Nowe Przepisy

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Jabłka Prażone do Szarlotki na Zimę


Witam Serdecznie
Podzielę się moim sposobem na przygotowanie jabłek prażonych . Takie jabłka prażone używam do szarlotki , deserów , rożków z jabłkami , ryżu itp. są bardzo smaczne i przygotowanie czegoś z własnych jabłek prażonych daje większą satysfakcję niż kupienie gotowych w sklepie :)
Przy okazji skórki z jabłek można ususzyć i dodawać do herbaty lub do przygotowania kompotu (suszu) .


Będziemy potrzebować :

1 kg jabłek winnych (szara reneta , antonówka )
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżka kwasku cytrynowego
50 ml wody
i naczynie z wodą do którego będę wkładała obrane jabłka żeby nie ściemniały

Link do filmu z przygotowania : Jabłka Prażone do Szarlotki na Zimę

Przygotowanie :

Słoiki i wieczka na jabłka prażone wyparzam i osuszam .

  1. do naczynia z wodą dodaję kwasek cytrynowy i mieszam do rozpuszczenia kwasku
  2. Jabłka myję i obieram ze skórki
  3. obrane jabłka przekrawam na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne
  4. i wrzucam pokrojone jabłka do wody z rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym żeby za bardzo nie ściemniały
  5. Po obraniu i wydrylowaniu wszystkich jabłek , odlewam wodę z naczynia
  6. i kroję jabłka w drobną kostkę
  7. Pokrojone jabłka wkładam do garnka dodaję sok z cytryny , cukier ( jeżeli chcemy żeby jabłka były słodsze można dodać więcej cukru a jeżeli jabłka mamy słodkie można dodać mniej cukru ) i 50 ml wody
  8. garnek stawiam na gazie i prażę jabłka przez 20 minut
  9. po 20 minutach część jabłek powinna być rozgotowana a część pozostaje w kawałkach .
  10. Prażone jabłka przekładam do wcześniej wyparzonych słoików
  11. Słoiki napełniam do pełna dokładnie wycieram brzegi słoika tak żeby był suchy i mocno zakręcam wieczkiem
  12. Teraz słoiki będę pasteryzować
  13. Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik ściereczką żeby się nie stykały
  14. Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuję przez 30 minut ( długość pasteryzacji zależy od wielkości słoika 1 litrowe pasteryzuję 30 minut a mniejsze krócej ale nie krócej niż 15 minut )
  15. Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia

Jabłka prażone są już gotowe można odstawić do spiżarki życzę smacznego

Zapomniałam napisać o skórkach z obranych jabłek . Skórek nie wyrzucam tylko suszę w piekarniku i używam do herbaty lub dodaję je do przygotowania kompotu .
  1. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładam skórki z jabłek
  2. blachę wkładam do nagrzanego piekarnika do 100 stopni , co jakiś czas przemieszam skórki
  3. suszę tak długo aż będą zupełnie suche
  4. ususzone skórki z jabłek przekładam do puszki i szczelnie zamykam ( można włożyć do słoika i zakręcić )

Pozdrawiam Babcia Ewa







16 komentarzy :

  1. Och, uwielbiam takie jabłka, do szarlotki są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. A można nie obierać i zmiksować jabłka, próbował ktoś?

    Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a z innej odmiany jabłek też będzie dobre?

      Usuń
    2. Nigdy nie miksowałam a odnośnie jabłek to można użyć innej odmiany ale najlepiej żeby były winne

      Usuń
    3. Mój sposób, który stosuję od lat i w 100% skuteczny. Ze Złotej Renety (może być Szara Reneta., Antonówka) z mojego drzewka: po umyciu kroję jabłka, wykrajam szypułkę i bez obierania wrzucam do dużego gara. Ilość dowolna,wg potrzeb. Można przesypać cukrem wg smaku. Gar zakrywam pokrywką i wkładam do zimnego piekarnika. Gaz ustawiam tak aby była temperatura pomiędzy 100 a 150 stopni. Jabłka się prażą zależnie od temperatury od 1 do 2 godzin. Prążę jabłka na bieżące potrzeby' bo jabłka są całą zimę.

      Usuń
  3. A czy można jabłka dobrawić przyprawami typu cynamon, goździki, imbir, kardamon i np. aromatem cytrynowym itp.? podczas prażenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie że można przyprawić według własnego gustu ja nie przyprawiam prażonych jabłek do słoików tylko dopiero gdy je używam.

      Usuń
  4. I czy zamiast soku z cytryny można dać odrobinę kwasku cytrynowego? I czy podana ilość 1 kg jabłek jest przed obraniem i usunięciem szypułek czy już po?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można użyć kwasku cytrynowego , wagę jabłek podałam przed obraniem ale jak będzie więcej to nie szkodzi :)

      Usuń
  5. a moge bez kwasku cytrynowego tylko z samym sokiem cytrynowym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można nie używać kwasku cytrynowego, tylko wtedy dała bym sok z jednej całej cytryny

      Usuń
  6. A ja obieram tylko 1/4 jabłek i kroję w większą kostkę, a pozostałe jabłka myję, kroję na ćwiartki i wrzucam do garnka, gdzie wlewam szklankę wody z sokiem z połowy cytryny. Rozgotowuję jabłka i przecieram przez sito, wtedy dodaję te pokrojone w kostkę i cukru do smaku. Część musu od razu pakuję do słoików bez cukru, będzie do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli ma m używać chemię w postaci kwasku cytrynowego to wolę kupić ciasto w super markecie

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.