Zjedliśmy jeszcze ciepłe. W tym momencie syn zjada ostatniego i woła cudowne, rewelacyjne.Doskonały przepis. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał i pączki smakowały, szczególnie się cieszę, że smakowały synkowi♥
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  11. Czy z tego przepisu mogę również upiec drożdżowe bo paczki smakują obłędnie :) jeśli tak to czy z całej porcji czy z połowy i jak piec?

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobry wieczór .Skorzystałam z Pani przepisu na puszyste pączki. Wyszło coś świetnego! Bardzo dziękuję,bo na stałe mieszkam w Grecji a tu pączków nie ma. Polecę Pani przepis wszystkim. Bożena

    OdpowiedzUsuń
  13. Dobry wieczór .Skorzystałam z Pani przepisu na puszyste pączki. Wyszło coś świetnego! Bardzo dziękuję,bo na stałe mieszkam w Grecji a tu pączków nie ma. Polecę Pani przepis wszystkim. Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i że pączki smakowały. Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia 💖

      Usuń
  14. Super pączki ! Bardzo szczegółowo wszystko wyjaśnione. Polecam przepis ;) Wolę jednak metodę z wycinaniem pączków szklanką, formowanie kulek jakoś mi nie idzie - nie wychodzą mi takie jednolite ... może kwestia wprawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pączki zrobione według przepisu są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolejny raz będę robiła pączki z Pani przepisu. Najlepszy! A próbowałam wielu :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że powraca Pani do tego przepisu. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💖

      Usuń
  17. Witam pania bardzo serdecznie
    Pieklam dzisiaj z pani przepisu paczki po prostu Rewelacja!!!
    Pozdrawiam i Zycze duzo zdrówka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że pączki smakowały. Pozdrawiam serdecznie 💖😘

      Usuń
  18. Paczki rewelacja
    Pozdrawiam Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam pania serdecznie
    Pieklam dzisiaj z pani przepisu paczki po prostu Rewelacja!!!!!!
    Pozdrawiam i Zycze duzo zdrówka
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  20. Pani Ewo, już chyba dwudziesty raz robię pączki z Pani przepisu. Zawsze pyszne, lepsze niż z cukiernii. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest mi bardzo miło, że pączki smakują. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💖😘

      Usuń
  21. Na prawdę super przepis! Rozeszły się w oka mgnieniu. Idealne proporcje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, żę pączki smakowały. Pozdrawiam serdecznie 😘💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.