Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na wykonanie
pasztecików z ciasta francuskiego . Jeżeli mamy już wcześniej
przygotowane ciasto francuskie to zrobienie samych pasztecików nie
zajmuje dużo czasu . Idealnie pasują do podania z czystym barszczem
czerwonym .
Będziemy potrzebować :
Ciasto Francuskie 1 rulon
lub jedna porcja ciasta z przepisu w
linku
1 jajko do pomalowania pasztecików
na farsz
500g mięsa ugotowanego ( wieprzowe ,
cielęce lub wołowe )
1 czerstwa bułka
1 jajko
1 cebula
2 gałązki natki pietruszki
1 gałązki koperku
1 łyżka oliwy lub oleju
pieprz , sól , gałka muszkatołowa
papryka ostra , słodka
Przygotowanie :
Ciasto francuskie przygotowuję sama
przepis w linku poniżej , można użyć ciasta gotowego z marketu .
Zaczynam od przygotowania mięsa można
użyć wieprzowego ,cielęciny lub wołowego jakie lubimy . Mięso
gotuję w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli ,pieprzu ,ziela
angielskiego i ząbku czosnku do miękkości mięsa .
Mięso mam gotowe teraz przygotuję
pozostałe składniki farszu . Bułkę moczę w zimnym mleku ( lub
wodzie ) gdy jest miękka odciskam . Cebulę kroję w kostkę (nie
muszą być drobna i tak będę wszystko mielić w maszynce do mięsa
) i podsmażam na patelni z odrobiną oleju .
Mięso kroję na mniejsze kawałki i
zaczynam mleć w maszynce na przemian dodając mięso i odrobinę
cebuli , bułkę zawsze daję na koniec do mielenia . Do zmielonej
masy dodaję jajko , przyprawy , solę , pieprzę , posiekaną natkę
pietruszki i koperek , dokładnie mieszam aż powstanie jednolita
masa .
Teraz rozwałkuję ciasto francuskie (
które przygotowałam wcześniej) na pasy o szerokości około 12
centymetrów i grubości około 4 milimetrów . Na tak rozwałkowane
ciasto nakładam wzdłuż farsz i zwijam ciasto jak roladę . Tak
żeby krawędź ciasta była pod spodem, delikatnie spłaszczam
dłońmi od góry i kroję na 5 centymetrowe kawałki . Paszteciki
układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i maluję je
rozmąconym jajkiem . Blachę wkładam do nagrzanego piekarnika do
230 stopni na środkową półkę i piekę je około 15 minut .
Paszteciki są gotowe można podawać Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ile pasztecików wychodzi z tego przepisu??
OdpowiedzUsuńokoło 50 - 60 w zależności jakiej wielkości robimy paszteciki
Usuńa z gotowego ciasta francuskiego ile wyjdzie
OdpowiedzUsuńW zależności jakie opakowanie ciasta francuskiego kupimy ale z dużej porcji powinno wyjść około 50 szt
UsuńCzy takie paszteciki mozemy zamrozic?
OdpowiedzUsuńTak można tylko najpierw trzeba paszteciki wystudzić
UsuńPozdrawiam serdecznie
czy paszteciki można podać z sosem mięsnym?
OdpowiedzUsuńNie bardzo, one są z nadzieniem mięsnym i bardziej pasują podane same lub z czerwonym barszczem lub czystą zupą zamiast pieczywa.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Ile mozna trzymac takie paszteciki
OdpowiedzUsuńW lodówce około 2 dni
UsuńA zamrozić można
OdpowiedzUsuńtak można
Usuń