Nowe Przepisy

wtorek, 4 czerwca 2024

Puszyste CIASTO z TRUSKAWKAMI i kruszonką – proste i pyszne


Serdecznie witam i zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami, ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Ciasto z truskawkami jest wilgotne, puszyste, polecam upiec, bo warto.

Użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 28 cm
na ciasto:
około 500 gramów truskawek
320 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml
110 gramów cukru – ½ szklanki 250 ml
125 ml oleju – około 115 g
125 ml kefiru – około 130 g
3 jajka rozmiar L
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
na kruszonkę:
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej

Link do filmiku z przepisem na: Ciasto truskawkowe




Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę łączę ze sobą dłońmi, tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.

Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i przez chwilę miksuję, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste. Następnie cały czas miksując dodaję olej, kefir, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, oraz stopniowo mąkę i miksuję aż składniki się połączą i nie będzie grudek.

Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję, na górę układam truskawki, które delikatnie wciskam w ciasto i posypuję kruszonką.

Pieczenie:
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na środkową półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto z truskawkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.