Nowe Przepisy

niedziela, 3 marca 2013

Chleb Domowy Mieszany



Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotowuję chleb domowy mieszany z dwóch rodzai mąki żytniej i pszennej , taki wypiek może zastąpić zakup normalnego pieczywa sklepowego i jest smaczniejszy i bez dodatków konserwantów .


Będziemy potrzebować :
400g mąki pszennej ( poznańskiej)
250g mąki żytniej typ 720
1 łyżka oliwy lub oleju
200ml letniej wody
250ml zakwasu żurkowego ( można kupić w sklepie lub samemu przygotować link poniżej )
2 łyżeczki soli
30g drożdży
zioła prowansalskie
szczypta cukru


Przygotowanie :
Robienie chleba zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję szczyptę cukru ( przyśpiesza fermentację ) zalewam ciepłą wodą ale nie gorącą ( to jest ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki pszennej i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut . 
Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę maki pszennej , żytniej , zakwas , sól , zioła i dokładnie mieszam , jak już składniki ładnie się połączą dodaje olej lub oliwę i jeszcze chwilkę mieszam . Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować chlebek . Z tej ilości ciasta wychodzi jeden duży chleb ale można go piec w dwóch małych foremkach wtedy chlebki są zgrabniejsze . Po włożeniu ciasta do foremki odstawiam jeszcze na 10 minut aby wyrosło . 
Przed samym wstawienie chlebna do piekarnika maluję go rozmąconym białkiem jajka ( można użyć zimnej wody ) i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na środkową półkę , w takiej temperaturze piekę od 5 do 10 minut i zmniejszam temperaturę do 200 stopni.  Duży chlebek piecze się około 50 minut . chleb mamy gotowy.
Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  



   

2 komentarze :

  1. Witam, można przygotować z tego przepisu okrągły chlebek? wlasnie zaczynam przygotowywać chlebek tyle ze na zakwasie własnym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba za późno odpisuję , ja wolę w foremce wtedy jest wyższy ale to kwestia gustu , Podam przy okazji propozycję na chlebek na zakwasie z mojego drugiego bloga może się spodoba
      http://babciapieczechleb.blogspot.com/2014/03/chleb-pszenny-na-zakwasie.html

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.