Witam Serdecznie
Dzisiaj przygotowałam jeszcze udka z
kurczaka pieczone (grillowane ) w marynacie sojowej , muszę
przyznać że smakują wyśmienicie i do tego mają aromatyczny zapach
:)
Będziemy potrzebować :
3 udka z kurczaka (pałki)
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 i 1/2 łyżki oliwy ( może być 2 )
sól , pieprz do smaku
Przygotowanie :
Udka dokładnie myję , obsuszam i
przygotowuję marynatę , czosnek kroję na cienkie plasterki i
dodaję do sosu sojowego , dodaję również sok z połowy cytryny
sól , pieprz , zioła prowansalskie i oliwę wszystkie składniki
dokładnie mieszam i polewam udka ( udka najlepiej ułożyć w
płaskim naczyniu żeby zanurzone były w marynacie z jednej strony )
przykrywam i wstawiam do lodówki na około 3 godziny . W tym czasie
co około godzinę przekręcam udka na drugą stronę .
Zamarynowane udka można położyć na nasmarowanej
tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni od
czasu do czasu polewając je marynatą.
Ja osobiście tym razem
robiłam na patelni grillowej pod przykryciem na małym ogniu i
również polewałam marynatą . Jeden jak i drugi sposób pieczenia
udek jest dobry , zależy tylko od ilości przygotowywanej porcji .
Po upieczeniu udka można podać z pieczywem i sałatką lub z
ziemniakami . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz