Nowe Przepisy

czwartek, 7 marca 2013

Placki Ziemniaczane Zapiekane z Pieczarkami

Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad zrobiłam coś cięższego, placki ziemniaczane smażone na oleju i do tego pieczarki które też nie należą do lekko strawnych a na konie wszystko posypałam żółtym serem. Może nie do końca zdrowe ale domownicy  mówią że bardzo smaczne :).


Będziemy potrzebować:

Na placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 małe cebule
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej (poznańska)
sól , pieprz

na farsz
500g pieczarek
2 małe cebule
200g sera żółtego
olej / oliwa do smażenia
sól pieprz

Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania placków ziemniaczanych : obrane ziemniaki i cebulę trę na tarce o drobnych oczkach , do masy ziemniaczano - cebulowej dodaję jajka mąkę sól i pieprz dokładnie mieszam i smażę na dużej patelni jeden placek , placki powinny być w miarę duże , dzięki temu  łatwiej będzie je zwijać (rolować ) z farszem . Placki smażę na delikatnie złoty kolor za bardo nie przysmażam bo później idą i tak do piekarnika.

Przygotowanie farszu

Obraną cebulę i wypłukane pieczarki drobno kroję . Cebulę podsmażam na patelni i następnie dodaję pieczarki , wszystko razem podsmażam aż ładnie się usmażą i odparuje woda doprawiam od smaku solą i pierzem.
Część żółtego sera pokroiłam w słupki a pozostałą starłam na tarce o grubych oczkach
Na usmażone placki nakładam farsz , rozprowadzam go po całym placku z jednej strony z której będę zwijała kładę pokrojony w słupki żółty ser i zawijam w rulon tak przygotowany placek wkładam do naczynia żaroodpornego . Na sam koniec posypuję wszystko startym żółtym serem i naczynie wędruje do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  


4 komentarze :

  1. Zapiekane placki ziemniaczane? Świetny pomysł! Nigdy jakoś nie wpadłam na zapieczenie ich pod jakimś serem i pieczarkami, a przecież muszą smakować wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe podane te placki. kilka dni temu mama z teściową rozmawiały o podobnym sposobie zapiekania placków, dzieci chciały aby im zrobić ale nie bardzo wiedziałam jak. Teraz już ma przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi że przepis się podoba i że mogłam pomóc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie zwijam tylko składam na pół dodatkowo posypuję papryką pokrojoną w kostkę są faktycznie pyszne . Podobają mi się wszystkie przepisy Babci.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.