Witam Serdecznie
Chciałabym państwu zaproponować przepis na pyszny torcik z racuchów, przekładany bitą śmietaną i owocami. Pomimo że są to najzwyklejsze racuchy ale podane w nietypowy sposób dodaje racuchom niepowtarzalnego smaku i uroku. Polecam wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować :
w zależności od wielkości smażonych
racuchów powinno wyjść dwa torciki po 4 placki.
na ciasto:
300 ml mleka
300 g mąki pszennej (poznańskiej)
2 jaja
50 g masła roztopionego
50 g cukru
20 g drożdży
szczypta soli
olej do smażenia
bita śmietana:
500 ml śmietany 30% kremówki
2 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
300 g jagód lub innych owoców mogą
być np. truskawki maliny ..
Przygotowanie :
Najpierw przygotowuję racuchy:
- Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, mleko, mąkę, szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszam tak aby składniki wstępnie się połączyły.
- Następnie dodaję jajka i mieszam do połączenia się składników.
- Na końcu dodaję roztopione masło i mieszam aż będą robić się pęcherzyki na cieście, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Tak przygotowane ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto rośnie przygotowuję bitą
śmietanę:
- Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietanę i przez chwilę ubijam.
- Następnie dodaję śmietan fix, cukier puder i ubijam śmietanę na sztywno.
- Ubitą śmietanę wstawiam do lodówki na czas smażenia racuchów.
Smażenie racuchów:
- Ciasto ładnie wyrosło teraz będę smażyła racuchy. Racuchy smażę na patelni z rozgrzanym tłuszczem, troszkę większe niż zwykłe na złoty kolor.
- Usmażony racuch odstawiam do wystudzenia, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu kładę na papierowy ręcznik.
Układanie torcika z racuchów:
- Na spód kładę jednego racucha, nakładam warstwę bitej śmietany i posypuję obficie jagodami.
- Teraz na tą warstwę z bitej śmietany i jagód kładę kolejnego racucha i układam kolejną warstwę bitej śmietany i jagód.
- Torcik składa się z 4 racuchów, na górę również kładę bita śmietanę i jagody.
Najlepiej przed podaniem wstawić torcik do lodówki żeby dobrze się schłodził wtedy jest najpyszniejszy :)
Torcik z racuszków jest gotowy życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
a tam bomba kaloryczna, przynajmniej jest pyszne!:)
OdpowiedzUsuńczy racuchy smażymy na głębokim oleju?
OdpowiedzUsuńNie , smażę na nie wielkiej ilości oleju na patelni , tylko troszkę większe niż normalne racuchy
Usuń