Nowe Przepisy

sobota, 9 marca 2013

Chleb Domowy z Burakami i Kminkiem



Witam Serdecznie

Dzisiaj mam dzień buraczany wcześniej robiłam ćwikłę a teraz z reszty buraczków upiekłam chlebek.


Będziemy potrzebować :

150g mąki razowej żytniej ( typ 720 )
100g mąki pszennej ( poznańska)
1 łyżka kakao
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
250 ml ( jedna szklanka) buraków ćwikłowych ugotowanych i startych na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
125 ml oleju lub oliwy ( 1/2 szklanki)
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka kminku całe ziarna


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wsypuję do miski i dokładnie mieszam ( obie mąki , kakao ,proszek do pieczenia , soda , sól , kminek mielony i cały , cukier ) następnie po wymieszaniu dodaję buraki , śmietanę , jajka i znowu dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy i dodaję olej . Tak długo mieszam aż olej całkowicie się wchłonie w masę .

Tak przygotowane ciasto wkładam do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piekę około 60 minut . Po upieczeniu chlebek jest koloru piernika , może popękać ponieważ ten rodzaj ciasta często pęka podczas pieczenia . Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa





3 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.