Nowe Przepisy

piątek, 26 lipca 2013

Racuchy z Bitą Śmietaną ala Torcik


Witam Serdecznie
Przygotowałam dzisiaj racuchy , podałam je trochę inaczej niż zwykle bo ułożyłam z nich torcik przekładany bitą śmietaną . Wszyła bomba kaloryczna :)


Będziemy potrzebować :
w zależności od wielkości smażonych racuchów powinno wyjść dwa torciki po 4 placki

na ciasto
300 ml mleka
300 g mąki pszennej (poznańskiej)
2 jaja
50 g masła roztopionego
50 g cukru
20 g drożdży
szczypta soli
olej do smażenia

bita śmietana
500 ml śmietany 30% kremówki
2 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru

300 g jagód lub innych owoców mogą być np. truskawki maliny ..

Przygotowanie :

Najpierw przygotowuję racuchy

  1. do dużej miski rozkruszam drożdże
  2. dodaję cukier , mleko , mąkę , szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszam
  3. następnie jaja i mieszam do połączenia składników
  4. na końcu dodaję roztopione masło i mieszam aż będą robić się pęcherzyki na cieście , ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
  5. tak przygotowane ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut
Gdy ciasto rośnie przygotowuję bitą śmietanę

  1. do miski wlewam śmietanę i ubijam mikserem ( jeżeli nie mamy można użyć trzepaczki )
  2. do ubitej śmietany dodaję fix zmieszany z cukrem pudrem i jeszcze przez chwilę ubijam
  3. ubitą śmietanę wstawiam do lodówki na czas smażenia racuchów

  1. ciasto ładnie wyrosło teraz będę smażyła racuchy
  2. racuchy smażę na patelni z rozgrzanym tłuszczem , troszkę większe niż zwykle na złoty kolor
  3. usmażony racuch odstawiam do wystudzenia , żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu kładę na papierowy ręcznik

Układanie torcika :)

  1. na spód kładę jednego racucha , nakładam warstwę bitej śmietany i posypuję obficie jagodami
  2. teraz na tą warstwę z bitej śmietany i jagód kładę kolejnego racucha i układam kolejną warstwę bitej śmietany i jagód
  3. torcik składa się z 4 racuchów
  4. na górę również kładę bita śmietanę i jagody
Najlepiej przed podaniem wstawić torcik do lodówki żeby dobrze się schłodził wtedy jest najpyszniejszy :) 
Torcik z racuszków jest gotowy życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  





3 komentarze :

  1. a tam bomba kaloryczna, przynajmniej jest pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy racuchy smażymy na głębokim oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie , smażę na nie wielkiej ilości oleju na patelni , tylko troszkę większe niż normalne racuchy

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.