Witam Serdecznie
Miałam już nie robić więcej dżemów
ale dostałam czarne porzeczki więc zrobiłam kilka słoiczków
dżemu porzeczkowego . W smaku czuć że ma dużo witaminy C :) ale
lubię taki . Jeżeli chcemy słodszy można dodać więcej cukru
z tych proporcji wychodzi około 1 litra
dżemu z czarnych porzeczek
1 kg czarnych porzeczek
100 ml wody
100 ml wody
500 g cukru
Link do filmu z przygotowania: Dżem z czarnych porzeczek
https://www.youtube.com/watch?v=xCxAcQUG2co
Link do filmu z przygotowania: Dżem z czarnych porzeczek
https://www.youtube.com/watch?v=xCxAcQUG2co
Przygotowanie :
- Oczyszczone i wypłukane porzeczki przekładam do garnka i dodaję wodę.
- Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 5 minut.
- Następnie dodaję cukier i dokładnie mieszam.
- Gdy dżem się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał) około 45 minut - jaką konsystencję ma mój dżem pokazałam dokładnie na filmie, tak gdzieś w połowie filmu:) .
- Długość smażenia dżemu z porzeczek zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy.
Test
tak zwanego zimnego talerzyka:
- Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
- Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
- Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Nakładanie
dżemu z czarnych porzeczek do słoików:
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
z czarnych porzeczek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały
to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Mniam :) Uwielbiam domowej roboty przetwory :)
OdpowiedzUsuńale gdzie ta witamina c ? skoro przy zetknieciu z gotująca się wodą niemal całkowicie jest niszczona.
OdpowiedzUsuńpo części masz racje , bardziej chodziło mi oddanie smaku dżemu niż samą zawartość witaminy C .
OdpowiedzUsuńbo czy zetknie się z gotującą wodą czy nie to i tak witamina C jak i inne bardzo szybko się utleniają i najlepiej jeść wszystko na surowo :) i od razu po obraniu .
ja właśnie będę zabierać się za robienie dżemu mam nadzieję że wyjdzie dziękuję za prosty przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdobrze taki dżemik przed włożeniem w słoiki przetrzeć na sicie będzie galaretka
OdpowiedzUsuńBardzo dobry dżem wychodzi z tego przepisu. Ja pod koniec gotowania dodałam jeszcze dwie garstki listków mięty - pycha.
OdpowiedzUsuńsuper dżemik i fajnie opisane :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
ciekawy , łatwy i fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńCzy podczas gotowania trzeba mieszac?pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńTak najlepiej od czasu do czasu zamieszać, bo może strzelać :).
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥