Nowe Przepisy

czwartek, 25 lipca 2013

Tarta ze Szpinakiem na Cieście Francuskim


Witam Serdecznie

Została mi połowa ciasta francuskiego z ostatniej tarty , więc przygotowałam kolejną tym razem z farszem ze szpinaku .

Będziemy potrzebować :

ciasto francuskie (z przepisu z mojego bloga pół porcji )

lub jeden rolka ciasta francuskiego

4 jaja
250 g sera białego ( użyłam pół tłustego)
2 ząbki czosnku
200 g mozzarella (lub innego żółtego sera)
2 łyżki oleju do podsmażania
250 g szpinaku
sól, pieprz , gałka muszkatołowa


Link do filmu z przygotowania: Tarta ze szpinakiem i białym serem



Przygotowanie :

Ciasto francuskie miałam wcześniej przygotowane według przepisu z linku :

  1. Szpinak płuczę pod bieżącą wodą osączam na sicie i siekam w drobne kawałki
  2. czosnek kroję w drobną kosteczkę
  3. teraz na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojony czosnek
  4. następnie dodaję do czosnku posiekany szpinak i jeszcze podsmażam około 3 minut , tak przygotowany szpinak z czosnkiem odstawiam do ostudzenia
  5. Ciasto francuskie rozwałkowuję na wielkość foremki
  6. rozwałkowane ciasto wkładam do foremki i formuję palcami tak żeby przylegało do ścianek foremki ( boki również są wylepione ciastem )
  7. nadmiar ciasta z brzegów odkrawam nożem.
Przygotowanie farszu :
  1. Biały ser rozkruszam widelcem
  2. do sera dodaję jajka i dokładnie mieszam
  3. następnie dodaję szpinak , doprawiam solą ,pieprzem i gałką muszkatołową
  4. i dwie łyżki startego żółtego sera (resztą posypię tartę pod koniec pieczenia). Całość dokładnie mieszam - farsz jest gotowy 
Pieczenie tarty:
  1. Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami.
  2. Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję.
  3. Foremkę z tartą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 40 minut, po tym czasie wystawiam tartę i posypuję obficie żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika aby ser ładnie się roztopił – tarta z szpinakiem jest gotowa.
  4. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  5. Po upieczeniu tartę odstawiam na chwilę do przestudzenia i dopiero wtedy kroję i podaję.

Tarta jest gotowa , można podawać dobrze smakuje na gorąca jak i na lekko ciepło ( łatwiej się kroi jak trochę przestygnie )
Pozdrawiam Babcia Ewa









1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.