Nowe Przepisy

środa, 24 lipca 2013

Dżem z Czarnych Porzeczek



Witam Serdecznie
Miałam już nie robić więcej dżemów ale dostałam czarne porzeczki więc zrobiłam kilka słoiczków dżemu porzeczkowego . W smaku czuć że ma dużo witaminy C :) ale lubię taki . Jeżeli chcemy słodszy można dodać więcej cukru
Będziemy potrzebować :
z tych proporcji wychodzi około  1 litra dżemu z czarnych porzeczek

1 kg czarnych porzeczek
100 ml wody
500 g cukru

Link do filmu z przygotowania: Dżem z czarnych porzeczek 
https://www.youtube.com/watch?v=xCxAcQUG2co



Przygotowanie :
  1. Oczyszczone i wypłukane porzeczki przekładam do garnka i dodaję wodę.
  2. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 5 minut.
  3. Następnie dodaję cukier i dokładnie mieszam.
  4. Gdy dżem się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał) około 45 minut              - jaką konsystencję ma mój dżem pokazałam dokładnie na filmie, tak gdzieś w połowie filmu:)  .
  5. Długość smażenia dżemu z porzeczek zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy.
Test tak zwanego zimnego talerzyka:
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Nakładanie dżemu z czarnych porzeczek do słoików:
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem z czarnych porzeczek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  







7 komentarzy :

  1. Mniam :) Uwielbiam domowej roboty przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale gdzie ta witamina c ? skoro przy zetknieciu z gotująca się wodą niemal całkowicie jest niszczona.

    OdpowiedzUsuń
  3. po części masz racje , bardziej chodziło mi oddanie smaku dżemu niż samą zawartość witaminy C .

    bo czy zetknie się z gotującą wodą czy nie to i tak witamina C jak i inne bardzo szybko się utleniają i najlepiej jeść wszystko na surowo :) i od razu po obraniu .

    OdpowiedzUsuń
  4. ja właśnie będę zabierać się za robienie dżemu mam nadzieję że wyjdzie dziękuję za prosty przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. dobrze taki dżemik przed włożeniem w słoiki przetrzeć na sicie będzie galaretka

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobry dżem wychodzi z tego przepisu. Ja pod koniec gotowania dodałam jeszcze dwie garstki listków mięty - pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. super dżemik i fajnie opisane :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.