Witam Serdecznie
Zostało mi kilka truskawek więc
postanowiłam zrobić z nimi pierogi.
Do przygotowania pierogów z truskawkami będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji
wyjdzie około 40 szt. pierogów
na ciasto:
350 g mąki pszennej (typ
450,500 lub 550)
125 ml gorącej wody
1 jajko ( jajko L)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
oraz:
około 40 szt. średnich
truskawek
do polania pierogów:
jogurt naturalny, śmietana
lub masło
i cukier
Link do filmu z przepisem: Pierogi z truskawkami
Przygotowanie :
I. Przepis na ciasto na pierogi bez jajek: Ciasto bez jajek
II. Przepis na ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej: Przepis
Najpierw
przygotuję ciasto:
Do
miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wodę, olej i mieszam przez
chwilę łyżką. Następnie dodaję jajko i jeszcze przez chwilę
mieszam tak aby jajko połączyło się z ciastem.
Następnie
ciasto wykładam na blat i wyrabiam około 3 minut, tak aby stało
się gładkie, lśniące i elastyczne.
Gotowe
ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut
aby odpoczęło.
Przygotowanie
truskawek:
W
międzyczasie truskawki obieram z szypułek, dokładnie płuczę i
osuszam ręcznikiem papierowym. Jeżeli mam większe truskawki to
przekrawam je na pół.
Po
30 minutach lepienie pierogów:
Ciasto
rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około
2 milimetrów, z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki. Zbieram
skrawki i zawijam w folię spożywczą, po wylepieniu pierogów
zagniotę, ponownie rozwałkuję i wykroję krążki.
Krążki
nakrywam ściereczką aby ciasto nie obsychało i lepię pierogi.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w palcach, kładę na nim
truskawkę i dokładnie zlepiam.
Zlepione
pierogi układam na ściereczce i nakrywam ściereczka aby nie
obsychały.
Gotowanie
pierogów z truskawkami:
Do
wody w której będę gotowała pierogi dodaję łyżkę oleju i
szczyptę soli.
Do
gotującej wody wkładam partiami pierogi i gotuję od momentu
wrzucenia około 3 minut. Następnie wyjmuję łyżką cedzakową.
Pierogi
możemy polać jogurtem naturalny z cukrem lub śmietaną z cukrem,
polać masłem, to już kwestia gustu.
Pierogi
z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę miłego lepienia i
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Pychotka :) Uwielbiam je
OdpowiedzUsuńKocham pierogi z truskawkami!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do udziału w konkursie :
http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/konkurs-na-pierwsze-urodziny-bloga.html
super ,ja uwielbiam z jagodami
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, nawet o takiej późnej porze:)
OdpowiedzUsuńCiasto wychodzi idealne do slodkich pierogów (musze je przetestować na słono). Bardzo sie ciesze, ze istnieje "babciny" blog z najlepszymi poradami.
OdpowiedzUsuńA ja bym chciała zapytać jakie ciasto do tych pierogów jest lepsze. Przyznam, że jestem laikiem w robieniu pierogów ale te wyglądają tak smakowicie, że nie sposób się oprzeć. Słyszałam, że lepsze jest ciasto z jajkiem, ponieważ to "bez" może się rozlatywać ze względu na farsz, zaś z drugiej strony, że ciasto z jajkiem jest twardsze i lepiej smakuje to drugie. Babciu Ewo, proszę powiedz, które z nich powinnam zrobić?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Trudne pytanie , które ciasto lepsze jedno i drugie ma swoje zalety i oba są dobre :) ale chyba jednak proponowała bym zrobić to ciasto z jajkiem chociaż trudniej jest je rozwałkować od ciasta na pierogi bez jajek . Pozdrawiam serdecznie mam nadzieję że pomogłam .
UsuńPierwszy raz robiłam pierogi. Byłam przerażona ale zdeterminowana. Wyszły idealne, ani jeden się nie rozkleił! :) Wspaniały przepis. Strona dodana do ulubionych. Na pewno będę częstym bywalcem. Super, że są ludzie, którzy publikują przepisy dla takich samouków jak ja. Mąż zapowiedział już, że nie będzie jeździł na pierogi do Teściowej, haha:) Pozdrawiam serdecznie Paulina
OdpowiedzUsuńCiesze się że pierogi się udały, mąż zadowolony i bardzo , bardzo mi miło za te ciepło słowa
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią i Męża :)
Można mrozić takie pierogi, lecz nieugotowane?
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami Monika
Osobiście nie mroziłam ale wiem że można mrozić nie ugotowane pierogi , po ulepieniu najlepiej rozłożyć na talerzu, tacce i włożyć do lodówki lub zamrażalnika gdy się schłodzą, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika.
UsuńJa ciasto z Pani przepisu zrobiłam, czekam aż odpocznie i biorę się za dalszą część robienia pierogów :-)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis! Super
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że pierogi smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie