Witam Serdecznie
Dzisiaj mam dzień buraczany wcześniej
robiłam ćwikłę a teraz z reszty buraczków upiekłam chlebek.
Będziemy potrzebować :
150g mąki razowej żytniej ( typ 720 )
100g mąki pszennej ( poznańska)
1 łyżka kakao
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
250 ml ( jedna szklanka) buraków
ćwikłowych ugotowanych i startych na tarce o drobnych oczkach
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
125 ml oleju lub oliwy ( 1/2 szklanki)
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka kminku całe ziarna
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wsypuję do
miski i dokładnie mieszam ( obie mąki , kakao ,proszek do pieczenia
, soda , sól , kminek mielony i cały , cukier ) następnie po
wymieszaniu dodaję buraki , śmietanę , jajka i znowu dokładnie
mieszam do uzyskania jednolitej masy i dodaję olej . Tak długo
mieszam aż olej całkowicie się wchłonie w masę .
Tak przygotowane ciasto wkładam do
foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piekę około 60 minut . Po
upieczeniu chlebek jest koloru piernika , może popękać ponieważ
ten rodzaj ciasta często pęka podczas pieczenia . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
fajny ma kolor!
OdpowiedzUsuńfajny, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
O rany, bardzo ciekawe połączenie :))
OdpowiedzUsuń