Witam Serdecznie
Tym razem zrobiłam ciasto na biszkopcie z truskawkami jest proste do
przygotowania i bardzo smaczne i na pewno każdemu będzie smakować.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować :
na biszkopt
3/4 szklanki cukru
5 jaj rozdzielone żółtka od białek
3/4 szklanki mąki tortowej
1 mały cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oliwy lub oleju
na krem budyniowy
4 żółtka
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
250 ml mleka
125g masła lub margaryny
2 galaretki
około 500 g truskawek
Link do filmu z przepisem : Ciasto Truskawkowe z Kremem Budyniowym
Przepis na filmie jest troszkę inny, są inne proporcje i był nakręcony później
Link do filmu z przepisem : Ciasto Truskawkowe z Kremem Budyniowym
Przepis na filmie jest troszkę inny, są inne proporcje i był nakręcony później
Przygotowanie:
Najpierw zrobię biszkopt, biszkopt możemy przygotować mikserem, robotem lub w makutrze.
- Do miski daję białko i ubijam na sztywną pianę, następnie do ubitej piany dodaję stopniowo cukier i cały czas miksuję. Dodaję cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- Następnie do ciasta dodaję żółtka, cały czas miksując, teraz dodaje oliwę lub olej. Na samym końcu stopniowo dodaję mąkę, zmniejszam obroty robota i miksuję jeszcze przez chwilę tak aby mąka połączyła się z ciastem.
- Przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 30 minut.
- Po upieczeniu biszkopt wyjmuję z tortownicy i odstawiam do wystudzenia
Teraz przygotuję krem budyniowy :
- Do garnka wlewam ponad połowę mleka i stawiam na gaz żeby się zagotowało.
- Do pozostałego mleka dodaję żółtka mąkę pszenną i ziemniaczaną , cukier waniliowy , cukier zwykły i wszystko dokładnie mieszam.
- Teraz do gotującego mleka dodaję powoli wymieszane składniki i cały czas mieszam żeby się nie przypaliło.
- Gotuję tak jak zwykły budyń po ugotowaniu odstawiam do wystudzenia.
Biszkopt się studzi, budyń również, to w tym czasie przygotowuję galaretkę.
Galaretkę przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu tylko że używam do tego połowy wody z przepisu i odstawiam do wystudzenia.
Zapomniałam o truskawkach, truskawki obieram z szypułek i dokładnie myję.
- Budyń wystygł będę robiła dalej krem użyję do tego makutry ale można użyć miksera i miski lub robota.
- Do makutry dodaję masło i je rozcieram, do roztartego masła dodaję stopniowo budyń i go rozcieram razem z masłem i tak ucieram, ucieram aż dodam cały budyń.
- Krem powinien być puszysty bez grudek z budyniu.
krem gotowy, biszkopt wystudzony galaretka jest zimna truskawki
przygotowane umyte i osuszone.
Więc wszyscy główni bohaterowie są gotowi :)
- Biszkopt ponownie wkładam do tortownicy, nakładam na niego krem i dokładnie go rozsmarowuję do boków tortownicy żeby galaretka nie przeciekła do ciasta po zalaniu.
- Zostawiam sobie około 2 łyżek kremu na posmarowanie boków po wyjęciu ciasta z tortownicy
- Na krem układam suche truskawki, następnie zalewam truskawki zimną galaretką.
- Ciasto wstawiam do lodówki żeby galaretka stężała
- Gdy galaretka stężeje wyjmuję całość z tortownicy i smaruję wkoło ciasto pozostawionym kremem (tylko ciasto nie galaretkę )
Ciasto jest gotowe. Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Na każdym blogu truskawkowe Eldorado i jak tu się odchudzać, lub choćby utrzymać linię.
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo pysznie.Pozdrawiam
Ciasto rewelacyjne. Moja ciocia piecze takie samo, ale do kremu budyniowego dodaje kaszki manny, dzięki czemu krem jest bardziej sztywny a ciasto lepiej się kroi :)
OdpowiedzUsuń