Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

niedziela, 10 lutego 2013

Przygotowanie Ciasta Kruchego



Witam Serdecznie

W tym wpisie opisze jak przygotowuje ciasto kruche które będę używała w różnych przepisach , ciasto kruche zawsze wykonuje tak samo , i jeżeli będę prezentować jakiś przepis z ciastem kruchym to będę odsyłała do tego wpisu jak je wykonać żeby nie opisywać w kółko tej samej czynności .





Będziemy potrzebować:

300g mąki pszennej (poznańskiej)
100g cukru pudru
200g tłuszczu (margaryny lub masła)
3 żółtka
szczypta soli – dzięki temu uważam że ciasto jest smaczniejsze :)

Przygotowanie ciasta kruchego :

Na stolnice lub blat wysypujemy całość mąki dodajemy cukier puder i sól do tego dodajemy margarynę i łączymy w jedną masę , do siekania można użyć noża , ja osobiście robię dłońmi pocierając o siebie składniki .
Gdy już mamy połączone składniki dodajemy żółtka, krótko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Ciasto kruche nie powinno się za długo wyrabiać ponieważ powstają zaciągi i nie jest już takie kruche. Do zrobienia ciasta można użyć również robota ale ja preferuje stare dobre metody :) .

Z takiego ciasta można przygotować wiele pysznych wypieków na przykład babeczki , ciastka kruche , szarlotkę itp..

Pozdrawiam Babcia Ewa



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...