Nowe Przepisy

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Paszteciki z Ciasta Francuskiego z Farszem Mięsnym



Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na wykonanie pasztecików z ciasta francuskiego . Jeżeli mamy już wcześniej przygotowane ciasto francuskie to zrobienie samych pasztecików nie zajmuje dużo czasu . Idealnie pasują do podania z czystym barszczem czerwonym .


Będziemy potrzebować :

Ciasto Francuskie 1 rulon
lub jedna porcja ciasta z przepisu w linku
1 jajko do pomalowania pasztecików

na farsz
500g mięsa ugotowanego ( wieprzowe , cielęce lub wołowe )
1 czerstwa bułka
1 jajko
1 cebula
2 gałązki natki pietruszki
1 gałązki koperku
1 łyżka oliwy lub oleju
pieprz , sól , gałka muszkatołowa
papryka ostra , słodka



Przygotowanie :
Ciasto francuskie przygotowuję sama przepis w linku poniżej , można użyć ciasta gotowego z marketu .

Zaczynam od przygotowania mięsa można użyć wieprzowego ,cielęciny lub wołowego jakie lubimy . Mięso gotuję w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli ,pieprzu ,ziela angielskiego i ząbku czosnku do miękkości mięsa .
Mięso mam gotowe teraz przygotuję pozostałe składniki farszu . Bułkę moczę w zimnym mleku ( lub wodzie ) gdy jest miękka odciskam . Cebulę kroję w kostkę (nie muszą być drobna i tak będę wszystko mielić w maszynce do mięsa ) i podsmażam na patelni z odrobiną oleju .
Mięso kroję na mniejsze kawałki i zaczynam mleć w maszynce na przemian dodając mięso i odrobinę cebuli , bułkę zawsze daję na koniec do mielenia . Do zmielonej masy dodaję jajko , przyprawy , solę , pieprzę , posiekaną natkę pietruszki i koperek , dokładnie mieszam aż powstanie jednolita masa .

Teraz rozwałkuję ciasto francuskie ( które przygotowałam wcześniej) na pasy o szerokości około 12 centymetrów i grubości około 4 milimetrów . Na tak rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż farsz i zwijam ciasto jak roladę . Tak żeby krawędź ciasta była pod spodem, delikatnie spłaszczam dłońmi od góry i kroję na 5 centymetrowe kawałki . Paszteciki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i maluję je rozmąconym jajkiem . Blachę wkładam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na środkową półkę i piekę je około 15 minut . Paszteciki są gotowe można podawać Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa   




12 komentarzy :

  1. Ile pasztecików wychodzi z tego przepisu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 50 - 60 w zależności jakiej wielkości robimy paszteciki

      Usuń
  2. a z gotowego ciasta francuskiego ile wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności jakie opakowanie ciasta francuskiego kupimy ale z dużej porcji powinno wyjść około 50 szt

      Usuń
  3. Czy takie paszteciki mozemy zamrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można tylko najpierw trzeba paszteciki wystudzić
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. czy paszteciki można podać z sosem mięsnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo, one są z nadzieniem mięsnym i bardziej pasują podane same lub z czerwonym barszczem lub czystą zupą zamiast pieczywa.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Ile mozna trzymac takie paszteciki

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.