Nowe Przepisy

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Rogaliki z Ciasta Francuskiego z Nadzieniem Czekoladowym



Witam Serdecznie
Przygotowałam domowe rogaliki z ciasta francuskiego z własnym nadzieniem czekoladowym , były smakowite i ładnie się prezentowały :)


Będziemy potrzebować :

Ciasto francuskie jeden rulon sklepowy lub 1 porcja z podanego przepisu
mąka pszenna do podsypywania przy wałkowaniu jeżeli robimy sami ciasto
1 jajko
nadzienie czekoladowe kilka łyżek np. krem czekoladowy


Przygotowanie :

Ciasto francuskie można zrobić samemu , pod linkiem jest wpis z przepisem i wykonaniem ciasta francuskiego albo kupić gotowe w markecie .

Co do nadzienia to przygotowałam je sama , była to nutella domowa , przygotowanie takiej nutelli jest we wpisie pod linkiem , można również użyć gotowej kupionej w markecie .


Ciasto i nadzienie mam już gotowe . Teraz rozwałkuję ciasto na grubość około 4 milimetrów podczas wałkowania podsypuję ciasto mąką aby nie kleiło się do blatu ( stolnicy ) po wywałkowaniu wykrawam za pomocą radełka trójkąty . Następnie nakładam nadzienie od strony podstawy trójkąta około 1 łyżeczki (można dać więcej) i zwijam rogalika . 
Zwijanie zaczynam od podstawy i zwijam aż do końca . Gotowe rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i maluję je rozmąconym jajkiem ( dzięki temu będą bardziej rumiane po upieczeniu ) , wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika do 230 stopni i piekę je około 15 minut . Rogaliki są gotowe można podawać życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa


6 komentarzy :

  1. smakowite :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Bardzo ładnie ciasto francuskie prezentuje się w formie rogaliczków- jutro będę je robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Babciu Ewo za ten przepis - dowiedziałam się jak zrobić ładne rogaliki :), z czym miałam poprzednio problem.
    Właśnie zaczynam je robić.

    Pani blog będzie na pewno moim ulubionym!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  4. Nie twardnieje, ani nic złego Ci się z tym kremem nie robi gdy pieczesz rogaliki?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.