Witam Serdecznie
Została mi połowa ciasta francuskiego
z ostatniej tarty , więc przygotowałam kolejną tym razem z farszem
ze szpinaku .
Będziemy potrzebować :
ciasto francuskie (z przepisu z mojego
bloga pół porcji )
lub jeden rolka ciasta francuskiego
4 jaja
250 g sera białego ( użyłam pół
tłustego)
2 ząbki czosnku
200 g mozzarella (lub innego żółtego
sera)
2 łyżki oleju do podsmażania
250 g szpinaku
sól, pieprz , gałka muszkatołowa
Link do filmu z przygotowania: Tarta ze szpinakiem i białym serem
Przygotowanie :
Ciasto francuskie miałam wcześniej
przygotowane według przepisu z linku :
- Szpinak płuczę pod bieżącą wodą osączam na sicie i siekam w drobne kawałki
- czosnek kroję w drobną kosteczkę
- teraz na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojony czosnek
- następnie dodaję do czosnku posiekany szpinak i jeszcze podsmażam około 3 minut , tak przygotowany szpinak z czosnkiem odstawiam do ostudzenia
- Ciasto francuskie rozwałkowuję na wielkość foremki
- rozwałkowane ciasto wkładam do foremki i formuję palcami
tak żeby przylegało do ścianek foremki ( boki również są
wylepione ciastem )
- nadmiar ciasta z brzegów odkrawam nożem.
Przygotowanie farszu :
- Biały ser rozkruszam widelcem
- do sera dodaję jajka i dokładnie mieszam
- następnie dodaję szpinak , doprawiam solą ,pieprzem i gałką muszkatołową
- i dwie łyżki startego żółtego sera (resztą posypię tartę pod koniec pieczenia). Całość dokładnie mieszam - farsz jest gotowy
Pieczenie tarty:
- Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami.
- Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję.
- Foremkę z tartą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 40 minut, po tym czasie wystawiam tartę i posypuję obficie żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika aby ser ładnie się roztopił – tarta z szpinakiem jest gotowa.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Po upieczeniu tartę odstawiam na chwilę do przestudzenia i dopiero wtedy kroję i podaję.
Tarta jest gotowa , można podawać dobrze smakuje na gorąca jak i na lekko ciepło ( łatwiej się kroi jak trochę przestygnie )
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń