Nowe Przepisy

środa, 6 marca 2013

Gruszki Pieczone w Cieście Kruchym


Witam Serdecznie
w tym wpisie zaprezentuje przygotowanie gruszek w cieście kruchym . Dla odmiany jako deser albo dodatek do kawy . Gruszki po upieczeniu są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach , całość nie jest za słodka tylko taka w sam raz i bardzo dobra .


Będziemy potrzebować :

400g mąki pszennej (poznańska)
2 łyżki śmietany kwaśnej
100g cukru pudru
200g tłuszczu (margaryna lub masło)
1 żółtko
1 białko do pomalowania ciasta przed pieczeniem
powidła do nadziewania gruszek np. śliwkowe
około 8 małych gruszek
sok z cytryny


Przygotowanie:

Zaczynam od przygotowania ciasta w które zapakuję gruszki. Na blat wysypuję mąkę , cukier puder
i dodaje tłuszcz i zaczynam łączenie składników za pomocą pocierania dłoni . Po połączeniu składników dodaję żółtko i śmietanę . I wszystko razem łączę poprzez wyrabianie dłońmi . Gdy ciasto mam ładnie wyrobione wkładam na chwilę do lodówki przykrywając je ściereczką.

Teraz przystępuję do przygotowania gruszek najlepiej wybrać niewielki gruszki są bardziej zgrabne i potem całość ładniej wygląda . Gruszki obieram , uważając przy tym żeby nie uszkodzić
ogonków , bo będą potrzebne jako koreczki . Następnie odcinam górę gruszki razem z ogonkiem ( na filmie dokładnie to pokazałam jak zrobić ) nacinając na ukos aby góra z ogonkiem tworzyła taki jakby koreczek . Środek gruszki wydrążam z nasion . 
Tak przygotowaną gruszkę skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ściemniała , i nakładam do środka powidło śliwkowe zamykając od góry wcześniej przygotowanym koreczkiem .

Ciasto rozwałkowuję , za pomocą szklanki wycinam kółka (tyle kółek ile jest gruszek)które użyję do nałożenie na górę gruszki będą tworzyć kapelusiki . Do każdej gruszki wycinam jeszcze po jednym kwadracie takiej wielkości żeby można było zapakować w nią gruszkę. 
Na środek kwadratu kładę gruszkę ogonkiem do góry i zawijam do góry rożki ciasta i najlepiej na bić rożek na ogonek gruszki sklejam brzegi palcami i nakładam kapelusik ( kółko wycięte szklanką ) na ogonek gruszki , teraz maluje ciasto rozmąconym białkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. 
Gruszki po upieczeniu można podać z serkiem , gęstym sosem waniliowym lub posypać cukrem pudrem, można je podawać na ciepło jak i na zimno.
Smacznego
Pozdrawiam Babica Ewa  



4 komentarze :

  1. Przepis super, szkoda tylko ,że filmik nie działa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że nie działa, muszę nakręcić nowy filmik z tym przepisem.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Upiekłam dzisiaj gruszeczki w cieście. Są przepyszne ! Gruszki nie mogą być twarde do pieczenia ani przejrzałe.
    Pani Ewie dziękuję za fajny przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał a gruszki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.