Witam Serdecznie
w tym wpisie zaprezentuje przygotowanie
gruszek w cieście kruchym . Dla odmiany jako deser albo dodatek do
kawy . Gruszki po upieczeniu są mięciutkie i wręcz rozpływają
się w ustach , całość nie jest za słodka tylko taka w sam raz i
bardzo dobra .
Będziemy potrzebować :
400g mąki pszennej (poznańska)
2 łyżki śmietany kwaśnej
100g cukru pudru
200g tłuszczu (margaryna lub masło)
1 żółtko
1 białko do pomalowania ciasta przed
pieczeniem
powidła do nadziewania gruszek np.
śliwkowe
około 8 małych gruszek
sok z cytryny
Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania ciasta w
które zapakuję gruszki. Na blat wysypuję mąkę , cukier puder
i dodaje tłuszcz i zaczynam łączenie
składników za pomocą pocierania dłoni . Po połączeniu
składników dodaję żółtko i śmietanę . I wszystko razem łączę
poprzez wyrabianie dłońmi . Gdy ciasto mam ładnie wyrobione
wkładam na chwilę do lodówki przykrywając je ściereczką.
Teraz przystępuję do przygotowania
gruszek najlepiej wybrać niewielki gruszki są bardziej zgrabne i
potem całość ładniej wygląda . Gruszki obieram , uważając
przy tym żeby nie uszkodzić
ogonków , bo będą potrzebne jako
koreczki . Następnie odcinam górę gruszki razem z ogonkiem ( na
filmie dokładnie to pokazałam jak zrobić ) nacinając na ukos aby
góra z ogonkiem tworzyła taki jakby koreczek . Środek gruszki
wydrążam z nasion .
Tak przygotowaną gruszkę skrapiam sokiem z
cytryny żeby nie ściemniała , i nakładam do środka powidło
śliwkowe zamykając od góry wcześniej przygotowanym koreczkiem .
Ciasto rozwałkowuję , za pomocą
szklanki wycinam kółka (tyle kółek ile jest gruszek)które użyję
do nałożenie na górę gruszki będą tworzyć kapelusiki . Do
każdej gruszki wycinam jeszcze po jednym kwadracie takiej wielkości
żeby można było zapakować w nią gruszkę.
Na środek kwadratu
kładę gruszkę ogonkiem do góry i zawijam do góry rożki ciasta
i najlepiej na bić rożek na ogonek gruszki sklejam brzegi palcami i
nakładam kapelusik ( kółko wycięte szklanką ) na ogonek gruszki
, teraz maluje ciasto rozmąconym białkiem i wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na około 30 minut.
Gruszki po upieczeniu
można podać z serkiem , gęstym sosem waniliowym lub posypać
cukrem pudrem, można je podawać na ciepło jak i na zimno.
Smacznego
Pozdrawiam Babica Ewa
Przepis super, szkoda tylko ,że filmik nie działa.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że nie działa, muszę nakręcić nowy filmik z tym przepisem.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Upiekłam dzisiaj gruszeczki w cieście. Są przepyszne ! Gruszki nie mogą być twarde do pieczenia ani przejrzałe.
OdpowiedzUsuńPani Ewie dziękuję za fajny przepis. Pozdrawiam
Bardzo mi miło że przepis się przydał a gruszki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz