Witam Serdecznie
Pokaże jak przygotowuję kapustę
zasmażaną którą można podać do obiadu na przykład z
ziemniakami i kotletem .
Będziemy potrzebować :
około 800g kapusty
1 duże jabłko
1 średnia cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła ( 1 łyżkę użyję
do podsmażenia cebuli a druga do zasmażki )
1/2 łyżeczki kminku
około 1 łyżki soku z cytryny
sól
1 łyżka mąki na zasmażkę
około 500 ml wody do kapusty
Przygotowanie :
- najpierw kroję drobno kapustę i wkładam do garnka zalewam wodą tak około 500 ml i dodaję sól , kminek i zaczynam gotować
- gdy kapusta się gotuję przygotowuję resztę składników
- cebulę kroję na drobną kostkę i podsmażam na złoty kolor ( na połowie masła ) następnie dodaję podsmażoną cebulę do kapusty
- Jabłko razem se skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty .
- Następnie dodaję koncentrat pomidorowy , sok z cytryny tak około 1/2 łyżki stołowej i wszystko dokładnie mieszam i dalej gotuję
- teraz przygotuję zasmażkę , na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła i na dobrze rozgrzany tłuszcz dodaję mąkę , gdy mąka ładnie się zrumieni, dodaję na patelnię troszkę zimnej wody i mieszam z nią zasmażkę
- zasmażkę dodaję do kapusty dokładnie mieszam , jeżeli kapusta jest miękka zakręcam gaz, jeżeli trzeba to doprawiam solą i pozostałym sokiem z cytryny
Kapusta zasmażana jest gotowa życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Mniami! Jak u mojej babci:)
OdpowiedzUsuń