Nowe Przepisy

poniedziałek, 11 marca 2013

Chleb Żytni na Żurku z Czosnkiem




Witam Serdecznie
Ostatnio trochę eksperymentowałam z wypiekiem chleba domowego i zrobiłam chlebek buraczany a tym razem upiekłam typowy chleb żytni z dodatkiem czosnku , pomimo że dodałam jeden duży ząbek czosnku chleb pachnie czosnkiem i czuć go w smaku .


Będziemy potrzebować :
250g mąki żytniej typ 720
125g mąki żytniej grubo mielona typ 500
125 ml mleka – letnie
3 dag drożdży
1 ząbek czosnku
125ml zakwasu żurkowego link do przepisu na zakwas
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżeczka cukru
sól


Przygotowanie :

Robienie chleba zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję szczyptę cukru ( przyśpiesza fermentację ) zalewam 1/2 letniego mleka ( to jest ważne żeby mleko nie było za ciepłe bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki żytniej typ 720 i mieszam . 
Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .

Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do tak przygotowanego rozczynu dodaję resztę mąki żytniej typ 720 ,mąki żytniej typ 500 , zakwas , pozostałe mleko ,sól ,
i dokładnie mieszam , jak już składniki ładnie się połączą dodaje olej lub oliwę i jeszcze chwilkę mieszam . Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .


Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować chlebek . Z tej ilości ciasta wychodzi jedna mała keksówka . Po włożeniu ciasta do foremki odstawiam jeszcze na około 20 minut aby wyrosło .
Przed samym wstawienie chlebna do piekarnika maluję go za pomocą pędzelka czystą zimną wodą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na środkową półkę , w takiej temperaturze piekę około 50 minut . chleb mamy gotowy.
Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.