Nowe Przepisy

piątek, 12 stycznia 2018

Chili con carne – danie jednogarnkowe

Chili Con Carne
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszne chili con carne które możemy podać z chrupkami kukurydzianymi, ryżem, makaronem lub pieczywem. Danie jest bardzo pyszne, lekko pikantne, także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania chili con carne będziemy potrzebowali:

Rondel lub garnek o pojemności 3L

1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
2 papryki czerwone
2 papryki żółte lub zielone
2 papryczki chili
około 250 g cebuli
700 g passaty pomidorowej
1 puszka 400 g pomidorów krojonych
2 puszki 400 g fasoli czerwonej
5 ząbków czosnku
do smaku sól, pieprz papryka ostra
olej do smażenia


Link do filmu z przepisem na: Chili con carne



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki:

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę.
Z papryczki chili usuwam nasionka, drobniutko kroję i dodaję do papryki.
Czosnek drobniutko kroję.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Czerwoną fasolę dokładnie płuczę na sicie pod bieżącą wodą i odstawiam do odsączenia.

Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję danie:

W rondlu na rozgrzanym oleju smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję paprykę i papryczkę chili i całość smażę około 10 minut, na małym ogniu.
Po 10 minutach dodaję mięso i jeszcze smażę około 20 minut – na małym ogniu.
Następnie dodaję pozostałe składniki i doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i całość gotuję (duszę) jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam przyprawami – chili con carne jest gotowe.

Chili con carne jest gotowe można podawać jako dodatek do chrupek kukurydzianych, ryżu, makaronu lub pieczywa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.