Witam Serdecznie
Instytutu naukowo-badawczego im. prof.
Ryszarda Lorenca w Krakowie , poprzednie które zrobiłam można
znaleźć pod linkami
Chlebki z Kaszy Jaglanej i Kaszy
Gryczanej
Chlebki z Kaszy Jaglanej z Ryżem
Tym razem zrobiłam mini chlebki na
otyłość , jak poprzednie są rewelacyjne . Idealnie nadają się
na przykład do sałatki lub do u mieszanego białego sera, zup,
zamiast normalnego pieczywa sklepowego .
Po zjedzeniu dwóch takim małych
chlebków plus jakiś dodatek można nakarmić nawet największego
obżartucha :) a do tego są bardzo zdrowe i dostarczają pełno
wartościowych węglowodanów które dają nam energię do działania
na długi czas. Polecam wypróbowania takich chlebków dla naszego
zdrowia .
Będziemy potrzebować :
z takiej porcji wychodzi około 20 mini
chlebków
400 g kasza jaglana
250 g kasza jęczmienna ( drobna lub
średnia )
150 g otręby pszenne
sól (najlepiej kamienna )
zioła – kminek mielony , cały ,
czarnuszka , kminek , oregano , bazylia takie zioła jakie lubimy
2 , 1 Litra wody
Do tych chlebków nie można dodawać
suszonych owoców , miodu itp.
Przygotowanie :
- Zaczynam od ugotowania wody ( 2litry i 100 ml )
- do gotującej się wody wsypuję kaszę jaglaną i kaszę jęczmienną
- mieszam i gotuję przez 15 minut ( na małym ogniu )
- po 15 minutach zakręcam gaz i dodaję otręby pszenne , dokładnie mieszam i pozostawiam pod przykryciem na 10 minut ( jeżeli mamy za suchą masę można dodać odrobinę przegotowanej wody a jeżeli za rzadkie to można dodać więcej otrąb pszennych ale powinno być dobrze tak jak podałam )
- po tym czasie dzielę masę na dwie części ( jest to nie konieczne , ja dzielę dlatego że do jednej połowy masy dodaję inne zioła a do drugie inne dzięki temu mam dwa rodzaje chlebków )
- do jednej części dodaję - kminek cały , kminek mielony , czarnuszkę i sól
- do drugiej – oregano , lubczyk , bazylię , cząber , czarnuszkę , zioła prowansalskie i sól
- dokładnie mieszam
- czekam aż masa wystygnie i będę formowała chlebki
- Teraz będę formowała mini chlebki , maczam dłonie w zimnej wodzie (dzięki temu masa nie klei się do rąk ) biorę masę i formuję kulki delikatnie spłaszczone (tak jak kotlety mielone) ,
- układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- przed wstawieniem do piekarnika maluję je za pomocą pędzelka zimną wodą (dzięki temu będą bardziej rumiane) .
- Chlebki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 220 na środkową półkę i piekę przez około 50 do 60 minut
Chlebki są gotowe życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
OdpowiedzUsuń75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.
CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 75% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.
OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).
PRZEPIS, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
Piekę też tego rodzaju chlebki od dłuższego czasu. Przemówiły do mnie względy zdrowotne. Potwierdzam, że chlebki są bardzo sycące. Polecam.
OdpowiedzUsuńCzy one są miękkie, czy twarde?
OdpowiedzUsuńZaraz po upieczeniu skórka jest bardzo chrupiąca a środek miękki . Gdy po upieczeniu chlebki przykryjemy ściereczką to zaparują i skórką też będzie mięciutka :)
UsuńFajny przepis. Nie mam jednak możliwości, by zapakować go próżniowo. Pozwolę więc sobie na zadanie pytania - jak długo zachowuje świeżość?
OdpowiedzUsuńPrzez kilka dni są dobre , można je trzymać w pojemniku w lodówce na przykład . Albo zrobić z mniejszej porcji .
UsuńA można po ostudzeniu - zamrozić?
OdpowiedzUsuńTak można .
UsuńCzy chlebki mogą jeść wszyscy, czy są jakieś ograniczenia?
OdpowiedzUsuńA ja mam takie pytanko ile używać tych przypraw ??
OdpowiedzUsuń