Nowe Przepisy

sobota, 3 lutego 2018

Pączki na tłusty czwartek puszyste i delikatne

Domowe pączki
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na domowe pączki z marmoladą, wiem że łatwiej jest kupić pączki w cukierni ale jeżeli ktoś ma czas i ochotę spróbować przygotować pączki w domu, to polecam wypróbować mój przepis. Pączki są bardzo smaczne i puszyste.

Do przygotowania pączków będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie około 16 pączków

600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
80 g roztopionego i przestudzonego masła
4 żółtka (jajka L)
80 g cukru
40 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 1/2 łyżki spirytusu (można pominąć)

marmolada

tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)

Link do filmu z przygotowaniem: Domowe pączki


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto.

Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto było gładkie, lśniące i nie kleiło się do dłoni.
Jeżeli podczas wyrabiania ciasto klei się do blatu to podsypuję blat niewielką ilością mąki i nadal wyrabiam.

Wyrobione ciasto przekładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.


Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Po około 40 minutach:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję wałek. Następnie ciasto dzielę na 16 w miarę równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formuję pączki, turlając kawałek ciasta na blacie lub w dłoniach (dokładnie pokazałam to na filmie).


Uformowane pączki układam na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczam dłonią.
Następnie pączki nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.


Pączki będę nadziewała marmoladą dopiero usmażone ale jeżeli chcemy to możemy nałożyć marmoladę podczas formowania pączków.

Po 30 minutach smażenie pączków:
Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 175 stopni (może to być olej, smalec lub olej ze smalcem w proporcjach 1:1), tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie pływały.


Jeżeli nie mamy termometru aby sprawdzić temperaturę oleju, to możemy wrzucić kawałek ciasta i jeżeli się smaży, to znaczy że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy zacząć smażyć pączki.


Pączki wkładam górą do dołu i smażę na najmniejszym ogniu przez około 2-2,5 minuty z każdej strony. Ważne aby olej nie był za gorący, ponieważ pączki z wierzchu będą wyglądać na usmażone a w środku mogą być surowe. Jeżeli olej jest za gorący i pączki za szybko brązowieją to należy wyłączyć na chwile gaz (na około minutę) i ponownie włączyć na najmniejszy płomień.

Usmażone paczki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Nadziewanie pączków:
Marmoladę przekładam do miseczki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. Jeżeli marmolada jest bardzo gęsta to możemy do niej dodać kilka kropli przegotowanej wody i dokładnie wymieszać.


Marmoladę wkładam do rękawa cukierniczego (jeżeli nie mamy rękawa to możemy go zrobić sami, pokazałam to na filmie) i nadziewam jeszcze ciepłe pączki.
Gotowe pączki możemy oprószyć cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Pączki są gotowe, można się częstować. Życzę udanego smażenia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

9 komentarzy :

  1. spr0buje przepis bardzo szczegolowy dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i życzę smacznego.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Zrobiłam. Nie doczytałam oczywiście do końca i nie zostawiłam na jeszcze 30 min. Wyszły pofaldowane i nie wyglądają jak paczki ale to moja wina. Więc czytajcie do końca;D w smaku super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne że smakują, następnym razem będzie lepiej.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. jestem w trakcie ciasto rosnie moje pierwsze paczki zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że pączki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Przepysznie wyglądają! Jeszcze nigdy sama nie piekłam pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pączki, wyszły rewelacyjne zarówno z wyglądu jak i smaku (zdecydowanie lepsze niż ze sklepu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i że pączki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.