Nowe Przepisy

sobota, 18 maja 2013

Tarteletki z ciasta kruchego z rabarbarem

Witam Serdecznie
Miałam upiec tartę ale w końcu zdecydowałam się na tarteletki z rabarbarem, tarteletki są bardzo dobre i ładnie się prezentują.

Do przygotowania tarteletek z rabarbarem będziemy potrzebowali:

300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g tłuszczu masła lub margaryny (dobrze schłodzone)
100 g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
około 400 g rabarbaru
2 łyżki cukru
tłuszcz do wysmarowania foremek


Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania ciasta kruchego:
  1. Na blat wysypuję mąkę, cukier puder i dodaję tłuszcz, składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi (składniki można posiekać nożem). 


  1. Do połączonych składników dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Ciasta kruchego nie należy za długo wyrabiać bo powstają zaciągi i nie jest wtedy już tak kruche.
  2. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą lub wkładam do woreczka i wkładam do lodówki na około 30 minut.
Ciasto mam gotowe chłodzi się w lodówce, teraz przygotuję rabarbar:
  1. Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję na małe kawałki, pokrojony rabarbar zasypuję cukrem i odstawiam na kilka minut aby puścił sok. Następnie sok odlewam, dzięki temu będzie mniej soku podczas pieczenia.

Pieczenie tarteletek z rabarbarem:
  1. Foremki smaruję tłuszczem.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 mm.
  3. Foremką do pieczenia wykrawam krążek, wkładam go do foremki i dokładnie wyklejam foremkę ciastem.
  1. Następnie nakłuwam nożem lub widelcem ciasto aby za bardzo nie urosło podczas pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 10 minut.
Pozostałe ciasto jakie mi zostało, rozwałkowuję i wycinam radełkiem wąskie paseczki które ułożę na górę rabarbaru tworząc kratkę.
  1. Podpieczone tarteletki wyjmuję z piekarnika nakładam na górę ciasta rabarbar, a na rabarbar układam cienkie paseczki ciasta tworząc kratkę.

Już teraz pozostało tylko wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Tarteletki są gotowe Życzę Smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.