Witam Serdecznie
Ostatnio trochę eksperymentowałam z
wypiekiem chleba domowego i zrobiłam chlebek buraczany a tym razem
upiekłam typowy chleb żytni z dodatkiem czosnku , pomimo że
dodałam jeden duży ząbek czosnku chleb pachnie czosnkiem i czuć
go w smaku .
Będziemy potrzebować :
250g mąki żytniej typ 720
125g mąki żytniej grubo mielona typ
500
125 ml mleka – letnie
3 dag drożdży
1 ząbek czosnku
125ml zakwasu żurkowego link do przepisu na zakwas
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżeczka cukru
sól
Przygotowanie :
Robienie chleba zaczynam od
przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję
szczyptę cukru ( przyśpiesza fermentację ) zalewam 1/2 letniego
mleka ( to jest ważne żeby mleko nie było za ciepłe bo można
zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki żytniej typ
720 i mieszam .
Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam
do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać
się gęsty puszysty jak pianka . Do tak przygotowanego rozczynu
dodaję resztę mąki żytniej typ 720 ,mąki żytniej typ 500 ,
zakwas , pozostałe mleko ,sól ,
i dokładnie mieszam , jak już
składniki ładnie się połączą dodaje olej lub oliwę i jeszcze
chwilkę mieszam . Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie
wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie
odstaje od dłoni .
Tak wyrobione ciasto wkładam do miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym
czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją
objętość ) i można formować chlebek . Z tej ilości ciasta
wychodzi jedna mała keksówka . Po włożeniu ciasta do foremki
odstawiam jeszcze na około 20 minut aby wyrosło .
Przed samym wstawienie chlebna do
piekarnika maluję go za pomocą pędzelka czystą zimną wodą i
wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na środkową półkę
, w takiej temperaturze piekę około 50 minut . chleb mamy gotowy.
Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz