Witam Serdecznie
Pokażę jak przygotowuję chleb domowy
mieszany z dwóch rodzai mąki żytniej i pszennej , taki wypiek może
zastąpić zakup normalnego pieczywa sklepowego i jest smaczniejszy i
bez dodatków konserwantów .
Będziemy potrzebować :
400g mąki pszennej ( poznańskiej)
250g mąki żytniej typ 720
1 łyżka oliwy lub oleju
200ml letniej wody
250ml zakwasu żurkowego ( można kupić
w sklepie lub samemu przygotować link poniżej )
2 łyżeczki soli
30g drożdży
zioła prowansalskie
szczypta cukru
Przygotowanie :
Robienie chleba zaczynam od
przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże
dodaję szczyptę cukru ( przyśpiesza fermentację ) zalewam ciepłą
wodą ale nie gorącą ( to jest ważne żeby niebyła za ciepła bo
można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki
pszennej i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i
odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie
rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego
rozczynu dodaję resztę maki pszennej , żytniej , zakwas , sól ,
zioła i dokładnie mieszam , jak już składniki ładnie się
połączą dodaje olej lub oliwę i jeszcze chwilkę mieszam . Teraz
wykładam masę na stolnicę i dokładnie wyrabiam dłonią około 3
minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .
Tak wyrobione ciasto wkładam do miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut , po tym czasie
ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość
) i można formować chlebek . Z tej ilości ciasta wychodzi jeden
duży chleb ale można go piec w dwóch małych foremkach wtedy
chlebki są zgrabniejsze . Po włożeniu ciasta do foremki odstawiam
jeszcze na 10 minut aby wyrosło .
Przed samym wstawienie chlebna do
piekarnika maluję go rozmąconym białkiem jajka ( można użyć
zimnej wody ) i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na
środkową półkę , w takiej temperaturze piekę od 5 do 10 minut i
zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Duży chlebek piecze się
około 50 minut . chleb mamy gotowy.
Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam, można przygotować z tego przepisu okrągły chlebek? wlasnie zaczynam przygotowywać chlebek tyle ze na zakwasie własnym.
OdpowiedzUsuńChyba za późno odpisuję , ja wolę w foremce wtedy jest wyższy ale to kwestia gustu , Podam przy okazji propozycję na chlebek na zakwasie z mojego drugiego bloga może się spodoba
Usuńhttp://babciapieczechleb.blogspot.com/2014/03/chleb-pszenny-na-zakwasie.html